НАЧАЛО Крипто Крими

Инсталиране на Coinhive без съгласие

14.06.2018 10:09 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инсталиране на Coinhive без съгласие

Японската полиция е повдигнала обвинения за инсталиране на програма за копаене без съгласието на потребителите.

Въпросната програма е Coinhive. Делото е наложено да започне пълноправен процес в районния съд в Йокохама.

Coinhive е миньор, базиран на JavaScript за блокчейна на Monero, който може да бъде вграден в уеб страница. Когато страницата е посетена, миньорът започва да копае за сметка на потребителя, добивайки Monero.

На един от обвиняемите вече е наредено да заплати еквивалента на 9000 долара от Съдебния съд в Йокохама за “незаконно съхраняване на компютърен вирус”. Адвокатът Takashi Hirano обаче, който представлява обвиняемия, възнамерява да се бори с правния казус, казвайки: “Не е правилно само Coinhive да бъде обрисуван като лошия”.

Това е случай, въртящ се около вече съществуващия закон, който забранява използването на компютърни вируси / злонамерен софтуер. Програмите за копаене бяха инсталирани на компютрите на жертвите без тяхното съгласие, когато посетиха уебсайтове, съдържащи в тях, софтуера Coinhive.

Той принуждава компютъра да да копае Monero докато потребителят разглежда сайта. Софтуерът “Coinhive” получава 30% от всичко изкопано в резултат на използване на софтуера. Съществува и криптографски ключ, свързван с потребителски акаунт, към който отиват останалите 70% от добития Monero. Когато кодът бъде открит и докладван на Coinhive, те инвалидират този ключ, но това не означава, че минното дело спира – това означава само, че 100% от изкопания Monero отива в Coinhive.

Това не е първия правен случай, при който злонамереният софтуер е бил умишлено вкаран в нищо неподозиращ компютър, но това е първият случай, който е предмет на съдебен процес в Япония.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Съдят наследника на бижутерския гигант Cartier за пране на пари чрез USDT

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение и задържа Максимилиан дьо Хуп Картие, наследник на бижутерската империя Cartier, за предполагаем заговор за пране на приходи от трафик на наркотици чрез използване на Tether (USDT).

04.05.2024 16:30 1 мин. четене

Ръководител на крипто борса се призна за виновен в прането на $9 милиарда

Александър Винник, руски гражданин, се призна за виновен за участие в заговор за пране на пари, включващ борсата за криптовалути BTC-e.

04.05.2024 15:00 2 мин. четене

Нидерландските власти иззеха 11.4 милиона евро от ръководител на крипто измама

Нидерландската служба за финансови разследвания (FIOD) обяви задържането на 26-годишно лице, за което се предполага, че е свързано с измамни дейности в рамките на схемата ZKasino, както и конфискацията на активи на обща стойност 11 милиона евро.

04.05.2024 14:00 1 мин. четене

Джъстин Сън излъгал в съда, че има дипломатически имунитет

Източници, запознати със съдебното дело Ричард Хол и Лукаш Юрашек срещу Rainberry Inc., разкриват, че опитът на Джъстин Сън да се позове на дипломатически имунитет, за да избегне отговорност във връзка с действията си, докато ръководи купувача на BitTorrent, е бил неуспешен.

04.05.2024 12:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.