Home

Изкуственият интелект може да се окаже сериозна заплаха за финансовата стабилност

15.10.2024 10:30 2мин. четене Alexander Zdravkov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Изкуственият интелект може да се окаже сериозна заплаха за финансовата стабилност

Резервната банка на Индия (RBI) изрази загриженост относно потенциалните рискове, породени от изкуствения интелект (AI) във финансовия сектор, като се присъедини към други световни централни банки, предупреждаващи за въздействието му върху финансовата стабилност.

Управителят на RBI Шактиканта Дас, който говори на събитие в Ню Делхи на 14 октомври, подчерта опасностите, които крие разчитането в голяма степен на изкуствения интелект.

Дас изтъкна, че макар AI да може да подобри услугите и да намали разходите, той също така внася уязвимости, като например увеличаване на киберзаплахите, нарушаване на сигурността на данните и предизвикателствата, свързани с одитирането на сложни алгоритми. Той изтъкна риска няколко големи технологични доставчици да доминират в сферата на изкуствения интелект, което потенциално може да доведе до системни проблеми, ако техните програми се провалят или бъдат нарушени.

Тези опасения съвпадат с тези на други централни банки. През юли Европейската централна банка (ЕЦБ) изрази опасения, че широката AI употреба води до оперативни рискове, пазарна концентрация и други заплахи за финансовата стабилност. ЕЦБ отбеляза, че широкото използване на изкуствения интелект може да засили груповото поведение, пазарните манипулации и дори инфлацията поради повишеното търсене на енергия за AI изчисления.

Банката на Канада също отправи подобни предупреждения през септември, предупреждавайки, че бързият темп и непредсказуемостта на изкуствения интелект могат да изострят пазарната волатилност и да засилят рисковете в цялата финансова система.

С нарастването на интеграцията на изкуствения интелект във финансите централните банки призовават за сътрудничество между финансовите институции, регулаторите и технологичните разработчици, за да се справят с тези рискове и да защитят стабилността на световната финансова система.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Световният дълг ще достигне $100 трилиона – МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че до края на годината световният дълг ще достигне $100 трилиона което се равнява на около 93% от общия БВП, главно поради прекомерните разходи на САЩ и Китай.

15.10.2024 15:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Акциите на Metaplanet скочиха след поредната покупка на Биткойн

Като смел ход, отразяващ агресивната ѝ инвестиционна стратегия, Metaplanet, често сравнявана с MicroStrategy, значително разшири Биткойн портфейла си опрез октомври тази година.

15.10.2024 15:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Tether обмисля да предостави услуги за кредитиране на международни търговци

Tether (USDT), водеща стабилна монета, проучва възможността за отпускане на заеми на международни търговци на суровини, особено на развиващите се пазари.

15.10.2024 14:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Главният изпълнителен директор на BlackRock сравни Биткойн със златото

Лари Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock, е убеден, че Биткойн е на път да се превърне в самостоятелен клас активи.

15.10.2024 13:05 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.