Home

Биткойн се представя по-добре от златото, но волатилността продължава да бъде проблем

08.10.2024 18:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн се представя по-добре от златото, но волатилността продължава да бъде проблем

Биткойн (BTC) отбеляза ръст от над 40% тази година, надминавайки основните борсови индекси, облигациите, златото и дори петрола, който напоследък бележи ръст поради геополитическото напрежение.

Според данни на Goldman Sachs, въпреки че представянето на Биткойн е завидно, то не компенсира адекватно неговата волатилност.
Съотношението между възвръщаемостта на Биткойн от началото на годината и неговата волатилност е под 10%, което е значително по-малко от най-добрата възвръщаемост на златото, коригирана спрямо риска, от близо 20%.

Това съотношение отразява колко възвръщаемост генерира дадена инвестиция спрямо нейния риск или волатилност, като златото постига 28% увеличение на общата възвръщаемост.

Интересното е, че единствените други инвестиции с по-ниско съотношение на възвръщаемост към волатилност от Биткойн, както е посочено в доклада на Goldman от 7 октомври, озаглавен „Oil on the Boil“, са родния токен на Етериум, ETH, японският индекс TOPIX и енергийният индекс S&P GSCI. Това сравнително ниско ниво на коригиран спрямо риска резултат подкрепя отдавнашната гледна точка на крипто скептиците, които твърдят, че волатилността на Биткойн му пречи да служи като актив убежище като златото.

Освен това то изяснява неотдавнашната динамика на пазарите: когато Иран изстреля ракети към Израел, напрежението в Близкия изток ескалира, което доведе до повишаване на цените на златото, докато Биткойн загуби част от стойността си заедно с фондовите пазари.

Намалената възвръщаемост, съобразена с риска, прави спекулативните инвестиции по-малко привлекателни, което вероятно обяснява нарастващия интерес към „cash-and-carry“ арбитража на Биткойн сред традиционните инвеститори. Тази стратегия позволява на търговците да избегнат рисковете, свързани с ценовите колебания, като същевременно се възползват от ценовите разлики между спот и фючърсните пазари.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Държава от карибския регион иска да се присъедини към съюза

Поредната държава изрази желанието си да се присъедини към групата на БРИКС, съставена от нововъзникващи икономики.

08.10.2024 20:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Биткойн ще достигне $90,000 още тази есен според анализатор

Известен крипто трейдър смята, че Биткойн (BTC) е готов за значителен пробив този месец, достигайки потенциално нови исторически върхове.

08.10.2024 20:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Милиарди напускат крипто борсите – какво следва?

Данните от борсите за криптовалути сочат, че през последния месец пазарът е станал свидетел на значителни капиталови отливи, което може да доведе до прекратяване на краткосрочния възходящ импулс.

08.10.2024 19:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Santiment отчита нарастващ интерес към 3 криптовалути

Тъй като тази седмица се очакват ключови данни за индекса на потребителските цени (CPI) и индекса на цените на производител (PPI) в САЩ, три криптовалути привличат вниманието на пазара.

08.10.2024 19:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.