Home

267% ръст на присъдите в крипто сектора между 2019 г. и 2023 г.

01.10.2024 8:30 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
267% ръст на присъдите в крипто сектора между 2019 г. и 2023 г.

Лидерите в сектора на криптовалутите се сблъскват с все по-засилен правен контрол, като няколко високопоставени лица получиха дълги присъди затвор.

В неотдавнашно проучване на Social Capital Markets се твърди, че ключовите играчи в индустрията са осъдени общо на 272 години затвор. От 2019 г. до 2023 г. броят на осъдителните присъди, свързани с криптовалути, рязко нарасна, като процентът на осъдителните присъди се увеличи с 267%, което отразява рязкото увеличение на успешните съдебни преследвания.

Рос Улбрихт, основателят на незаконния пазара Silk Road, получи най-тежката присъда през 2015 г.: двойно наказание доживотен затвор плюс 40 години. Повече от 10% от осъдените за крипто престъпления в САЩ са получили присъди, надвишаващи 20 години. Средната присъда по 10-те най-значими дела за криптовалути надхвърля 20 години, като почти 60% от най-дългите присъди са за пране на пари и измама. Интересното е, че 63% от присъдите (26 дела) са произнесени през последните три години.

Личности като Карл Себастиан Грийнууд, съосновател на OneCoin, също са получили значителни срокове затвор за ролята си в измамни схеми, като Грийнууд е осъден на 20 години за една от най-големите Понци схеми в историята на крипто.

САЩ наложиха строги наказания, оказвайки влияние върху световните стандарти в борбата с финансовите престъпления в крипто сектора. Това може да означава, че индустрията съзрява и към нея се прилагат по-високи стандарти, подобно на традиционните финанси. Въпреки това възникват опасения относно различното третиране на крипто престъпниците и традиционните финансови нарушители, като последните често избягват затвора.

С развитието на индустрията Social Capital Markets повдига един ключов въпрос: Дали тези строги присъди имат за цел да дадат пример или да интегрират крипто сектора в по-широката регулаторна рамка на традиционните финанси?

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Престъпниците използват кеш, а не криптовалути според нов доклад

Нов доклад на Центъра за обмен на информация и крипто анализ (ISAC) разкрива, че парите в брой са много по-разпространени от крипто в незаконните дейности в световен мащаб.

03.10.2024 17:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Журналист е арестуван за разкриване на трафик на хора и крипто измами

Известен журналист, признат за разкриването на трафик на хора и измами с криптовалути в Камбоджа, е задържан от военната полиция на страната.

02.10.2024 22:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Австралийската полиция конфискува криптовалути за милиони при мащабна операция

Австралийската федерална полиция (AFP) конфискува криптовалути на стойност $6.4 милиона, свързани с международен престъпен синдикат, по време на операция Kraken, в резултат на която е арестуван Джей Дже Юн Джунг.

02.10.2024 16:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Мъж се призна за виновен за крупна кражба на криптовалути след кибератака

21-годишен мъж се е признал за виновен пред федерален съд по обвинения, свързани със значителна крипто кражба на стойност над $37 милиона, както съобщиха от Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ).

02.10.2024 15:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.