Home

10 – Протоколи от втори слой на Етериум – какво трябва да знаете?

27.09.2024 17:01 4мин. четене Alexander Stefanov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
10 – Протоколи от втори слой на Етериум – какво трябва да знаете?

10 – Етериум се превърна в популярна платформа за децентрализирани приложения (dApps) и смарт договори, но е изправена пред значителни предизвикателства, свързани с мащабируемостта. 24 Високите такси за транзакции и бавното време за обработка затрудняват работата на потребителите, поради което протоколите от втори слой са от съществено значение за бъдещето на мрежата. Тези решения позволяват по-бързи и по-евтини транзакции, като същевременно запазват сигурността на основната мрежа Етериум, позволявайки на разработчиците и потребителите да работят по-ефективно.

10 – Преглед на решенията от втори слой

10 Протоколите от втори слой работят върху блокчейна на Етериум 2024, 9, 5, като обработват трансакции извън веригата и намаляват натоварването на основната мрежа. Тази архитектура позволява повишена мащабируемост, която е жизненоважна с разширяването на потребителската база на Етериум. Основните типове решения от втори слой включват т.нар. “state channels” и rollups. State channels улесняват транзакциите между потребителите извън основния блокчейн, като се връщат в главната мрежа само за финализиране на резултатите. От друга страна, rollups обединяват множество трансакции в една, което оптимизира използването на блокчейн пространството.

Разрастването на решенията от втори слой решава критични проблеми, с които се сблъсква Етериум, включително претоварване и високи такси. С нарастването на приложенията за децентрализирани финанси (DeFi) и незаменяемите токени (NFT) нуждата от ефективна обработка на трансакциите стана по-належаща. 10 – Чрез използването на протоколи от втори слой разработчиците могат да подобрят потребителското изживяване, което прави Етериум по-привлекателен за по-широка аудитория.

Ключови протоколи от втори слой

Сред най-забележителните решения от втори слой са Optimistic Rollups и zk-Rollups. Optimistic Rollups работят с предположението, че трансакциите са валидни, освен ако не са оспорени, което позволява по-бърза обработка. Обратно, zk-Rollups използват доказателства за нулево познание, за да гарантират валидността на трансакциите, предлагайки по-висока сигурност и поверителност. Тези различни подходи осигуряват различни предимства, като отговарят на различни нужди в екосистемата на Етериум.

Друг значим играч е Polygon, който има за цел да създаде мултиверижна среда за Етериум. Чрез включването на различни решения за мащабиране, като Plasma и zk-Rollups, Polygon привлече множество проекти, търсещи подобрени възможности за транзакции. Други протоколи като Arbitrum и Optimism също набират популярност, като снабдяват разработчиците с ефективни инструменти за изграждане на децентрализирани приложения при ниски разходи.

Решения от втори слой на Биткойн

10 – Докато Етериум постигна значителен напредък със своите протоколи от втори слой, Биткойн също проучва подобни решения, за да подобри мащабируемостта и използваемостта си. Най-забележителното такова решение е Lightning Network, което позволява по-бързи и по-евтини трансакции, като дава възможност за трансакции извън веригата. Като създава канали за плащане между потребителите, Lightning Network намалява натоварването на блокчейна на Биткойн, улеснявайки микротранзакциите и увеличавайки общата пропускателна способност на транзакциите.

Внедряването на Lightning Network е от решаващо значение, тъй като Биткойн продължава да набира популярност като средство за обмен. Тъй като все повече потребители възприемат Биткойн за ежедневни трансакции, необходимостта от по-мащабируемо решение става очевидна.

Чрез използването на технологията от втори слой Биткойн се стреми да повиши своята използваемост, което ще му позволи да се конкурира по-ефективно с други криптовалути и традиционни платежни системи.

Заключение и съображения

10 – В обобщение, протоколите от втори слой на Етериум и Биткойн са от съществено значение за преодоляване на предизвикателствата, свързани с мащабируемостта на мрежите. Като дават възможност за по-бързи и по-достъпни транзакции, тези решения подпомагат процъфтяващата блокчейн екосистема.

Със съзряването на технологията интегрирането на тези протоколи ще бъде от жизненоважно значение за растежа на Биткойн и Етериум.


Тази публикация е спонсорирана. CryptoDnes не одобрява и не носи отговорност за съдържание, точност, качество, реклама, продукти или други материали на тази страница. Читателите трябва да направят свое собствено проучване, преди да предприемат каквито и да е действия, свързани с криптовалутите. CryptoDnes не носи отговорност, пряко или косвено, за щети или загуби, причинени или предполагаеми, че са причинени от или във връзка с използването или разчитането на което и да е споменато съдържание, стоки или услуги.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Популярни Новини
Още Прессъобщения Новини

XRP, Sui и Brickken пораждат вълнение – може ли FoxLetFun да бъде монета, която да ги засенчи през 2024 г.

Тъй като пазарът на криптовалути продължава да се развива, няколко ключови играчи правят значителни крачки напред.

27.09.2024 18:00 6мин. четене Kosta Gushterov

Меме криптовалутите са отново тотален хит. Над 55% ръст в търговския обем за ден, Crypto All-Stars може да обедини наградите?

Меме криптовалутите бележат впечатляващо завръщане с над 55% ръст в търговския обем за ден, привличайки вниманието на инвеститорите и ентусиастите по целия свят.

27.09.2024 15:09 4мин. четене Alexander Stefanov

Преглед на подценена монета, която има за цел да се представи по-добре от PEPE и Shiba Inu (SHIB) при следващото пазарно рали и защо сега е моментът да се наблюдава

Rexas Finance (RXS) се смята за подценен крипто проект, който е на път да засенчи известни крипто проекти като Pepecoin и Shiba Inu.

27.09.2024 11:25 3мин. четене Kosta Gushterov

Топ 3 на конкурента на Dogecoin и Shiba Inu, които може някога да увеличат 300 пъти вашите $250 за 6 месеца

Открийте три конкурента на Dogecoin и Shiba Inu – RCOF, FET и NEAR, които може скоро да са готови за огромна 300Х възвръщаемост.

27.09.2024 9:59 5мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.