Home

Развитието на изкуствения интелект: Заплаха или технологичен напредък?

23.09.2024 20:30 2мин. четене Alexander Zdravkov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Развитието на изкуствения интелект: Заплаха или технологичен напредък?

AI моделите се развиват бързо, като основните разработчици значително подобряват способността им да обработват сложни заявки и да предлагат по-прецизни реакции.

Този напредък бе подчертан от OpenAI в съобщение от 12 септември за техния нов модел “Strawberry“, част от серията o1, който е предназначен да даде възможност на изкуствения интелект да подхожда към проблемите по-близко до човешкия отговор – усъвършенствайки мисленето си, опитвайки различни стратегии и разпознавайки грешките.

Въпреки че AI не доминира в световен мащаб, скоростта на неговото развитие предизвиква загриженост сред законодателите относно контрола на технологията и прилагането на мерки за безопасност. По-конкретно Калифорния е активна в приемането на законодателство, свързано с изкуствения интелект, като например Законопроект 1836 на Асамблеята, който забранява неразрешените реплики на починали личности, генерирани от изкуствен интелект, без съгласието на изпълнителите, защитавайки техните права.

Един по-спорен законопроект, Сенатски законопроект (SB)-1047, или “Закон за безопасни и сигурни иновации за гранични AI модели“, може да окаже значително въздействие върху големи разработчици като OpenAI, Google и Microsoft. Ако бъде приет, той ще изисква от разработчиците да включат функции за безопасност, като например възможности за изключване, протоколи за безопасност, одити от трети страни и доклади за съответствие с изискванията, които се представят на главния прокурор на щата.

Много представители на индустриятa, включително по-малки разработчици, твърдят, че законопроектът може да потисне иновациите. Дина Бликщайн, партньор в Haynes Boone, обясни, че макар законопроектът да има за цел да предотврати AI катастрофи, той може да наложи прекомерни бюрократични изисквания, особено на по-малките разработчици, които може да нямат ресурсите да изпълнят строгите изисквания.

Понастоящем в САЩ няма федерална законова рамка за AI, въпреки че щати като Калифорния и Колорадо започват да прилагат свои собствени правила. Докато големите компании може да са в състояние да се справят с изискванията, по-малките разработчици може да бъдат принудени да се преместят в щати с по-малко регулации.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Стабилните монети и криптовалутите застрашават фиатните пари в Източна Азия

Стабилните монети и криптовалутите започват да изместват фиатните валути в няколко държави от Източна Азия, което демонстрира нарастващото им значение в развиващите се пазари.

23.09.2024 19:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

БРИКС: Русия настоява за по-голяма роля на съюза в световната енергетика

В понеделник, 23 септември, Владимир Путин се застъпи за разширяване на ролята на групата БРИКС на световните енергийни пазари, тъй като Русия се стреми да противодейства на западното господство.

23.09.2024 18:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Крипто фондовете за рисков капитал нарастват с $2.2 милиарда

Тази година крипто инвеститорите в рисков капитал са набрали над $2.2 милиарда, като наскоро бяха осигурени над $500 милиона.

23.09.2024 18:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Hemi се опитва да обедини Биткойн и Етериум с “тунели” между веригите

На фона на неотдавнашните крипто хакове, разкриващи уязвимости в крос-верижните мостове, общността проучва по-безопасни алтернативи за оперативна съвместимост.

23.09.2024 17:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.