Home

Стабилните монети и криптовалутите застрашават фиатните пари в Източна Азия

23.09.2024 19:30 2мин. четене Alexander Zdravkov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Стабилните монети и криптовалутите застрашават фиатните пари в Източна Азия

Стабилните монети и криптовалутите започват да изместват фиатните валути в няколко държави от Източна Азия, което демонстрира нарастващото им значение в развиващите се пазари.

Според доклад от 17 септември на Chainalysis Източна Азия се нарежда на шесто място по големина на крипто икономиката през 2024 г., като на нея се падат над 8.9% от глобалната стойност на криптовалутите, данни получени между юни 2024 г. и юли 2023 г.

Маруф Юсупов, съосновател на Deenar, дигитална стабилна монета, обезпечена с физическо злато, твърди че това нарастване на употребата на криптовалутите и стабилни монети се подхранва от държавите, които изпитват девалвация на фиатните валути и висока инфлация.

Стабилните монети се оказват по-достъпен и бърз вариант в сравнение с традиционното банкиране, особено за трансгранични преводи, които често са скъпи за развиващите се икономики. През 2024 г. таксите за парични преводи са били средно 7.34% от преведената сума, според Statista.

Между юли 2023 г. и юни 2024 г. в Източна Азия са получени над $400 милиарда, като по-голямата част от активността се дължи на институционални и професионални инвеститори. Институционалните инвеститори обикновено предпочитат децентрализираните борси (DEX) заради възможностите си за арбитраж, докато професионалните инвеститори предпочитат централизираните борси (CEX).

В Хонконг се наблюдава значителен ръст в крипто приема, като активността се е увеличила с 85.6%, което е най-високото ниво сред страните от Източна Азия. Стабилните монети изиграха решаваща роля, съставлявайки над 40% от общата стойност, получена в Хонконг.

Въпреки това увеличената употреба на стабилни монети вероятно ще привлече по-голям регулаторен контрол. Юсупов подчерта, че централните банки може да се опитат да ограничат влиянието на стабилните монети върху традиционните валути, предупреждавайки за потенциални нови измамни схеми, които се появяват с пазарното развитие.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Развитието на изкуствения интелект: Заплаха или технологичен напредък?

AI моделите се развиват бързо, като основните разработчици значително подобряват способността им да обработват сложни заявки и да предлагат по-прецизни реакции.

23.09.2024 20:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

БРИКС: Русия настоява за по-голяма роля на съюза в световната енергетика

В понеделник, 23 септември, Владимир Путин се застъпи за разширяване на ролята на групата БРИКС на световните енергийни пазари, тъй като Русия се стреми да противодейства на западното господство.

23.09.2024 18:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Крипто фондовете за рисков капитал нарастват с $2.2 милиарда

Тази година крипто инвеститорите в рисков капитал са набрали над $2.2 милиарда, като наскоро бяха осигурени над $500 милиона.

23.09.2024 18:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Hemi се опитва да обедини Биткойн и Етериум с “тунели” между веригите

На фона на неотдавнашните крипто хакове, разкриващи уязвимости в крос-верижните мостове, общността проучва по-безопасни алтернативи за оперативна съвместимост.

23.09.2024 17:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.