Home

CBDC: Банката на Канада спира разработката и насочва фокуса към платежните системи

21.09.2024 11:00 2мин. четене Alexander Zdravkov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Банката на Канада спира разработката и насочва фокуса към платежните системи

Банката на Канада обяви, че прекратява усилията си по отношение на дигиталната валута на дребно на централната банка (CBDC), както се посочва в актуализация на нейния уебсайт.

Въпреки че не се споменаваше CBDC на едро, банката подчерта, че проучванията в тази област ще продължат.

След като е провела сериозни проучвания за дигитална валута на страната, Банката на Канада сега пренасочва вниманието си към по-непосредствени проблеми. По-рано институцията поддържаше тезата, че е необходим “план за действие при извънредни ситуаци” за CBDC в случай на възникване на необходимост, но тази промяна във фокуса идва в момент, когато институцията се подготвя да поеме нови отговорности.

Тъй като други въпроси, свързани с плащанията, имат предимство, банката намалява работата си по CBDC за плащания на дребно и пренасочва ресурсите си към по-широки проучвания на платежните системи и разработване на политики. Междувременно Payments Canada, органът, отговарящ за системите за клиринг и сетълмент в страната, продължава работата си по системата за незабавни плащания “Real-time Rail”. Тази система има за цел да осигури по-бързи платежни решения, като в нея участват над 100 членове, включително и самата Bank of Canada.

Централната банка също така се подготвя да осъществява надзор върху плащанията на дребно съгласно Закона за платежните дейности на дребно от 2021 г. Това включва регистриране на около 2,500 малки доставчици на платежни услуги до ноември и въвеждане на стандарти за оперативен риск до 2025 г.

В сътрудничество с Банката за международни разплащания и Инициативата за дигитална валута на Масачузетския технологичен институт (MIT) Банката на Канада проведе проучване за CBDC, в рамките на което бяха изследвани различни нива на обществена ангажираност. Констатациите показаха, че общественият интерес към дигиталната валута на централната банка е слаб и че това може да постави нови предизвикателства пред финансовата система. Въпреки промяната в приоритетите банката отбеляза, че нейните проучвания за CBDC ще бъдат ценни, ако канадците чрез своите избрани представители решат, че в бъдеще е необходим дигитален канадски долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Чарлз Хоскинсън критикува Тръмп и Харис по отношение на крипто политиките

Чарлз Хоскинсън, съосновател на Cardano и Етериум, изрази загриженост относно крипто политиките на бившия президент Доналд Тръмп и вицепрезидента Камала Харис.

21.09.2024 15:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Franklin Templeton и Citi се насочват към блокчейна на Solana

Световните финансови лидери Franklin Templeton и Citigroup разкриха плановете си да използват блокчейна Solana в предстоящите си предложения за финансови услуги.

21.09.2024 13:15 1мин. четене Kosta Gushterov

IPO за Circle и преход към Уолстрийт през 2025 г.

Според главния изпълнителен директор Джереми Алер Circle се подготвя за първичното си публично предлагане (IPO) и ще премести централата си на Уолстрийт през 2025 г.

21.09.2024 9:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

BNY Mellon получи одобрение за крипто попечителство от SEC

BNY Mellon, най-голямата попечителска банка в САЩ, според съобщенията е получила освобождаване от счетоводния бюлетин 121 на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) за своите институционални операции по крипто попечителство.

21.09.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.