Home

Може ли китайският юан да се превърне в международна валута?

19.09.2024 16:30 2мин. четене Alexander Zdravkov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли китайският юан да се превърне в международна валута?

Китайският юан набира скорост при трансграничните транзакции, което се дължи на усилията за дедоларизация.

Много развиващи се страни са все по-отворени към използването на местни валути за търговски разплащания, намалявайки зависимостта си от американския долар.

Развиващите се пазари обединяват усилията си за укрепване на националните си валути, особено в отговор на опасенията за потенциални санкции от страна на САЩ. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призна, че наложените от Белия дом санкции са допринесли за глобалното отдръпване от долара.

Последните данни на Bloomberg разкриват, че китайският юан неотдавна е изпреварил еврото, превръщайки се във втората най-използвана валута в SWIFT – глобалната система за обмен на платежни съобщения. През април 2024 г. на юана се падат почти 6% от глобалните транзакции, а през юни тази година употребата му е нараснала с 13.37%, затвърждавайки позицията му непосредствено след щатския долар.

Въпреки че процесът на интернационализация на юана е в ход, напредъкът е постепенен. Въпреки нарастващата му употреба юанът все още представлява по-малко от 10% от световните транзакции, докато щатският долар доминира с около 78% от търговията. Тази огромна разлика показва, че понастоящем юанът не представлява голяма заплаха за господстващото положение на щатския долар.

Въпреки това развиващите се страни започват все по-удобно да използват китайския юан за транзакции. Ся Ле, главен икономист за Азия в BBVA Research, отбеляза:

Юанът достигна момент, в който използването му вече не е непознато за чуждите държави.

Той добави:

Независимо дали става въпрос за закупуване на самолет от индонезийска авиокомпания или други продукти, страните със силни търговски и дипломатически връзки с Китай вероятно все повече ще възприемат юана.

В обобщение, въпреки че китайската национална все още не се е утвърдила напълно на световната сцена, постепенно изгражда своите основи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Основателят на Cardano ще се срещне с президента на Аржентина

Чарлз Хоскинсън, основател на Cardano, ще се срещне с президента на Аржентина Хавиер Милей през октомври, за да обсъди ролята на блокчейн в оформянето на бъдещите икономики.

19.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Ще има ли други понижения на лихвите от страна на Фед?

На 18 септември Федералният резерв на САЩ направи забележителен ход, намалявайки лихвените проценти с 50 базисни пункта, с което постави началото на нов цикъл на облекчаване.

19.09.2024 20:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Стабилността на цената на Биткойн е от решаващо значение за миньорите

Биткойн миньорите може да отчетат GAAP нетна печалба през това тримесечие, ако цената на Биткойн остане над $62,000 до края на месеца.

19.09.2024 19:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Binance отчита 40% ръст на институционалните инвеститори

Според главния изпълнителен директор Ричард Тенг интересът към Binance от страна на институционални и корпоративни инвеститори рязко се е увеличил с 40% през тази година.

19.09.2024 18:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.