Home

5 нови протокола от втори слой на Биткойн, които може да породят вълнение през 2024 г.

30.08.2024 13:20 4мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
5 нови протокола от втори слой на Биткойн, които може да породят вълнение през 2024 г.

Биткойн е изправен пред добре познато предизвикателство: мащабируемостта. Поради ограничения размер на блоковете и бавното време за обработка на транзакциите мрежата се бори да се справи с постоянно нарастващото търсене на бързи и евтини транзакции, което ограничава потенциала ѝ за широко разпространение.

Именно тук се появяват протоколите от втори слой, които действат като иновативни решения, изградени върху блокчейна на Биткойн, за да се справят с тези ограничения.

Прочетете нататък, за да разгледате пет нови протокола, които могат да окажат значително въздействие върху екосистемата на Биткойн.

Какво представляват протоколите от втори слой на Биткойн?

Тези протоколи са слоеве, изградени върху Биткойн, които имат за цел да повишат мащабируемостта чрез обработка на транзакции извън веригата.

Тези протоколи облекчават натоварването на основната мрежа, като подобряват скоростта на транзакциите и намаляват разходите. След като бъдат обработени, транзакциите обикновено се потвърждават на основния слой, като по този начин се поддържат сигурността и децентрализацията на мрежата.

Нещо повече, те внасят нова полезност в екосистемата на Биткойн чрез възможностите на смарт договори.

Нови протоколи на втория слой на Биткойн

Ето някои от новите протоколи, които имат за цел да увеличат мащабируемостта на Биткойн мрежата чрез по-бързи транзакции при по-ниски разходи.

Build on Bitcoin (BOB)

Build on Bitcoin (BOB) интегрира rollup технологията, съвместимостта с EVM и мостовете за Биткойн, за да създаде универсално решение от втори слой.

Протоколът използва базирани на Optimism rollups, които обединяват транзакциите извън веригата, преди да ги изпратят в блокчейна на Биткойн, като по този начин намаляват натоварването на транзакциите и таксите. Втори слой е съвместим с Ethereum Virtual Machine (EVM), което позволява на разработчиците да изграждат смарт договори и да създават децентрализирани приложения (dApps) върху Биткойн.

BOB интегрира мостове към Етериум, което позволява прехвърлянето на активи, потребители и ликвидност между двете блокчейн вериги. По този начин сигурността на Биткойн се пренася в BOB и се насърчава оперативната съвместимост, като се дава възможност за ефективно и сигурно прехвърляне на активи между Биткойн и други блокчейн.

Merlin Chain

Merlin Chain е решение за Биткойн от втори слой, предназначено да подобри мащабируемостта и ефективността на мрежата на Биткойн. То използва технологията ZK-rollups за обработка на транзакции извън веригата, като значително увеличава скоростта и намалява разходите.

Като поддържа съвместимост с EVM и различни стандарти за Биткойн токени, Merlin Chain има за цел да разшири екосистемата на Биткойн и да я направи по-достъпна както за разработчиците, така и за потребителите.

Merlin Chain използва децентрализирана мрежа Oracle Network за предоставяне на реални данни на смарт договорите и използва доказателства за измама по веригата, за да гарантира сигурността на мрежата.

По същество това е платформа, която внася функционалност за смарт договори и подобрена производителност в мрежата на Биткойн, като позволява на потребителите да взаимодействат с различни токени и стандарти, базирани на Биткойн.

BitcoinOS

BitcoinOS е решение с отворен код от втори слой, предназначено да се справи с ограниченията на мащабируемостта на Биткойн чрез въвеждане на оперативно съвместими roll ups.

Тези rollups обработват траннзкции извън веригата, компресират натоварването на транзакциите и след това ги обединяват и излъчват към ядрото на Биткойн като една транзакция, намалявайки цялостното натоварване на мрежата.

Благодарение на съвместимостта с EVM ролкъпите на BitcoinOS поддържат смарт договори, а обработката на транзакциите извън веригата позволява по-висока пропускателна способност в сравнение с тези на базовия слой. Освен това BitcoinOS използва надеждната инфраструктура за сигурност на Биткойн блокчейна.

BitcoinOS има за цел да разшири екосистемата на Биткойн и да предложи на разработчиците универсална платформа за изграждане на приложения върху най-голямата мрежа за криптовалути в света.

Mintlayer

Mintlayer е протокол от втори слой, който служи като странична верига на Биткойн, предназначена да повиши скоростта и ефективността на транзакциите.

Хибридната му архитектура е съвместима с Lightning Network, което позволява на потребителите да извършват бързи транзакции извън веригата, като същевременно използват Mintlayer за окончателен сетълмент. Тази конфигурация съчетава високата пропускателна способност на Lightning Network със стабилната сигурност на блокчейна на Mintlayer, което я прави подходяща за ежедневни покупки.

Mintlayer използва система за атомен суап, която позволява директни прехвърляния на активи между Биткойн и Mintlayer без посредници или wrap на токени. Протоколът също така планира да включи Биткойн в консенсусната си система за по-голяма сигурност и ефективност.

Botanix

Botanix е протокол от втори слой, който има за цел да отключи потенциала на Биткойн за функционалност на смарт договори, като позволи на разработчиците да изграждат съвместими с EVM приложения върху Биткойн.

Иновативната технология Spiderchain на протокола създава мрежа от сигурни мултисиг портфейли. Тези портфейли позволяват на разработчиците да изграждат dApps. Потребителите могат безпроблемно да взаимодействат с тези dApps, като се възползват от функции като търговия, отпускане на заеми, заемане на средства и дори работа с NFT – и всичко това, докато използват несравнимата сигурност на блокчейна на Биткойн.

Botanix също така насърчава удобното за потребителите изживяване, като позволява безпроблемно свързване на вашия Биткойн към мрежата на ниво 2.

Извод

Еволюцията на протоколите от втори слой на Биткойн е от ключово значение за преодоляване на предизвикателствата, свързани с мащабируемостта на мрежата. Тези нововъведения повишават ефективността на транзакциите и намаляват разходите, като същевременно разширяват възможностите на мрежата да поддържа децентрализирани приложения.

Възприемането на тези иновативни технологии на втори слой гарантира, че Биткойн може да запази своите основополагащи принципи на сигурност и децентрализация, като същевременно постигне мащабируемостта, необходима за по-широко приемане и полезност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Популярни Новини
Още Прессъобщения Новини

Милиардер в Shiba Inu забеляза подценен алткойн за $0.03846, очаква 5,555% ръст за 30 дни

Милиардер в Shiba Inu, който направи състояние, купувайки SHIB в началото на 2020 г., и има добро око за забелязване на подценени алткойни, преди те да експлодират, предизвиква масово FOMO в крипто общността, тъй като се чуди дали DeFi токенът на ETFSwap (ETFS) ще се покачи с 5,555% през следващите 30 дни от очакваното му […]

20.09.2024 21:00 5мин. четене Kosta Gushterov

Алткойн сезон 2024: Може ли Rexas Finance (RXS) да изпревари Chainlink (LINK) и Shiba Inu (SHIB) за позиция в Топ 15 на криптовалутите?

Влиянието на очакването може да се усети в целия свят на криптовалутите, тъй като алткойн сезонът на 2024 г. според мнозина бързо наближава.

20.09.2024 19:10 5мин. четене Kosta Gushterov

Три крипто кита, които продадоха $1.4 милиона в XRP по-рано тази седмица, сега разглеждат същия подценен алткойн и какво може да означава това

Тази седмица беше особено наситена със събития на крипто пазарите, тъй като трима известни крипто кита продадоха XRP на обща стойност $1.4 милиона.

20.09.2024 17:02 4мин. четене Kosta Gushterov

3 причини за ръста на Биткойн: Ще стигне ли $65,000?

Скорошният ръст на цената на Биткойн привлича вниманието на крипто инвеститори и анализатори.

20.09.2024 15:05 3мин. четене Alexander Stefanov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.