Home

Френските власти задържаха няколко заподозрени, свързани с хак на стойност $15 милиона

15.08.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Френските власти задържаха няколко заподозрени, свързани с хак на стойност $15 милиона

Френските власти са задържали няколко заподозрени, свързани със хакването на протокола Holograph на 13 юни.

Тази платформа за токенизация, изградена на Omnichain, съоснована от Джереми Кербел, претърпя сериозен пробив, в резултат на който бяха откраднати нейни местни токени (HLG) на стойност $14.4 милиона.

Арестите бяха извършени след интензивно двумесечно разследване, ръководено от френската Служба за предотвратяване на киберпрестъпността (OFAC). Операцията, която включваше съвместни усилия на различни международни правоприлагащи органи, включваше Бригадата за борба с бандитизма (BRI), Европол, италианската Дирекция за разследване на мафията и Кралската полицейска служба на Каймановите острови (RCIPS).

Атаката се възползва от уязвимост в операторския договор на протокола, което позволи на престъпниците да издадът 1 милиард HLG токена чрез прокси портфейл. По това време тези токени струваха близо $15 милиона, което доведе до значителна дестабилизация на пазара.

След хакерската атака стойността на HLG токените спадна драстично с близо 80% само за девет часа – от $0.014 до най-ниската стойност от $0.0029.

Въпреки първоначалния успех на хакерската атака, заподозрените бяха проследени и арестувани в Италия със съдействието на френските власти и техните международни колеги. По време на операцията от заподозрените са иззети значителни активи и електронни устройства, които се очаква да предоставят важни доказателства за продължаващото разследване. Предвижда се заподозрените да бъдат екстрадирани във Франция, където ще им бъдат повдигнати обвинения.

От Holograph твърдят, че френските власти се подготвят за съдебно преследване на заподозрените и се стремят да осигурят справедливост, като същевременно се борят с подобни киберпрестъпления. Самоличността на заподозрените не се разкрива, за да се защити целостта на разследването и да се гарантира, че по-нататъшните усилия за разследване няма да бъдат компрометирани.

Първоначалните спекулации в криптообщността предполагаха, че атаката може да е организирана от вътрешни лица. Това беше потвърдено след хакерската атака, когато Holograph разкри, че пробивът е бил организиран от “недоволен бивш контрактор“.

Halborn, компания за разследване на блокчейн, ангажирана от Holograph, публикува подробен доклад, в който се посочва, че нападателят е имал обширни познания за работата на протокола.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

BingX загуби $52 милиона при пробив в горещ портфейл

Крипто борсата BingX потвърди информацията за загуба на активи, след като откри необичайни тегления от един от горещите си портфейли на 20 септември.

20.09.2024 22:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Крипто борса разследва потенциално нарушение на сигурността

BingX, крипто борса, предупреди потребителите за възможен пробив в сигурността на своя горещ портфейл, което доведе до активиране на аварийни протоколи.

20.09.2024 18:45 1мин. четене Alexander Zdravkov

Очаква се изкуственият интелект да трансформира засичането на престъпления чрез блокчейн до 5 години

Според главния изпълнителен директор на Chainalysis Майкъл Гронагер през следващите пет години държавните прокурори и данъчните агенции ще използват AI за анализ на блокчейн данни с цел разкриване на престъпления.

20.09.2024 17:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Германия закрива 47 крипто борси и се насочва към киберпрестъпниците

Германия затвори 47 борси за криптовалути, обвинявайки ги, че дават възможност на киберпрестъпниците да перат пари, пренебрегвайки регулаторните разпоредбите.

20.09.2024 12:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.