Home

Проучване: 6.15% от българите притежават крипто

31.07.2024 13:00 4мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Проучване: 6.15% от българите притежават крипто

Ръст в доверието спрямо дигиталните активи и в броя на крипто потребители – това са основните изводи от проучване на Triple-A, лицензирана финансова институция.

  • С над 407,000 българи, инвестирали в дигитални активи, страната се присъединява към глобалното крипто движение
  • Значителен е и ръстът в световен мащаб, като през тази година възлиза на 33%
  • 39% от крипто потребителите са жени, сочат данните

Ръст в доверието спрямо дигиталните активи и в броя на крипто потребители – това са основните изводи от проучване на Triple-A, лицензирана финансова институция. 6.15% от българското население притежава и използва криптовалути. Този значителен процент на приемане подчертава нарастващата ангажираност на България към дигиталните активи, особено на фона на глобалния скок на притежателите на криптовалути. Binance, водещата глобална блокчейн екосистема и най-голямата борса за дигитални активи в света, споделя повече по темата.

Глобалната статистика сочи, че към момента 6.8% (562 милиона) от световното население са крипто потребители, като се наблюдава 33% увеличение на броя им през последната година. Само за 15 години криптовалутите се превърнаха от нишов актив за любопитните технологични ентусиасти до важна част от финансовия пейзаж, променяйки начина, по който потребителите възприемат, използват и взаимодействат с парите. Днес Европа е на четвърто място по притежание на криптовалути по континенти, като през изминалата година е отбелязала забележително увеличение от 60.3%.

,,Бързото приемане на криптовалутите в България е доказателство, че индустрията върви в правилна посока и печели доверието на все повече хора, които откриват реалните ползи от боравенето с дигитални активи. Сред тях са по-ниските такси за транзакции, засиленото финансово приобщаване и децентрализацията. Това значително възприемане съответства на световните тенденции и укрепва позицията на България като участник в развиващата се дигитална икономика. Наша е отговорността да продължим работа в посока предоставяне на финансово образование за потребителите и по-добро разбиране на крипто активите, така че те да достигнат до още по-широк кръг от хора в нашата страна’’, коментира Веселин Георгиев, регионален мениджър на Binance за България. 

Binance определят ясната регулаторна рамка, образованието, глобалното сътрудничество и дълбокото разбиране на силата на цифровите валути като ключови елементи, които ще допринесат за продължителен ръст. От компанията допълват и важността от институционална адопция и приемането от търговците като фундаментални. 

В световен мащаб Обединените арабски емирства (ОАЕ) са водещи в класацията – 25% от населението притежава криптовалути, следвани от Сингапур, Турция и Аржентина. ОАЕ и Сингапур, известни с високотехнологичните си постижения, привличат значителни инвестиции. Обратно, Турция и Аржентина, в които се отчита висока инфлация, но значително интернет приемане, демонстрират че криптовалутите биват приети като средство за предпазване от икономическата нестабилност.

Демографски данни: 

Днес 39% от потребителите на дигитални активи са жени – тенденция, демонстрираща все по-голямата ангажираност на индустрията към приобщаване. Най-активна е възрастовата група на крипто потребителите на възраст 24-35 години, която представлява 34% от общия брой, следвани от представителите на групата от 35 до 44 години, съставляващи 31%. Сред хората на възраст 18-24 години разликата между половете се свива до едва 2%.

Основни предимства на крипто плащанията:

Проведеното проучване отбелязва по-ниските транзакционни такси като основно предимство за потребителите на крипто. Особено при трансграничните плащания, където таксите могат да достигнат 5-6% при традиционните финанси. Сред водещите за хората предимства са и глобалният обхват на цифровите плащания, прозрачността на трансакциите и елиминираните обратни такси при плащания. 

Собствеността върху криптовалутите нараства с 99% годишен темп на растеж (CAGR), което далеч надхвърля 8%-ния темп на растеж на традиционните методи за плащане от 2018 г. до 2023 г. Растежът надхвърля този на няколко гиганта в областта на разплащанията, включително American Express.

,,Анализирайки данните на Triple A, виждаме, че приемането на криптовалутите се ускорява изключително много през последните години.”, добави Веселин Георгиев. ,,Ако преди 5 години Биткойн и крипо бяха наричани пирамида, днес виждаме приемането не само на Биткойн Спот ЕTF-и, но вече и на Етериум (ETH) спот ЕТF-и в САЩ. Крипто индустрията стана неизменна част от живота на Уолстрийт. Това неминуемо ще я тласне към още по-ускорено приемане в следващите години. Добре помня времето, в което безконтактните банкови карти бяха екзотика. Само за няколко години те станаха неизменна част от ежедневието ни. Очаквам, че същото ще се случи и с крипто”, добави той.

*Използваните данни са част от доклад на лицензирана финансова институция, ангажирана с предоставянето на възможности на бизнеса и физическите лица чрез най-съвременни платежни решения. Докладът е компилация от актуални изследвания за текущото състояние на собствеността върху криптовалути в света през 2024 г. В него се излагат основните съображения и въпроси, на които трябва да се обърне внимание, когато се анализира и разбира въздействието на цифровите валути върху търговията, финансовото приобщаване, обществото и живота на хората.

# # #

За Binance

Binance е водеща глобална блокчейн екосистема и най-голямата борса за цифрови активи. Спечелила доверието на милиони по целия свят, платформата Binance е посветена на увеличаването свободата на парите за потребителите и предлага широка гама от крипто продукти. За повече информация посетете: https://www.binance.com

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Популярни Новини
Още Прессъобщения Новини

Bybit е официално признат за доставчик на услуги за криптоактиви в Турция

Местният клон на Bybit в Турция беше официално признат за доставчик на услуги за крипто активи от Съвета за капиталови пазари (CMB), което е важен етап за популярната борса за криптовалути.

23.09.2024 17:32 3мин. четене Alexander Stefanov

Доналд Тръмп прави бизнес с криптовалути, Pepe Unchained гони $15 милиона

Тръмп представи нов крипто проект, който вече започва да привлича сериозно внимание в медиите.

23.09.2024 14:06 4мин. четене Alexander Zdravkov

Биткойн кит от ерата на Сатоши се появи отново след 13 години, за да се включи в алткойн сезона, какво има в списъка за пазаруване?

Биткойн кит от ерата на Сатоши, който беше “заспал” в продължение на 13 години, внезапно събуди портфейла си, предизвиквайки вълнение сред целия крипто пазар.

22.09.2024 21:00 5мин. четене Kosta Gushterov

Докато Cardano се насочва към $0.445, а Floki печели, ще избухнат ли Polygon и тази нова меме монета през четвъртото тримесечие?

Крипто пазарът е развълнуван, тъй като Cardano (ADA), Floki (FLOKI) и Polygon (POL) са готови да породят вълнение през четвъртото тримесечие на 2024 г.

22.09.2024 19:53 3мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.