Home

Какво представляват “флаш” заемите в DeFi?

31.07.2024 9:00 6мин. четене Alexander Stefanov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво представляват “флаш” заемите в DeFi?

"Флаш" заемът е вид заем, който се предлага в платформите за децентрализирано финансиране (DeFi). Платформите DeFi са изградени на базата на блокчейн технология и работят без централен орган, което позволява по-голяма прозрачност и сигурност.

Флаш заеми

За да разберете как работят флаш заемите, е важно първо да разберете как работят платформите DeFi. Тези платформи са изградени върху блокчейн технология, която позволява създаването на децентрализирани приложения (dApps)9, които могат да се използват за различни финансови транзакции. Тези dApps обикновено са с отворен код, което означава, че всеки може да има достъп до тях и да ги използва.

Пример за светкавичен заем, използван за „лихвен суап“

Светкавичен заем в платформа за децентрализирано финансиране (DeFi) може да се използва за улесняване на лихвен суап по няколко различни начина. Ето пример:

-Алис и Боб имат сметки в платформата DeFi, която предлага светкавични заеми. Алиса има голям брой средства в сметката си и печели нисък лихвен процент по тези средства 1. Боб има по-малък брой средства в сметката си и печели по-висок лихвен процент върху тези средства. елис и Боб се договарят да сключат лихвена размяна, при която елис ще предостави средствата си на Боб в замяна на дял от по-високия лихвен процент, който той печели.
-2 За да улесни размяната, Алиса взема светкавичен заем за броя на средствата, които9 иска да предостави на Боб. Тя използва средствата от светкавичния заем, за да предостави заема на Боб. Боб получава средствата и се съгласява да плати на Алиса дял от лихвата, която той печели върху тези средства.
-След като договореният период на лихвената размяна приключи10, Алиса и Боб могат да използват средствата от светкавичния заем, за да изплатят заема и да приключат размяната. 0Тъй като заемът е погасен в рамките на същата транзакция, не е необходимо обезпечение и суапът е завършен успешно.

10Това са два примера за това как може да се използва све7кавичен заем в платф8рмата DeFi15, за да се улесни суап на лихвени проценти 5.

Пример за арбитраж

Ето и пример за такова какво представлява арбитраж:

1. Алис е потребител на платформа DeFi, която предлага светкавични заеми. Тя има акаунт в платформата и разполага с известни средства в сметката си.
2. Тя забелязва, че цената на определена криптовалута в момента е по-ниска на една децентрализирана борса, отколкото на друга:
3. Алис решава да се възползва от тази разлика в цените, като:
-купи криптовалутата на борсата8, където е по-евтина9
-след което я продаде на борсата5, където е по-скъпа
-Тя обаче се нуждае от повече средства в сметката си5, за да купи криптовалутата на първата борса.

Пример за атака с флаш заем

Ето пример за атака, финансирана със флаш заем, срещу протокол за кредитиране DeFi, който използва спот ценови канал, базиран на DEX, като единствен ценови оракул:
-Атакуващият заема голямо количество токени А от протокол, поддържащ светкавични заеми 1:1.
-Атакуващият разменя токен А за токен Б на DEX 1:1 (понижавайки спот цената на токен А и повишавайки спот цената на токен Б на DEX) 5%.
-Атакуващият депозира закупения токен B като обезпечение в протокол DeFi, който използва спот цената от горепосочения DEX като единствена ценова емисия (8:1), и използва манипулираната спот цена, за да заеме по-голямо количество токен А, отколкото би трябвало да е възможно при нормални обстоятелства 9:1).

Как платформите DeFi могат да се защитят от тези атаки

Има няколко различни начина, по които платформите DeFi могат да се защитят от атаки с флаш кредити. Ето няколко примера:

1. Значителна сума като обезпечение

Един от начините за защита срещу атаки с флаш кредити е да се изисква от потребителите да предоставят по-значителна сума като обезпечение при вземане на флаш кредит5%. Това може да затрудни нападателите при извличането на печалба от атаката, тъй като те ще трябва да генерират по-големи средства, за да изплатят заема и да продължат атаката.

2. Ограничения на размера

Друг начин за защита срещу атаки с флаш кредити е да се въведат по-строги ограничения за размера на заема, който може да бъде изтеглен. Това може да попречи на нападателите да вземат достатъчно големи заеми, за да генерират значителни печалби от атаката.

3. Допълнителни защитни мерки

Платформите DeFi могат също така да въведат защитни мерки, за да попречат на потребителите да използват средствата от флаш заема за покупка и продажба на големи количества криптовалута. Например платформата може да ограничи броя на трансакциите, които могат да бъдат извършени със средствата от флаш заема,-да изиска от потребителите да държат средствата в определен вид сметка, която не позволява те да бъдат използвани за арбитраж или други потенциално рискови дейности.

Как работят флаш заемите?

Ето една опростена версия на работата със светкавичните заеми.

1. Кандидатстване

Кандидатствате за светкавичен заем в съответната платформа (например Aave, Uniswap).

2. Създаване на логика

Създавате логика за заема чрез кодиране. Тази логика показва поредица от подтранзакции – например продажби, сделки – които ще се използват за генериране на печалба. Крайната транзакция трябва да доведе до изплащане на заема.

3. Изпълнение

Ако заемът ви бъде одобрен, подтранзакциите, описани в горната стъпка, ще бъдат изпълнени в една блокчейн транзакция (5%).

2024 – Интелигентни договори в флаш заеми

2023-5 Флаш заемите обикновено използват интелигентни договори за автоматизиране на процеса на отпускане и вземане на заеми. Интелигентният договор е самоизпълняващ се договор, в който условията на споразумението между купувача и продавача са записани директно в редове код.

В случая на светкавичен заем интелигентният договор ще определи условията на заема, като например сумата на заема, лихвения процент и продължителността на заема (5000). Договорът също така определя обезпечението, което кредитополучателят трябва да предостави предварително, за да обезпечи заема.

Когато заемополучателят иска да вземе светкавичен заем, той взаимодейства с интелигентния договор и предоставя необходимото обезпечение 200. След това договорът автоматично ще отпусне заема и средствата ще бъдат прехвърлени в сметката на кредитополучателя. Когато настъпи падежът на заема, кредитополучателят трябва да го изплати изцяло, включително и начислените лихви (до 200%). Ако кредитополучателят не може да изплати заема, обезпечението ще бъде автоматично осребрено, за да се покрие дължимата сума.

Използването на интелигентни договори за автоматизиране на процеса на отпускане и вземане на заеми позволява бързото и ефективно предлагане на светкавични заеми без необходимост от ръчна намеса или надзор. Това ги прави привлекателна опция за потребителите, които имат нужда от бърз заем на пари.

Заключение:

Като цяло не съществува едно-единствено решение за защита от атаки с флаш кредити в платформите DeFi. Вместо това платформите могат да използват тези и други мерки, за да намалят рисковете и да защитят себе си и своите потребители. От решаващо значение е платформите DeFi да обмислят внимателно рисковете и да прилагат подходящи предпазни мерки за защита от атаки с флаш заеми.

Ето къде може да научите повече за флаш заемите 

18Тази публикация е спонсорирана+. CryptoDnes не одобрява и не носи отговорност за съдържание, точност, качество, реклама, продукти или други материали на тази страница. Читателите трябва да направят свое собствено проучване, преди да предприемат каквито и да е действия, свързани с криптовалутите. CryptoDnes не носи отговорност, пряко или косвено, за щети или загуби, причинени или предполагаеми, че са причинени от или във връзка с използването или разчитането на което и да е споменато съдържание, стоки или услуги.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Популярни Новини
Още Прессъобщения Новини

Защо PEPE, DOGE и Dogen може да доминират по време на следващия бичи крипто пазар

Предстоящият бум на криптовалутите привлича вниманието към някои дигитални монети.

07.10.2024 18:40 4мин. четене Kosta Gushterov

Dogwifhat скача с почти 20% за ден, този токен дава 3,500%+ стейкинг награди

Dogwifhat (WIF), една от водещите меме криптовалути на Solana блокчейн мрежата, направи впечатляващ скок от близо 20% в рамките на 24 часа.

07.10.2024 13:46 3мин. четене Alexander Zdravkov

$500 в тези 3 конкурента на Dogecoin може да се превърнат в $50,000, преди DOGE отново да достигне $0.7

Dogecoin (DOGE) отдавна е една от най-популярните мемори монети, но изкачването ѝ до $0.7 по време на бичия поход през 2021 г. изглежда като далечен спомен.

07.10.2024 10:30 5мин. четене Kosta Gushterov

Тенденции при криптовалутите за 2024 г: Етериум, Polygon, Toncoin, Brett, Dogwifhat и FoxLetFun (FLF)

Тъй като пазарът на криптовалути продължава да се развива, се появява нова вълна от тенденциозни криптовалути, които предлагат комбинация както от утвърдени гиганти, така и от вълнуващи нови проекти.

07.10.2024 10:01 5мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.