Home

БРИКС: Как валута, обезпечена със злато може да предизвика долара?

21.07.2024 12:30 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Как валута, обезпечена със злато може да предизвика долара?

Тъй като БРИКС работи по разработването на собствена валута, анализатор предполага, че обезпечен със злато актив може да отправи значително предизвикателство към щатския долар.

На фона на усилията на блока за дедоларизация остават въпроси относно способността на алианса да създаде валута, която да може да замени щатския долар.

Като се има предвид значителното акумулиране на злато от страна на БРИКС през тази година, една добре конструирана валута, подкрепена със злато, би могла да бъде жизнеспособна алтернатива.

През изминалата година групата БРИКС се съсредоточи върху намаляването на западното икономическо влияние, насочвайки се основно към долара. Групата търси методи за намаляване на международната зависимост от долара. Въпреки че проектът все още се развива, един експерт изтъкна потенциала му като сериозен претендент.

Ричард Грант, професор по финанси в университета Камбърланд, наскоро обсъди как валутата на БРИКС, подкрепена със злато, може да застраши щатския долар. В неотдавнашен анализ той обясни защо златото може да бъде най-добрият вариант за блока.

Той заяви:

Всяка валута служи като вътрешна разчетна единица, средство за размяна, политически инструмент и потенциален източник на държавни приходи.

Една добре управлявана валута може да бъде и средство за национална независимост и ценова стабилност.

Грант отбеляза, че макар преди държавите от БРИКС да са се възползвали от господството на долара, тези дни са отминали. Той изтъкна въпроса за липсата на вяра в „разумното управление на свързаните финансови институции и безпристрастния достъп до платежните системи“.

В свят на фиатни пари и обширни финансови регулации това предполага доверие в правителството“, обясни Грант. Този въпрос за доверието е мястото, където БРИКС се сблъсква с предизвикателства.

Ситуацията обаче се променя, когато се вземе предвид златото. „Златото е окончателната резервна валута“, отбеляза Грант. Той добави, че ако целта е детрониране на долара, „златото трябва да играе по-голяма роля в създаването на разчетната единица на БРИКС“. Тази стратегия може да предостави на БРИКС най-добрия шанс да дедоларизира световните финанси.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето защо Фед намалиха лихвения процент според Артър Хейс

Неотдавнашното намаляване на лихвения процент с 50 базисни пункта от страна на Федералния резерв се разглежда от някои като ход в подкрепа на президентската кампания на Камала Харис.

24.09.2024 6:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Развитието на изкуствения интелект: Заплаха или технологичен напредък?

AI моделите се развиват бързо, като основните разработчици значително подобряват способността им да обработват сложни заявки и да предлагат по-прецизни реакции.

23.09.2024 20:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Стабилните монети и криптовалутите застрашават фиатните пари в Източна Азия

Стабилните монети и криптовалутите започват да изместват фиатните валути в няколко държави от Източна Азия, което демонстрира нарастващото им значение в развиващите се пазари.

23.09.2024 19:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

БРИКС: Русия настоява за по-голяма роля на съюза в световната енергетика

В понеделник, 23 септември, Владимир Путин се застъпи за разширяване на ролята на групата БРИКС на световните енергийни пазари, тъй като Русия се стреми да противодейства на западното господство.

23.09.2024 18:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.