Home

Как борсово търгуваните фондове може да манипулират цената на Биткойн

22.06.2024 14:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как борсово търгуваните фондове може да манипулират цената на Биткойн

Марк Юско, хедж фонд експерт, съосновател и главен изпълнителен директор на Morgan Creek Capital предостави своя коментар върху сложните методи, чрез които борсово търгуваните фондове (ETF) може да влияят върху цените на Биткойн (BTC).

Анализът на Юско подчертава стратегическото манипулиране на Биткойн – тактика, която напомня на традиционната стратегия на Уолстрийт за понижаване на цените с цел евтино закупуване на активи. Той обясни как субектите могат да понижат цените на BTC чрез негативни настроения или преки пазарни действия, което им позволява да натрупат по-голямо количество на по-ниски цени.

Според него този метод не само е разпространен, но и е усъвършенстван в продължение на десетилетия на традиционните пазари.

Цените падат с 10% за една нощ, защото има куп манипулации на фючърсния пазар… Ако искате да купите много от нещо, какво правите? Продавате. Казваш на всички колко е гадно, инициираш шорт позиции, натискаш цената надолу, за да можеш да купиш повече на по-ниска цена”, обясни Юско.

Той отбеляза още една особена закономерност, при която значителни ценови движения на Биткойн се случват извън редовните часове за търговия.

Юско обясни тази аномалия със стратегическите действия на големите институционални играчи, които манипулират цената на затваряне на Биткойн ETF, като по този начин влияят върху оценката на актива през нощта. Тази манипулация позволява на въпросните субекти да печелят от създадените от тях ценови разлики.

Въпросната стратегия използва фючърсния пазар, където търговците могат да спекулират с бъдещата цена на Биткойн, без реално да притежават актива. Фючърсните BTC договори влияят върху текущата му стойност чрез спекулации, а не чрез физическа размяна.

Разграничаването от физическите активи дава възможност за манипулиране на пазара чрез спекулативна търговия, което изкривява истинската динамика на търсенето и предлагането на актива.

 

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Завръщат ли се инвеститорите на дребно на пазара на Биткойн?

Популярен крипто анализатор смята, че инвеститорите на дребно се връщат на пазара на Биткойн (BTC), за което свидетелства ръстът на новите адреси, въпреки колебанията на пазара.

02.07.2024 10:30 1мин. четене

Защо разпределянето на $9 милиарда от Mt. Gox няма да има голямо влияние върху цената на Биткойн

Ръководителят на отдела за проучвания във компанията за крипто финансови услуги Galaxy се опита да опровергае опасенията, че дългоочакваните изплащания на длъжимите суми от страна на Mt.Gox могат да предизвикат срив при Биткойн (BTC).

02.07.2024 9:00 2мин. четене

Биткойн майнинг компанията Bitfarms е увеличила добива си с над 20%

Операциите по добив на криптовалути на Bitfarms започват да се възстановяват след априлското халвинг събитие на Биткойн.

02.07.2024 8:30 1мин. четене

Сегашният “скучен” пазар на Биткойн може да е отлична възможност за инвеститорите

Ки Йонг Джу, главен изпълнителен директор на CryptoQuant, смята, че Биткойн остава в бичи пазар въпреки няколкото значителни корекции.

02.07.2024 7:30 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.