НАЧАЛО Други

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

18.04.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

В своя шестмесечен доклад за правителствените заеми МВФ отбеляза, че много богати държави са приложили мерки за намаляване на дълговете си спрямо икономиките си, макар и да не са се върнали към нивата отпреди пандемията. Въпреки това САЩ и Китай се открояват като изключения, като прогнозите сочат продължаващо нарастване на заемите, ако настоящата политика се запази. МВФ прогнозира 70% увеличение на държавния дълг на САЩ спрямо икономическото производство до 2053 г. и повече от удвояване на китайския дълг до същата година.

Очаква се двете държави да допринесат за глобалното нарастване на държавния дълг, който според прогнозите ще достигне 98.8% от икономическото производство през 2029 г. спрямо 93.2% през 2023 г., като Великобритания и Италия също ще имат значителен принос за това увеличение.

МВФ подчерта и необходимостта от политически действия за преодоляване на фундаменталните дисбаланси между разходите и приходите в тези държави. Освен това според информацията държавният дълг на САЩ ще достигне 133.9% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) до 2029 г. от 122.1% през 2023 г., а дългът на Китай ще нарасне до 110.1% от БВП през същата година от 83.6%.

МВФ акцентира също върху значителните фискални отклонения в САЩ през 2023 г., като държавните разходи ще надхвърлят приходите с 8.8% от БВП, в сравнение с 4.1% през предходната година. Това ниво на заеми поставя предизвикателства пред намаляването на инфлацията и може да доведе до повишаване на лихвените проценти, плащани от други правителства, предупреждава МВФ.

Освен това са подчертани и потенциалните последици от повишаването на доходността на американските облигации, включително нестабилните условия за финансиране в други икономики. МВФ също така спомена, че забавянето на китайската икономика, утежнено от непреднамерено затягане на фискалната политика, може да отслаби растежа в други страни и да намали потоците от помощи за региони като Африка и Латинска Америка.

Според доклада многото държавни избори в световен мащаб през тази година вероятно допълнително ще повишат правителствените заеми, поставяйки предизвикателства пред консолидацията през следващите години, особено в ключови изборни години като 2024 г.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Търговският конфликт между Китай и САЩ ще бъде разрешен лесно според Байдън

В момента Китай обмисля отговора си на неотдавнашното налагане на мащабни мита върху китайския внос, като президентът Джо Байдън посочи, че е възможно да предприеме ответни мерки.

15.05.2024 22:00 2 мин. четене

Голямата заплаха за петролният картел ОПЕК

Казахстан отново повдигна спорния въпрос в групата ОПЕК+ относно квотите за производство на петрол. Във вторник Казахстан изрази желанието си да увеличи производството на суров петрол през 2025 г., въпреки ангажимента си към усилията на групата за стабилизиране на световните петролни пазари.

15.05.2024 21:30 2 мин. четене

Ето какво трябва да знаете за меме акциите като GameStop

През последните няколко дни трейдърите активно търгуваха с акциите на GameStop Corp. (GME) и AMC Entertainment Holdings Inc. (AMC).

15.05.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на САЩ почти сигурно се насочва към рецесия

Пол Дитрих, главен инвестиционен стратег в B. Riley Wealth Management, бие тревога за икономиката на САЩ, предупреждавайки за предстояща рецесия.

15.05.2024 17:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.