НАЧАЛО Други

Златото се доближава до нова рекордна стойност

05.03.2024 17:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Златото се доближава до нова рекордна стойност

Цените на златото, наблюдавани от SPDR Gold Trust (GLD), надхвърлиха в понеделник границата от $2,110 за тройунция, като се доближиха до рекорден връх.

Тази сесия отбеляза четвърти пореден ден на ръст за благородния метал, като го доближи на едва 1.4% от историческия му връх, достигнат по време на дневната търговия на 4 декември 2023 г.

Въпреки повишаването на доходността на държавните ценни книжа в понеделник, като доходността на 2-годишните държавни облигации се повиши до 4.60%, златото показа устойчивост на пазара.

Пазарните очаквания за намаляване на лихвения процент от страна на Федералния резерв останаха относително стабилни. Понастоящем трейдърите оценяват 65% вероятност за понижение на лихвите до юни, а до края на годината се очакват общо четири понижения.

Според последния доклад на Световния съвет по златото ескалиращата геополитическа несигурност стимулира търсенето на злато през 2024 г. Продължаващите конфликти, търговското напрежение и множеството избори в държавите по света карат инвеститорите да търсят убежище в златото като изпитан и сигурен актив. Това рязко покачване на цените на златото стимулира значителен ръст на акциите на добивните компании.

VanEck Gold Miners ETF (GDX) се повиши с 4.4 % в понеделник, надграждайки инерцията от скока с 3.7% в петък. Индексът на практика надхвърли 50-дневната пълзяща средна и сега наблюдава нивото на съпротива, посочено от 200-дневната пълзяща средна при $28.79.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Акциите на Reddit скочиха с 14% след новината за партньорство с OpenAI

В изненадващ развой на събитията, който привлече вниманието, цената на акциите на Reddit се покачи до безпрецедентни нива, главно поради неотдавнашното сътрудничество с OpenAI.

17.05.2024 17:00 2 мин. четене

Банките се дигитализират, но това носи известни рискове

Навлизането на големите технологии във финансовата сфера и нарастващата дигитализация на банковия сектор са довели до появата на нови уязвимости и изостряне на съществуващите рискове, което потенциално налага нови регулации, се посочва в доклад, публикуван от световните банкови регулатори в четвъртък.

17.05.2024 15:00 1 мин. четене

БРИКС: Разделението между членовете на съюза става все по-значимо

Алиансът БРИКС, който се състоеше от пет нации от създаването си през 2009 г., претърпя значителна трансформация миналата година, като отправи покани към шест допълнителни страни.

17.05.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Президентите на Русия и Китай обсъждат конфликта в Украйна и долара

В четвъртък руският президент Владимир Путин се срещна с китайския лидер Си Дзинпин, като получи държавно признание за посещението си.

17.05.2024 13:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.