Home

Кокаинът напът да задмине петрола като основен износ на Колумбия

15.09.2023 8:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кокаинът напът да задмине петрола като основен износ на Колумбия

Според прогнозите на Bloomberg Economics Колумбия е напът да постигне значителна промяна в основния си износ, като кокаинът е на път да надмине петрола.

През първата половина на годината износът на петрол отбеляза 30% спад, докато търговията с кокаин бележи постоянен ръст. Това предполага, че кокаинът скоро може да заеме водеща позиция като основен износ на Колумбия, вероятно още през тази година, както посочи икономистът Фелипе Ернандес от Bloomberg.

Ернандес заяво:

По наши оценки приходите от износа на кокаин са нараснали до $18.2 милиарда през 2022 г., което е забележително близо до $19.1 милиарда, получени от износа на петрол през предходната година. Въпреки усилията на правителството да ликвидира лабораториите, в които листата на коката се преработват в кокаин, производството продължава да се разширява.

През 2022 г. в Колумбия е регистриран рекорден добив от 1,738 тона кокаин, като площта, заета с отглеждането на кока – основната съставка на наркотика, се е увеличила с 13 % до историческите 230,000 хектара (570,000 акра) в сравнение с предходната година, както съобщава Службата на ООН по наркотиците и престъпността.

Ернандес изтъкна, че рязкото увеличаване на производството на кокаин е довело до краткосрочни последици за икономическата активност, вътрешното търсене и международните сметки, въпреки че изглежда не е пряко свързано с представянето на колумбийското песо.

Президентът Густаво Петро, първият ляв лидер на Колумбия, осъществи промяна в подхода на страната към трафика на наркотици. Вместо да се фокусира върху производителите на листа от кока, които представляват най-слабото звено в производствената верига, Петро се стреми да се насочи към наркобароните, които печелят най-много от продажбата на наркотици в чужбина.

Той също така активно води диалог с основните групировки, занимаващи се с трафик на наркотици, с надеждата да сложи край на продължилия шест десетилетия граждански конфликт чрез мирни споразумения.

Тази нова политическа позиция по отношение на наркотиците обаче изглежда неволно подхранва увеличаването на производството на кокаин от нелегални групи, предупреждава Ернандес.

Струва си да се отбележи, че Bloomberg Economics извежда изчисленията си за обема на износа, като взема предвид разликата между производството и конфискациите. Тази цифра може да е по-ниска, тъй като не отчита вътрешното потребление или конфискациите в транзитните страни и страните на местоназначение.

Освен това експортната цена е изчислена чрез коригиране на методологията на средните цени на едро в периода 2015-2018 г., заедно с експортната цена за разходи, застраховка и превоз, изчислена от Андрес Ариас през 2019 г.

Източник: Bloomberg

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Крайният срок за обжалването на SEC в делото срещу Ripple наближава

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) разполага само с няколко дни, за да реши дали ще оспори неотдавнашното решение по делото Ripple.

01.10.2024 6:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Тайван позволи инвестициите в чуждестранни крипто ETF

Тайванската комисия за финансов надзор (FSC) даде зелена светлина на професионалните инвеститори да получат достъп до чуждестранни борсово търгувани фондове (ETF) за криптовалути.

30.09.2024 21:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Ethena Labs предлага създаването на нова борса за стимулиране на растежа на USDe

Ethena Labs, разработчикът на синтетичния долар USDe, обяви предложение за стартиране на децентрализирана борса (DEX), наречена „Ethereal“, която да подкрепи растежа на USDe.

30.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Капитализацията на фондовия пазар е на път да достигне тригодишен връх

Капитализацията на световния фондов пазар е на път да достигне най-високото си ниво от три години насам благодарение на неотдавнашното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и мерките за икономическо стимулиране от страна на Китай.

30.09.2024 20:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.