НАЧАЛО Крипто Крими

Жена се самоуби след загубата на своята инвестиция в проекта на Tron

ЮЛИ. 6, 2019 09:55 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Жена се самоуби след загубата на своята инвестиция в проекта на Tron

Основателят на TRON (TRX) Джъстин Сън се оказа в центъра на спор за $30 милиона тази седмица, след като "опарили се" инвеститори в китайска Понци схема заявиха, че Сън е съучастник за техните загуби.

Жертвите казват, че неуспехът на Сън да денонсира схемата, за която се твърди, че е свързана с Тron, причини повече щети, отколкото бе необходимо. В един трагичен ход на събитията, самотна майка се самоуби, след като взема заем, за да инвестира в схемата. Единственото обаче, което се случва е измамниците да изчезнат с $30 милиона.

 За съжаление това не е първият път, в който мълчанието на Джъстин Сън води до объркване и противоречия в общността на Tron.

 

Объркването около измамата произтича от името ѝ - Wave Field Super Community. Според Decrypt, "Wave Field" е алтернативно име за TRON в Китай.

 

Когато измамата Wave Field Super Community се появи на китайските социални медии по-рано през годината, инвеститорите се обърнаха към Джъстин Сън за разяснения. Измамниците твърдят, че са едни от "супер представителите" на Tron - операторите на нодове, които поддържат TRX блокчейна.

 

Сън най-накрая проговори за крипто измамата - но вече беше твърде късно. Докато той съумя да сподели публикация в Twitter на 5 юли, $30 милиона вече бяха откраднати от хиляди инвеститори.Сън написа:

 

„Като водещ блокчейн протокол, съществуват Понци схеми, използващи Tron, BitTorrent или uTorrent. Ние никога няма да ви помолим да изпращате пари. Бъдете внимателни и  дръжте вашия TRX / BTT.

 

Мълчанието е опостушително

 

В крайна сметка, Джъстин Сън не може да бъде държан отговорен за всяка измама, която използва името на Tron. Това обаче не е първият път, когато неговото мълчанието води до масово объркване и истерия за инвеститорите на Tron.

 

През май, бившият търговец на TRX, Лусиен Чен, обяви оттеглянето си от проекта, позовавайки се на несъвместими различия между Джъстин Сън и него.

 

По-късно стана ясно, че Чен действително е бил уволнен през януари, за кражби, подкупи и незаконно присвояване на средства. Забележително е, че въпреки основната роля на Чен като главен технически директор, нито Сън, нито някой от представители на Тron не сметна за необходимо да разкрие това на инвеститорите по това време.


По ирония на съдбата, Сън споделя следното изявление, призовавайки инвеститорите винаги да правят собствени проучвания:

 

Отговорност на инвеститорите е да правят собствени проучвания. В един децентрализиран свят и мрежа не е единствена отговорност на самия протокол да предупреждава за всички измами.

 

За съжаление, такива проучвания ще бъдат трудни за провеждане, ако Сън продължава да остава безучастен в големите противоречия в рамките на неговия собствен проект за милиарди долари.

 

Причината защо TRX няма да бъде добавен на Coinbasе

 

Coinbase изисква всеки проект да има:

 

Специализирани форуми, където разработчиците, поддръжниците, потребителите и основателите могат да си взаимодействат и изграждат общност и да предлагат прозрачност в проекта. Екипът осигурява редовни актуализации или отговаря на отзивите.

 

Coinbase отбелязва също, че KYC стандартите трябва да се прилагат към публично видимите ръководители на екипи.

 

И ако Тron не уведомяват инвеститорите, когато техният технически директор е уволнен за престъпни действия, тогава какви са шансовете на Coinbase да осигури така нужната прозрачност?

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Коментари (0)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

Испанската гражданска гвардия конфискува 5,2 милиона долара в крипто

Европейската правоохранителна агенция Европол и испанската гражданска гвардия наскоро конфискуваха 5,2 милиона долара в крипто, заедно с 800,000 дози LSD. Случаят се описва като най-голямата подобна а...
ЮНИ. 29, 2018 20:49 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Потребители на MyEtherWallet станаха жертви на фишинг атака

Според публикация от официалния акаунт на MyEtherWallet в Twitter, отчетите показват, че потребителите на популярния мрежов интерфейс на Етериум са таргетирани от фишинг имейл. Измамната кореспонденц...
ФЕВ. 5, 2019 15:46 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Lazarus таргетират крипто обмени чрез Mac потребители

Kaspersky Lab откри, че небезизвестната севернокорейска група за киберпрестъпления Lazarus е таргетирала крипто обмени, финтех компании и банки в кампания, използваща зловреден софтуер, наречен AppleJ...
АВГ. 25, 2018 23:05 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Bitcoin хакери наблюдават над 2,3 милиона BTC адреса

Киберпрестъпниците не пестят усилия в стремежа си да придобият незаконно Bitcoin. От хакерски платформи за обмен до ransomware и криптоджакинг, хакерите предприемат множество сложни подходи за кражба...
ЮЛИ. 1, 2018 19:50 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света