НАЧАЛО Други

Защо блокчейн продължава да революционизира финансовите пазари и банковата индустрия?

ОКТ. 11, 2018 11:59 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Защо блокчейн продължава да революционизира финансовите пазари и банковата индустрия?

Начинът, по който харчим пари, се променя. Едно време, ако искате нещо, ще го купите със златни и сребърни монети.

 


Модерната версия на това са монети и банкноти. Въпреки това, дори те се превръщат в антики. Концепцията за доларовите банкноти дори се е подобрила в пластмаси като кредитни карти или дори безконтактни плащания, използващи устройства с NFC.

Дори криптовалутите проправят собствения си път в начина, по който обменяме валута. Следователно, можем да очакваме само промени на финансовия пазар.


Какво е блокчейн?


Блокчейн е творение на Сатоши Накамото, чията идентичност е безизвестна.

За да разберете как функционира блокчейн, трябва първо да разберете как една стандартна, традиционна транзакция работи на интернет. Основната фраза там е "на интернет", защото цялата идея за блокчейн съществува онлайн.

При традиционна онлайн транзакция една страна изпраща пари на друга страна, но обменът не е пряк. По-скоро има посредствена страна, която завършва сделката. Това изисква много доверие в това средище да се справи правилно с транзакцията.

Блокчейн преосмисля тази концепция. Вместо транзакция, преминаваща от точка А към посредник, до точка Б, блокчейн съществува като отворена децентрализирана база данни, която работи за всяка транзакция, включваща нещо ценно - валута. Това премахва посредника, но за мнозина това става загадка за това как тези транзакции се преместват оттам. Така че, нека да разгледаме какво се случва, когато направите плащане с крипто.

Първата стъпка е позната - една страна иска плащане от втората страна. Това искане след това се предава в мрежа от компютри, известни като възли. Тази мрежа е P2P мрежа.

Тази мрежа от бележки се използва за потвърждаване както на транзакцията, така и на състоянието на потребителя. Това се определя с помощта на серия от известни алгоритми. След като се извърши проверка на сделката, тя се комбинира с други транзакции, за да се създаде един блок от данни, който съставлява част от общия блокчейн. Това е постоянно и не може да бъде променено. И накрая, транзакцията е завършена.

Идеята за блокчейн се ражда, за да работи с друго творение на Сатоши Накамото - биткойн. Важно е да се разбере, че Биткойн и почти всички криптовалути нямат вътрешна стойност, за разлика от ценната валута, като 20-те долара в джоба или златото. Криптото също така няма физическа форма и доставката му е децентрализирана, което означава, че предлагането на криптовалути е налице и не се определя от централната банка.


Как това променя банките?


Както отбелязахме по-рано, криптовалутите са децентрализирани. С други думи, те не се контролират от банка. И така, какво означава това за банките?

Има неща, които блокчейн е направил за банковата система. Например, блокчейн компании като Ripple са работили по практики като тези, които помагат на банките да се справят с финансовите сетълменти, като намаляват цената им. Това се прави, като се позволи на банките да извършват транзакции директно една с друга - още веднъж блокчейн премахва посредника по време на сделките.

Банките също така работят, за да се изравнят с развитието на криптовалутите. Много банки се опитват да се присъединят към тази тенденция, като създават своя собствена марка на базирана на блокчейн, онлайн валута. Това е най-добрият ход, който банките могат да предприемат, тъй като традиционното им присъствие не е необходимо за извършване на сделки с крипто.


Как това променя финансовите пазари?


Като цяло, финансовите пазари ще се променят по два начина. По по-малкият начин, финансовите пазари ще се променят в известен смисъл, че те ще намерят повече криптовалути и блокчейн обмени в работата си.

По-голямата идея е, че финансовите пазари ще трябва да се адаптират към това и да предскажат бъдещите ходове. За да може един финансов пазар да работи, хората в него трябва да предвидят и да се подготвят за бъдещи промени. Първо, това означава подготовка за участие и използване на криптвалута. Това обаче означава също, че финансовите пазари ще трябва да обмислят потенциалното бъдеще на бързо променящия се пейзаж на криптовалути.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Curve Finance ще разпредели $3 милиона от такси на потребителите

През май 2020 г. Curve разкри, че ще децентрализира своята платформа. Управлението беше посредством нейния токен за управление, CRV. Компанията ще доставя токени на потребителите въз основа на това ко...
НОЕ. 30, 2020 19:23 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Бивш ръководител в LVMH се присъединява към Ledger

LVMH е създадена през 1987 г. от сливането на къщата на висшата мода Louis Vuitton и Moët Hennessy, която пък се формира от сливането на производителя на шампанско Moët & Chandon и производителя н...
НОЕ. 30, 2020 17:42 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Производителят на копачки Canaan отчита $12 милиона в загуби за Q3

Компанията публикува неодитиран финансов отчет на 30-ти ноември. Canaan реализира $24 милиона нетни приходи през третото тримесечие на тази година, което представлява спад от 75,7% в сравнение със $10...
ДЕК. 1, 2020 09:32 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Извънредно: Ripple продават част от дяла си в MoneyGram

Ripple са настроени да продават част от участието си в MoneyGramСпоред доклад на The Block, публикуван на 28-ми ноември, Ripple е готов да продаде една трета от дела си в MoneyGram. Трябва да се отбел...
НОЕ. 30, 2020 16:23 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света