НАЧАЛО Други

Защо блокчейн продължава да революционизира финансовите пазари и банковата индустрия?

ОКТ. 11, 2018 11:59 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Защо блокчейн продължава да революционизира финансовите пазари и банковата индустрия?

Начинът, по който харчим пари, се променя. Едно време, ако искате нещо, ще го купите със златни и сребърни монети.


Модерната версия на това са монети и банкноти. Въпреки това, дори те се превръщат в антики. Концепцията за доларовите банкноти дори се е подобрила в пластмаси като кредитни карти или дори безконтактни плащания, използващи устройства с NFC.

Дори криптовалутите проправят собствения си път в начина, по който обменяме валута. Следователно, можем да очакваме само промени на финансовия пазар.


Какво е блокчейн?


Блокчейн е творение на Сатоши Накамото, чията идентичност е безизвестна.

За да разберете как функционира блокчейн, трябва първо да разберете как една стандартна, традиционна транзакция работи на интернет. Основната фраза там е "на интернет", защото цялата идея за блокчейн съществува онлайн.

При традиционна онлайн транзакция една страна изпраща пари на друга страна, но обменът не е пряк. По-скоро има посредствена страна, която завършва сделката. Това изисква много доверие в това средище да се справи правилно с транзакцията.

Блокчейн преосмисля тази концепция. Вместо транзакция, преминаваща от точка А към посредник, до точка Б, блокчейн съществува като отворена децентрализирана база данни, която работи за всяка транзакция, включваща нещо ценно - валута. Това премахва посредника, но за мнозина това става загадка за това как тези транзакции се преместват оттам. Така че, нека да разгледаме какво се случва, когато направите плащане с крипто.

Първата стъпка е позната - една страна иска плащане от втората страна. Това искане след това се предава в мрежа от компютри, известни като възли. Тази мрежа е P2P мрежа.

Тази мрежа от бележки се използва за потвърждаване както на транзакцията, така и на състоянието на потребителя. Това се определя с помощта на серия от известни алгоритми. След като се извърши проверка на сделката, тя се комбинира с други транзакции, за да се създаде един блок от данни, който съставлява част от общия блокчейн. Това е постоянно и не може да бъде променено. И накрая, транзакцията е завършена.

Идеята за блокчейн се ражда, за да работи с друго творение на Сатоши Накамото - биткойн. Важно е да се разбере, че Биткойн и почти всички криптовалути нямат вътрешна стойност, за разлика от ценната валута, като 20-те долара в джоба или златото. Криптото също така няма физическа форма и доставката му е децентрализирана, което означава, че предлагането на криптовалути е налице и не се определя от централната банка.


Как това променя банките?


Както отбелязахме по-рано, криптовалутите са децентрализирани. С други думи, те не се контролират от банка. И така, какво означава това за банките?

Има неща, които блокчейн е направил за банковата система. Например, блокчейн компании като Ripple са работили по практики като тези, които помагат на банките да се справят с финансовите сетълменти, като намаляват цената им. Това се прави, като се позволи на банките да извършват транзакции директно една с друга - още веднъж блокчейн премахва посредника по време на сделките.

Банките също така работят, за да се изравнят с развитието на криптовалутите. Много банки се опитват да се присъединят към тази тенденция, като създават своя собствена марка на базирана на блокчейн, онлайн валута. Това е най-добрият ход, който банките могат да предприемат, тъй като традиционното им присъствие не е необходимо за извършване на сделки с крипто.


Как това променя финансовите пазари?


Като цяло, финансовите пазари ще се променят по два начина. По по-малкият начин, финансовите пазари ще се променят в известен смисъл, че те ще намерят повече криптовалути и блокчейн обмени в работата си.

По-голямата идея е, че финансовите пазари ще трябва да се адаптират към това и да предскажат бъдещите ходове. За да може един финансов пазар да работи, хората в него трябва да предвидят и да се подготвят за бъдещи промени. Първо, това означава подготовка за участие и използване на криптвалута. Това обаче означава също, че финансовите пазари ще трябва да обмислят потенциалното бъдеще на бързо променящия се пейзаж на криптовалути.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Робърт Кийосаки коментира мерките срещу крипто на Китай

Известният инвеститор в недвижими имоти и автор на книгата “Богат татко, беден татко” Робърт Кийосаки се насочи към Twitter, за да сподели каква според него е причината, поради която Китай обяви нова ...
СЕП. 25, 2021 12:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Половината от притежателите на крипто търсят одобрение от известни личности, според проучване

Според проучване на Morning Consultant сред 2,200 възрастни в Съединените щати, 45% от анкетираните, които държат криптовалути, посочват, че е вероятно да търсят експозиция към дигитален актив, ако то...
СЕП. 25, 2021 21:11 3 МИН . ЧЕТЕНЕ

Джо Байдън номинира сериозен критик на криптовалутите като банков регулатор

Администрацията на Байдън възнамерява да номинира професора от университета Корнел Сауле Омарова за следващия "контролер на валутата" (OCC), съобщи Bloomberg в сряда. За първи път се заговори, че адми...
СЕП. 25, 2021 13:14 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Внучката на Уорън Бъфет е привърженик на Етериум и NFT

Внучката на легендарния бизнес магнат казва, че Етериум (ETH) е валутата на NFT пространството, докато конкурентите като Cardano и Solana се опитват да оспорят господството на Етериум в сектора.Бъфет ...
СЕП. 25, 2021 16:15 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света