НАЧАЛО Финтех

Wells Fargo инвестира в стартъп, който има за цел да менажира риска свързан с криптовалути

ФЕВ. 18, 2020 12:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Wells Fargo инвестира в стартъп, който има за цел да менажира риска свързан с криптовалути

Wells Fargo е инвестирал 5 милиона долара в стартъпа Elliptic в Обединеното Кралство, който помага на банките да управляват рисковете, свързани с излагането към криптовалути.

Базираната в Лондон фирма стана известна с инструментите си за анализ.


Тя ги продава на някои от най-големите световни платформи за криптовалути - включително Binance и Circle , за да им помогне да намерят и блокират незаконни транзакции с криптовалути.


Например, технологията на компанията успя да разкрие терористична група, използваща Биткойн, за да финансира операциите си, чрез проследяване на подозрителни транзакции в дигиталния леджър на флагманската криптовалута. След това компанията известява своите клиенти, за да могат да отрежат средствата.


Но фирмата, основана през 2013 г., все повече работи с финансовите институции, за да ги въведе на борда с така наречената платформа Discovery, която помага на банките да идентифицират дали средствата на клиентите преминават през крипто платформи, без да се извършват съответните регулаторни проверки.


Ако видят плащанията да минават между клиентите си в дълъг списък от криптовалути, те могат да разберат повече за това кое е това предприятие и дали това е нещо, за което трябва да бъдат загрижени” заяви съоснователят и изпълнителен директор на Elliptic, Джеймс Смит, в интервю за CNBC.


Целта на Discovery е да даде на банките представа за излагането им към криптовалути чрез транзакциите на своите клиенти и да установи дали има риск от пране на пари.


Инвестицията в Elliptic от венчърния (рисков капитал) отдел на Wells Fargo, Wells Fargo Strategic Capital, е удължаване на началния кръг за финансиране от 23 милиона щатски долара, обявен през септември. Допълнителната инвестиция довежда общите пари събрани от компанията, до над 40 милиона долара. Elliptic не разкри своята оценка.


Смит каза, че фактът, че Уелс Фарго подкрепя компанията, показва, че банките са “заинтересовани от това как можем да им помогнем да разберат и да управляват риска, свързан с криптовалутите”.


“Все повече и повече финансови институции осъзнават, дори ако не се докоснат до криптовалутите, те са в съседство с крипто. Те са изложени на крипто риск и носят отговорност да разберат какъв е рискът и как да го управляват.”


Той каза, че това също отразява подобряването на регулаторната среда за криптовалутите, позовавайки се на наскоро въведеното от Европейския съюз законодателство за пране на пари. Той изтъкна и регулаторна рамка от Работната група за финансови действия (FATF), която включва крипто активи. FATF е междуправителствена организация за борба с прането на пари.


Elliptic успя да улови Wells Fargo като инвеститор, след като изгради “връзка” с американската банка, каза Смит. Фокусът на свежия капитал ще бъде да инвестира в продукта Discovery на Elliptic и да му помогне да се разшири географски, с особен акцент върху Азия. Страни като Япония и Сингапур са показали значителен растеж по отношение на дигиталните валути, добави Смит.


Големите банки в миналото се колебаят да изследват криптовалутите, не на последно място поради репутацията им за сериозна волатилност на цените и случаите, когато те са свързани с пране на пари и измами. Но оптимисти като изпълнителния директор на Elliptic смятат, че това може да започне да се променя.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Empower Retirement купува Personal Capital в сделка за 1 милиард долара

Сделката е на стойност 825 милиона долара, като още 175 милиона щатски долара са описани като стимули за “планиран растеж”, според съобщение.Сделката вероятно е победа за Personal Capital. Според Forb...
ЮЛИ. 10, 2020 16:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Три фирми се обединяват за да предложат нова децентрализирана платформа за заеми

В нова блог публикация компанията разкрива, че Anchor се разработва, за да отговори на належащата нужда от лесен за използване спестовен продукт, който привлича потребители извън криптосферата.DeFi&nb...
ЮЛИ. 10, 2020 13:45 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Point стартира като нова дигитална банка в САЩ

Днес компанията обяви нов рунд набиране на средства, като по-късно този месец ще стартира основна нова версия на услугата си и ще отвори врати за всички. Засега има дълъг списък с чакащи.Point е прило...
ЮЛИ. 8, 2020 18:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Европейският финтех еднорог TransferWise с нова инвестиционна функция

Базираната в Лондон фирма започна като метод за изпращане на пари в международен план онлайн. През 2018 г. тя направи по-дълбоко навлизане в банкирането, като предложи мултивалутна сметка без граници,...
ЮЛИ. 7, 2020 15:15 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света