НАЧАЛО Финтех

Wells Fargo инвестира в стартъп, който има за цел да менажира риска свързан с криптовалути

ФЕВ. 18, 2020 12:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Wells Fargo инвестира в стартъп, който има за цел да менажира риска свързан с криптовалути

Wells Fargo е инвестирал 5 милиона долара в стартъпа Elliptic в Обединеното Кралство, който помага на банките да управляват рисковете, свързани с излагането към криптовалути.

Базираната в Лондон фирма стана известна с инструментите си за анализ.


Тя ги продава на някои от най-големите световни платформи за криптовалути - включително Binance и Circle , за да им помогне да намерят и блокират незаконни транзакции с криптовалути.


Например, технологията на компанията успя да разкрие терористична група, използваща Биткойн, за да финансира операциите си, чрез проследяване на подозрителни транзакции в дигиталния леджър на флагманската криптовалута. След това компанията известява своите клиенти, за да могат да отрежат средствата.


Но фирмата, основана през 2013 г., все повече работи с финансовите институции, за да ги въведе на борда с така наречената платформа Discovery, която помага на банките да идентифицират дали средствата на клиентите преминават през крипто платформи, без да се извършват съответните регулаторни проверки.


Ако видят плащанията да минават между клиентите си в дълъг списък от криптовалути, те могат да разберат повече за това кое е това предприятие и дали това е нещо, за което трябва да бъдат загрижени” заяви съоснователят и изпълнителен директор на Elliptic, Джеймс Смит, в интервю за CNBC.


Целта на Discovery е да даде на банките представа за излагането им към криптовалути чрез транзакциите на своите клиенти и да установи дали има риск от пране на пари.


Инвестицията в Elliptic от венчърния (рисков капитал) отдел на Wells Fargo, Wells Fargo Strategic Capital, е удължаване на началния кръг за финансиране от 23 милиона щатски долара, обявен през септември. Допълнителната инвестиция довежда общите пари събрани от компанията, до над 40 милиона долара. Elliptic не разкри своята оценка.


Смит каза, че фактът, че Уелс Фарго подкрепя компанията, показва, че банките са “заинтересовани от това как можем да им помогнем да разберат и да управляват риска, свързан с криптовалутите”.


“Все повече и повече финансови институции осъзнават, дори ако не се докоснат до криптовалутите, те са в съседство с крипто. Те са изложени на крипто риск и носят отговорност да разберат какъв е рискът и как да го управляват.”


Той каза, че това също отразява подобряването на регулаторната среда за криптовалутите, позовавайки се на наскоро въведеното от Европейския съюз законодателство за пране на пари. Той изтъкна и регулаторна рамка от Работната група за финансови действия (FATF), която включва крипто активи. FATF е междуправителствена организация за борба с прането на пари.


Elliptic успя да улови Wells Fargo като инвеститор, след като изгради “връзка” с американската банка, каза Смит. Фокусът на свежия капитал ще бъде да инвестира в продукта Discovery на Elliptic и да му помогне да се разшири географски, с особен акцент върху Азия. Страни като Япония и Сингапур са показали значителен растеж по отношение на дигиталните валути, добави Смит.


Големите банки в миналото се колебаят да изследват криптовалутите, не на последно място поради репутацията им за сериозна волатилност на цените и случаите, когато те са свързани с пране на пари и измами. Но оптимисти като изпълнителния директор на Elliptic смятат, че това може да започне да се променя.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Балтическата дигитална банка Lunar привлече инвестиция от 20 милиона

През август 2019 г. Luna r събра 26 милиона евро свеж капитал и получи пълен европейски банков лиценз от датския орган за финансов надзор.Последната инвестиция - водена от Seed Capital, с участието ...
АПР. 4, 2020 20:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Revolut ще предложи крипто на всички потребители поради глобалната пандемия

Компанията заяви, че разширява достъпа по-рано от планираното поради глобалната икономическа криза.В имейл до потребителите от 1-ви април финтех компанията, основана в Обединеното кралство, обяви, че ...
АПР. 3, 2020 22:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Бизнесите с канабис се обръщат към приложения за разплащане с криптовалути

Според доклад на CoinDesk, диспенсърите за канабис в Боулдър, Колорадо, са се включили към затворената бета версия за Strike, приложение за Биткойн платежни услуги, създадено от поддръжника на Ligh...
АПР. 3, 2020 13:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Най-старата банка в Тайланд използва технологията на Ripple

Най-старата банка в Тайланд е дългогодишен партньор на Ripple и през януари стартира приложение за трансгранични плащания, захранвано от Ripple, наречено „SCB Easy“.Сега SCB казват, че отново се докос...
МАР. 27, 2020 19:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света