НАЧАЛО Други

Във Филипините проследяват използването на криптовалути от терористите

МАЙ. 22, 2020 21:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Във Филипините проследяват използването на криптовалути от терористите

Доклад, публикуван от Филипинския институт за изследвания на мира, насилието и тероризма (PIPVTR), разкрива, че терористичните групи, свързани с Ислямска държава (ИС) в Югоизточна Азия, наскоро са направили първите си сделки, използвайки криптовалути.

Според доклада, разкрит на 20-ти май, средствата подпомагат финансирането на регионални терористични групи като Джемаа Аншарут Далаух и Моджахидския Източен Тимур в Минданао.

 

Пране на токени

 

Докладът подробно описва използването на криптовалути при пране на пари, което се състои от две фази според PIPVTR. Първата е мястото, където криптовалутите с „подозрителен произход“ са канализирани чрез неидентифицирани борси. Тези „умишлено объркани“ транзакции и произхода на токените, са нещата, които правят проследяването по-трудно.

 

PIPVTR подробно описа следното във втората фаза, където завършва цикъла на пране на пари:

 

„Втората фаза се отнася до обмяна на тези криптовалути за фиатни пари, които след това връщат средствата в законния паричен цикъл. В борсите само за криптовалути, крипто активите могат да се обменят един с друг."

 

Изследването предупреждава, че терористичните групи в Югоизточна Азия могат да търгуват с криптовалути извън надзора на регулаторните институции и това поражда притеснения, предвид разхлабената правна рамка.

 

Институтът призовава властите да въведат процедури за борба с изпирането на пари и противодействието на финансирането на тероризма с криптовалути, тъй като системата е крехка и те обвиняват правителството в загуба на контрол върху финансовите потоци.

 

Загриженост за "анонимни крипто активи"

 

В доклада се цитира случаят с Битката при Марави, която се случи през 2017 г., където имаше непотвърдени съобщения за частни парични преводи и парични куриери с криптовалута, подпомагаща финансирането на участващите в терористични групи. Тези доклади бяха „пренебрегнати до голяма степен“ от властите.

 

PIPVTR също така изрази загриженост относно увеличената употреба на "анонимни криптовалути" като Monero (XMR), които улесняват скриването на незаконната дейност.

 

През март бе съобщено за поддръжник на Ислямска държава от САЩ, който получи 13-годишна присъда за финансиране на терористичната организация, използваща криптовалути, включително Биткойн, още през 2017 г.

 

Въпреки това, криминалистичната компания Blockchain Chainalysis публикува доклад, разплитащ множество истории за терористични групировки, използващи криптовалути. В доклада пише, че много новинарски истории по темата са били основани на погрешна информация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (1)
Ивайло МАЙ. 26, 2020 От няколко месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо.https://freebitco.in/?r=36608933
Изкажете мнение
Още Други новини

Блокчейн журналистическият стартъп Civil прекрати своята дейност

Екипът и технологията, стояща зад Civil, бяха сляти с ConsenSys, базираният в Ню Йорк Етериум инкубатор, който подкрепяше Civil. Екипът вече ще работи върху решения за идентичност на базата на Етер...
ЮНИ. 4, 2020 20:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Появи се ново предположение за това кой е създателят на Биткойн

В интервю за Forbes Нелсън казва, че геният в математика от калибъра на Нютон вероятно е човекът, създал водещата криптовалута. Той има предвид Шиничи Мошизуки, японски математик, завършил докторантур...
ЮНИ. 4, 2020 16:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Хегемонията на Китай в сектора на добив на Биткойн е застрашена

Делът на страната от световната хешираща мощност е близо до това да падне под нивото от 65 процента, което е рязък спад в сравнение с април 2018 г., когато контролираше над 90 процента от мрежата на B...
ЮНИ. 4, 2020 11:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Китайската полиция откри тайна операция за копаене на Биткойн в надгробни могили

Местният англоезичен информационен бюлетин Beijing News съобщи на 31-ви май, че органите на реда откриват незаконна криптодобивна операция в северния китайски град Дакин. По-точно, операцията за добив...
ЮНИ. 3, 2020 21:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света