НАЧАЛО Други

Владислав Драмалиев за BitHope, æternity и още нещо

ЯНУ. 31, 2019 23:30 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Владислав Драмалиев за BitHope, æternity и още нещо

Крипто фурорът завладява целия свят и то с невероятни темпове. Нашата родина също не страни от тази технология, след като все повече хора са осведомени относно криптовалутите (най-малкото разбират какво е Биткойн), интегрират се в ежедневни транзакции от купуване на ваучери за почивки, до продажба на имоти.


Въпреки че последната мания покрай Биткойн се зароди през 2017 г., когато цената му се беше покачила драстично, по нашите ширини се разбира за тази технология доста преди това.


Кой е Владислав Драмалиев?


Владислав Драмалиев е един от първите биткойн и блокчейн ентусиасти в България, които започват публично да дискутират темата. Той разбира за Биткойн в края на 2013г., когато криптовалутата се е търгувала под $100. 

Не определя себе си като трейдър , а по-скоро като вярващ в успеха на публичната блокчейн технология. Завършил е политология и международни отношения в Американския Университет в Благоевград. За Биткойн разбира от приятел, който е имал сайт за обмен на биткойни точно по това време.

Владо тогава е бил скептично настроен, но след банковата криза в Кипър, Биткойн започва да нашумява и оттам той решава, че иска да разработи  платформата на своя приятел – bitcoini.com. По това време сделките в България са се случвали като escrow услуга по форумите, и по-конкретно bitcoinbg.eu.

За биткойн казва, че това, което пречи на най-известната криптовалута в света да се приеме масово като метод за разплащане е нейната волатилност. Когато цената на биткойн се стабилизира, то ще изчезнат спекулаторите, което би се отразило добре на индустрията като цяло, добавяйки че според него, Lightning Network ще влезе в mainstream-а до 2-3 години.

Той казва:
Целите на спекулаторите и хората прилагащи биткойн в реалната икономика са различни. Ако едните постигнат своята цел, другите няма да могат.

След редица ту лоши, ту добри новини, един от първите осиновители на тази нова технология започва да вижда двете страни на Биткойн. Неутрална технология, която е и добра и лоша, в зависимост от това как се използва от хората. След неразбирателство относно бъдещето на bitcoini.com Владислав Драмалиев напуска проекта.

Той е съучредител на Балканската Блокчейн Асоциация, която се е сформирала съвсем наскоро. Съосновава и Българската Биткойн Асоциация през 2014 г. Създател е на уебсайта CoinFixer.com, чиято цел е да осигури актуализирана информация отнасяща се до бързо развиващата се криптосфера, както и да предложи сигурен начин за обмяна на криптовалути в България.

Дейността на сайта в момента е замразена поради картелното споразумение на Българските банки да обслужват бизнеси, дори само частично свързани с криптовалута. Въпреки това, според Владислав обмяна на криптовалута продължава да се осъществява, просто не по банков път. Това не е в интерес нито на банките, нито на данъчните служби.

Българинът участва в блокчейн проекта aeternity от самото му начало. Там той се занимава с маркетинг, общество, и канали за комуникация. Компанията прави своята токен кампания на 2 етапа – първия през април 2017 г. и втория през юни същата година. æternity акцентира върху разрешаването на проблема със скалируемостта, от технологична и потребителска гледна точка.

Основателят на æternity е Янислав Малахов, който за първи път прави Crypto Meetup в София, където се обсъждат новините свързани с блокчейн технологията и криптовалутите, както в България, така и по целия свят. Другият съосновател на Sofia Crypto Meetup е Иво Василев, основател на проекта reloyalty.com.

Срещите започват през януари, 2016 г., като се провеждат всеки месец (всяка последна сряда на месеца), без декември. Срещите са безплатни и напълно отворени за всеки като на тях присъстват, както експерти в сферата, инвеститори, разработчици, така и любознателни ентусиасти отишли да научат повече за тази вълнуваща технология.

Срещата има и дигитално изражение под формата на група във Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/550409705136927/

Идеята му е да се акцентира върху положителната страна на биткойн и криптовалутите, като се създаде публичен форум за обсъждане на актуални новини по темата. В този момент, в подкрепа на имиджа на флагманската криптовалута, се заражда идеята за подпомагане на благотворителни кампании, като се използват криптовалути.

Младият блокчейн ентусиаст е основател на благотворителната биткойн crowdfunding платформа - BitHope.org, кoято е първата в България и една от първите в Европа, и света, предлагаща подобен тип дарения, под формата на криптовалути. Целта на платформата е подпомагане на организации с нестопанска цел.

Уебсайта подкрепя малки благотворителни кампании на доказани НПО-та. Самият проект стартира през 2014г, като настоящите кампании имат различни насочености – от подпомагане на деца, до подпомагане на български технологични проекти и актуални кампании като тази на SOS Детски Селища.

Използването на биткойн за дарения е привлякло вниманието на Драмалиев, тъй като таксите за превод са ниски, трансферите стават бързо, съществува прозрачност на транзакциите (адресите на биткойн портфейлите са публични и не могат да се манипулират) и дарения са псевдоанонимни.

Даренията се случват на следния принцип – получава се дадена сума в криптовалута в портфейл предоставен от BitHope и обявен на страницата на кампанията.След приключване на кампанията криптовалутата се обменя за евро, което се внася в дарителската сметка на компанията.

Владислав Драмалиев, както споменахме вече, е един от първите в България, които се запознават с биткойн и блокчейн технологията и решава да предаде своите знания на всеки, който има интерес към тази иновация в България. Неговото дело, а именно въвеждането на българина в тази технология и разкриването на добрата ѝ страна, дава тласък на България да направи една крачка напред към неизбежното технологично бъдеще, което принадлежи на блокчейн технологията и криптовалутите.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Opera пусна бета версия на своя крипто браузър

Този крипто браузър има за цел да улесни потребителското изживяване при сърфиране в децентрализирани приложения (dApp), игри и платформи за метавселена, като предлага директен достъп до Web3 услуги за...
ЯНУ. 19, 2022 16:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

BitMEX придобиват 268-годишна банка в Германия

BXM Operations AG на групата – компания, основана от главния изпълнителен директор на BitMEX Александър Хьоптнер и нейния финансов директор Стефан Луц – подписа договор за покупка с Дитрих фон Боетихе...
ЯНУ. 19, 2022 08:30 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Основателят на Dogecoin се присмива на 'Web3 общността'

Историята на разработчика на Dogecoin с индустрията на Web3 като цяло започна, след като Илон Мъск започна да се присмива на "хората от Web3" в Twitter, които му изглеждат досадни. Първоначалният туит...
ЯНУ. 18, 2022 13:51 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Associated Press създава NFT пазар за снимки

Фоторепортерите на AP ще създадат първоначална колекция от NFT, която ще включва снимки на различни теми като космос, война и климат. Уебсайтът на платформата съобщава, че това ще продължи няколко сед...
ЯНУ. 18, 2022 10:04 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света