НАЧАЛО Други

Украинската национална банка обмисля да пусне криптовалута подкрепена от местната фиатна валута

СЕП. 27, 2018 12:13 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Украинската национална банка обмисля да пусне криптовалута подкрепена от местната фиатна валута

Националната банка на Украйна (НБУ) обмисля стартирането на държавна цифрова валута, базирана на блокчейн, съобщи във вторник 25-ти септември, местната медия Вести Украйна.


НБУ казва, че базираната на блокчейн хривня, или е-хривня, трябва да бъде централизирана и остава под държавен контрол, пишат ВЕСТИ Украйна. Очаква се държавния токен да увеличи размера на непаричните плащания, както и да намали разходите им.

Украйна възпроизведе идеята за "цифров токен" няколко пъти вече в рамките на проекта, наречен "безкасова икономика". Например, NBU разкри планове през януари, за да стартира електронна хривня (националната валута на Украйна), която да не е базирана на блокчейн технология.


Според банкови служители тази версия на украински държавен токен би трябвало да бъде обвързана с националната фиатна валута в размер 1:1.


Според НБУ това ще попречи на ръста на инфлацията. Въпреки това, издаването на e-хривня, базирана на блокчейн, все още остава в етапите на планиране, като банката отбелязва:

Решението за уместност на въвеждането на е-хривня в завършен вид ще бъде взето само след подробен анализ.

Според Вести Украйна съветникът на ръководителя на украинската банкова асоциация Алексей Куч смята, че цифровата валута като е-хривня не може да бъде сравнена с криптовалутите, тъй като крипто е анонимно и децентрализирано по дефиниция, за разлика от токен, подкрепен от държавата.

Куч също така отбеляза, че държавната цифрова валута, базирана на блокчейн, е "доста обещаваща посока", добавяйки:

От една страна, тя ще защитава човешките права по отношение на собствеността, а от друга - значително ще намали разходите и времето на сделките, както и ще ускори оборота на парите в страната.

Русия обсъди и възможността за стартиране на държавна криптовалута, CryptoRuble, през януари тази година.

Наскоро парламентът на Украйна предложи данъчен закон за крипто активи, което предполага пет процента данък върху физическите и юридическите лица, работещи с крипто, и 18% данък за печалбите, свързани с крипто.

И през юли украинския кабинет на министрите на Съвета за финансова стабилност проведе среща, за да определи правния статут на крипто, подкрепяйки концепцията за крипто регулация.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

'Бял хакер' предотврати кражбата на $10 милиона в Етериум

Изследователят на сигурността в блокчейн мрежите 'whitehat samczsun' публикува доклад в Twitter, описващ подробно операция за предотвратяване на кражбата на 25,000 ETH (~10 милиона долара). Според док...
СЕП. 29, 2020 21:08 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Повечето крипто борси са уязвими по дизайн, според директора на ByBit

Но това не би трябвало да е изненада за хората, тъй като борсите са уязвими по дизайн, според изпълнителния директор на Bybit, Бен Джоу.Джоу каза, че борсите действат като единична точка на провал. Ка...
СЕП. 29, 2020 13:33 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Манията покрай DeFi тепърва започва, според основателя на NEO

Да каза, че DeFi създаде процес само за няколко години, докато на традиционните финанси им отне стотици години, за да се усъвършенстват. Проектите на DeFi вече експериментират с всякакви финансови про...
СЕП. 28, 2020 12:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Икономистът Нуриел Рубини насочи критиките си към DeFi

Професор Рубини преподава в бизнес училището на Стърн в Нюйоркския университет и е председател на Roubini Macro Associates LLC, фирма за икономически консултации.През 2018 г. Рубини нарече блокчейн "п...
СЕП. 28, 2020 15:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света