НАЧАЛО Други

Украинската национална банка обмисля да пусне криптовалута подкрепена от местната фиатна валута

СЕП. 27, 2018 12:13 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Украинската национална банка обмисля да пусне криптовалута подкрепена от местната фиатна валута

Националната банка на Украйна (НБУ) обмисля стартирането на държавна цифрова валута, базирана на блокчейн, съобщи във вторник 25-ти септември, местната медия Вести Украйна.

 


НБУ казва, че базираната на блокчейн хривня, или е-хривня, трябва да бъде централизирана и остава под държавен контрол, пишат ВЕСТИ Украйна. Очаква се държавния токен да увеличи размера на непаричните плащания, както и да намали разходите им.

Украйна възпроизведе идеята за "цифров токен" няколко пъти вече в рамките на проекта, наречен "безкасова икономика". Например, NBU разкри планове през януари, за да стартира електронна хривня (националната валута на Украйна), която да не е базирана на блокчейн технология.


Според банкови служители тази версия на украински държавен токен би трябвало да бъде обвързана с националната фиатна валута в размер 1:1.


Според НБУ това ще попречи на ръста на инфлацията. Въпреки това, издаването на e-хривня, базирана на блокчейн, все още остава в етапите на планиране, като банката отбелязва:

Решението за уместност на въвеждането на е-хривня в завършен вид ще бъде взето само след подробен анализ.

Според Вести Украйна съветникът на ръководителя на украинската банкова асоциация Алексей Куч смята, че цифровата валута като е-хривня не може да бъде сравнена с криптовалутите, тъй като крипто е анонимно и децентрализирано по дефиниция, за разлика от токен, подкрепен от държавата.

Куч също така отбеляза, че държавната цифрова валута, базирана на блокчейн, е "доста обещаваща посока", добавяйки:

От една страна, тя ще защитава човешките права по отношение на собствеността, а от друга - значително ще намали разходите и времето на сделките, както и ще ускори оборота на парите в страната.

Русия обсъди и възможността за стартиране на държавна криптовалута, CryptoRuble, през януари тази година.

Наскоро парламентът на Украйна предложи данъчен закон за крипто активи, което предполага пет процента данък върху физическите и юридическите лица, работещи с крипто, и 18% данък за печалбите, свързани с крипто.

И през юли украинския кабинет на министрите на Съвета за финансова стабилност проведе среща, за да определи правния статут на крипто, подкрепяйки концепцията за крипто регулация.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Биткойн ферма копае на полярния кръг

Градът може скоро да се прочуе с различен тип копаене - сега той е дом на първата Биткойн ферма в Арктика. BitCluster, руският собственик на съоръжението, вече планира разширяване след стартиране на о...
ЯНУ. 19, 2021 17:37 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Иронично: Откриха библейско съобщение в блок 666,666 на Биткойн

Но на 18-ти януари някой остави библейско послание в неговия блокчейн. "Не се оставяй да те побеждава злото; но ти побеждавай злото чрез доброто." от Римляни 12:21.Биткойн (и други блокчейни) позволяв...
ЯНУ. 20, 2021 15:28 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Руска крипто борса затваря след загуба на повече от $3 милиона

"Нашата услуга е повредена сериозно по технически и финансов начин“, заявиха от Livecoin в събота. "Няма начин да продължим оперативния бизнес при тези условия, затова вземаме твърдо решение да затвор...
ЯНУ. 19, 2021 11:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Рекордни шортове на щатския долар

"Данните от CFTC отразяват най-големия обрат на седмична база спрямо долара от началото на август 2020 г., като нетният шорт на щатския долар достига най-високата си стойност (в доларово изражение) пр...
ЯНУ. 17, 2021 15:16 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света