НАЧАЛО Други

Украинската национална банка обмисля да пусне криптовалута подкрепена от местната фиатна валута

СЕП. 27, 2018 12:13 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Украинската национална банка обмисля да пусне криптовалута подкрепена от местната фиатна валута

Националната банка на Украйна (НБУ) обмисля стартирането на държавна цифрова валута, базирана на блокчейн, съобщи във вторник 25-ти септември, местната медия Вести Украйна.

 


НБУ казва, че базираната на блокчейн хривня, или е-хривня, трябва да бъде централизирана и остава под държавен контрол, пишат ВЕСТИ Украйна. Очаква се държавния токен да увеличи размера на непаричните плащания, както и да намали разходите им.

Украйна възпроизведе идеята за "цифров токен" няколко пъти вече в рамките на проекта, наречен "безкасова икономика". Например, NBU разкри планове през януари, за да стартира електронна хривня (националната валута на Украйна), която да не е базирана на блокчейн технология.


Според банкови служители тази версия на украински държавен токен би трябвало да бъде обвързана с националната фиатна валута в размер 1:1.


Според НБУ това ще попречи на ръста на инфлацията. Въпреки това, издаването на e-хривня, базирана на блокчейн, все още остава в етапите на планиране, като банката отбелязва:

Решението за уместност на въвеждането на е-хривня в завършен вид ще бъде взето само след подробен анализ.

Според Вести Украйна съветникът на ръководителя на украинската банкова асоциация Алексей Куч смята, че цифровата валута като е-хривня не може да бъде сравнена с криптовалутите, тъй като крипто е анонимно и децентрализирано по дефиниция, за разлика от токен, подкрепен от държавата.

Куч също така отбеляза, че държавната цифрова валута, базирана на блокчейн, е "доста обещаваща посока", добавяйки:

От една страна, тя ще защитава човешките права по отношение на собствеността, а от друга - значително ще намали разходите и времето на сделките, както и ще ускори оборота на парите в страната.

Русия обсъди и възможността за стартиране на държавна криптовалута, CryptoRuble, през януари тази година.

Наскоро парламентът на Украйна предложи данъчен закон за крипто активи, което предполага пет процента данък върху физическите и юридическите лица, работещи с крипто, и 18% данък за печалбите, свързани с крипто.

И през юли украинския кабинет на министрите на Съвета за финансова стабилност проведе среща, за да определи правния статут на крипто, подкрепяйки концепцията за крипто регулация.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Facebook ще започне да тества 'криптовалутата' си още тази година

Libra се връща като DiemСлед като беше изправен пред силно отхвърляне от Конгреса на САЩ и регулаторите в световен мащаб и след като повечето от големите партньори на проекта се оттеглиха, Facebook на...
АПР. 20, 2021 16:33 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Venmo на PayPal започва да предлага услуги за продажба, покупка и държане на крипто

PayPal за първи път обяви началото на операциите с Биткойн и няколко други криптовалути през ноември миналата година, позволявайки на своите потребители да купуват и съхраняват Биткойн, Биткойн Кеш, Е...
АПР. 20, 2021 14:11 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Nasdaq пуска търговия на опции за Coinbase акции

Според доклад на Reuters от 19-ти април, представител на Coinbase заяви, че опциите COIN.O ще започнат да се търгуват на Nasdaq във вторник, 20-ти април. Пускането на опции за акции ще предложи н...
АПР. 20, 2021 10:05 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Биткойн е 'алтернативна инвестиция', според заместник-управителя на централната банка на Китай

Breaking: Li Bo, deputy governor of the Central Bank of China, said that crypto assets such as Bitcoin should be used as investment tools or alternative investments. This is the first time that the Ch...
АПР. 19, 2021 21:21 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света