НАЧАЛО Други

Убийства, цензура и Сирия: Криптовалутите и бъдещето на революциите

МАЙ. 1, 2019 21:59 7 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Убийства, цензура и Сирия: Криптовалутите и бъдещето на революциите

През август 2011 гoдина в Дамаск, Сирия, въоръжени охранители направиха акция на хакерско пространство.


Те правят тараш на мястото известно като Aiki Lab. Някога дом на процъфтяваща общност на изкуствата и технологиите, оттогава Aiki Lab не отваря отново вратите си.

Един от съоснователите, Базел Хартабил, бива арестуван през 2012 година и по-късно изтезаван и екзекутиран от сирийския режим при президента и диктатор Башар-Ал-Асад.

Все още не е ясно кой, ако някой, нарежда акцията на Aiki Lab и ареста на Хартабил, но по това време, когато протича сирийското въстание (периода на цивилни протести, предшестващи сирийската гражданска война) нищо не беше особено  ясно.

С изключение на една идея, изразена от д-р Хари Халпин, бивш служител на World Wide Web консорциума, който сега работи с подкрепяните от Binance Labs, Nym Technologies, преди ареста на Хартабил. Същата тази идея позволи на гневното население да координира действията си срещу потисниците.

И докато нещата се промениха значително в малкото години след бунтовете, сега районът се характеризира с прокси войни и войнстващ ислям - Халпин казва, че наблюдението на Хартабил все още е много вярно.


„Рохава се изправя пред същата ситуация седем години по-късно… Те са под наблюдение. Вероятно ще бъдат атакувани. Хората, които участват в това социално движение, могат да бъдат убити" - каза Халпин, добавяйки:

Все още нямаме софтуер, който е подходящ за тези хора, заради общността с отворен код, която се интересува от децентрализацията и криптографията.

Надеждата (да се намерят пресечни точки на хардуер и софтуер, за да се даде възможност на хората) първо експериментирана с Хартабил, все още привлича вниманието на много хора днес, особено след като последната от крепостите на ISIS в Сирия бе унищожена и цивилните търсят начини за възстановяване, по време на ерата на криптовалутите и блокчейн, в една по-справедлива и отговорна система.

"Мисля, че Хартабил се опитваше да внесе стабилност и нова социална структура в технологичния свят, в който се движим," каза Джон Филипс, който беше най-добрият приятел и колега на Хартабил.

Докато Хартабил не е бил "дълбоко навлезнал в крипто", Филипс продължава да е инвеститор на отворен хардуерен дизайн, наречен Milkymist, който по-късно е превърнат в първия биткойн ASIC от Canaan Creative.


И с това Филипс каза:
Той помогна да се оформи ДНК-то на индустрията на криптовалутите. Той беше основополагащ елемент в това.


На снимката горе се вижда Мишел Бейкър от Mozilla, говорейки в Айкилаб, Дамаск, 2010 година


Двете лица на технологията


Историята на Хартабил е пример за паралелно използване на технологиите както за освобождението, така и за репресиите - и тя резонира с работата, която се извършва в Рохава в техническите академии.

Поглеждайки назад, важно е да отбележим ролята, която технологията играе в сирийското въстание. По време на Арабската пролет, социалните медии се оказаха жизненоважна платформа за изразяване на несъгласие и позволяване на хората да организират протести и бунтове срещу репресивните режими.


Но онова, което започна като мирни протести, бе жестоко потиснато.


С превръщането на революцията във война, Филипс, който по това време живееше в Пекин, призова Хартабил да напусне Дамаск, но Хартабил отказа.

"Избухна бомба, където живее майка ми. Трябва да я намеря. Баща ми не е имал вода две седмици. Трябва да му занеса малко" - спомня си Филипс как Хартабил му казва.

Именно този герой създаде Aiki lab на първо място. Хакерското пространство - въпреки че Филипс се опасява от тъмните конотации към думата хакер, твърди, че е повече от културен или обществен център - носи името на костенурката на Хартабил, чието име идва от китайския „ай“, което означава любов и "си", което означава енергия.

"Това означава любовна енергия, или да обединят силите си, или енергията си заедно", каза Филипс. "Искахме да помогнем на човечеството и обществото, искахме да направим живота по-добър, не искахме да е обратното."


За последен път Филипс видя Хартабил на конференцията Creative Commons във Варшава, Полша през 2011 година.Снимка на Базел Хартабил с Джон Филипс и Джой Ито във Вършава, Полша през 2011

След това Хартабил, в своята комуникация с Халпин, координираше работата си, за да осигури комуникацията на други протестиращи.

Халпин предостави на Хартабил достъп до VPN, въпреки че санкциите по време на сирийския режим означават, че Google Play Store е блокиран за хора, които се опитват да изтеглят приложения.

Признавайки ролята, която сирийският режим играе и при контролирането на мрежовата инфраструктура, Хартабил повдига въпроси за нови, автономни алтернативи за комуникационна сигурност и признава важността на анонимния инструментариум за съпротива на цензурата.

Според Халпин, който предоставя техническа помощ на активисти в областта на правата на човека в региона след сблъсъците на площад Тахрир, последният въпрос, който Хартабил задеде на хакерите за IRC преди ареста му, беше:

"Искате ли да помогнете на сирийския народ да бъде свързан?

Елиминирайте ръководството


Халпин описва работата си с Хартабил като „неуспешна намеса“.

Заради случилото се, Халпин - и другите хакери, които помогнаха на Хартабил в последните му дни като свободен човек - не успяха да помогнат на най-големия проблем на движението: неговата комуникация беше разкрита.

"Това, което правеше Базел, беше да се опитва да предостави технологични решения за прозрачност и да направи обществото по-добро, но други хора виждаха това като заплаха", добави той.

Информацията и технологиите са вълшебно изкуство. Силата да се умножава. Базел знаеше това изкуство, изкуството на компютърните науки и разбираше хардуерната наука и затова беше задържан.

Тази способност за технология, продължава Филипс, е това, което прави Хартабил мишена, въпреки че информацията около ареста е ограничена. Хартабил бе задържан на 15-ти март 2012 година. Макар и да не е ясно какво се е случило с Хартабил в затвора, той от известно време комуникираше отвътре като прекарва поне част от времето в техническа поддръжка.


Той е екзекутиран през 2015 година, но смъртта му не е оповестена до 2017 година.Според Халпин, Хартабил е признал нещо много важно и нещо много опасно, което хакерите и активистите на Запад все още не са разбрали - рискът, който наблюдението поставя пред всякакъв вид социално движение.

Във всяко въстание, казва Халпин, има определени хора с по-високо ниво на активност (като Хартабил). В сирийската революция тези играчи бързо бяха идентифицирани и елиминирани, продължи той.

Този процес доведе до вакуум на ръководството, който накара революцията да бъде организирана от далеч по-опасни играчи.


Крипто инструментитеСпособността за общуване и взаимодействие без страх от наблюдение или цензура е от решаващо значение за всякакъв вид политическа дейност, каза Халпин.

Хората трябва да контролират собствените си средства за комуникация. Това е предварително условие за всякакъв вид политически хоризонт, това е предпоставка за всякакъв вид политическо освобождение.

Опитът с Хартабил накара Халпин да признае значението на децентрализираните инструменти, както и неуспеха на западните програмисти да изградят правилния софтуер, който да подкрепя подобни събития в страни, занимаващи се с по-корумпирани режими.


Такива инструменти трябва да бъдат изградени преди всяка революция, преди да е станало твърде късно, каза той.


„Макар и да не е особено ангажиран с неприкосновеността на личния живот, Биткойн поставя пари, устойчиви на цензура, в ръцете на справедлива част от населението и става по-лесен за използване. Има огромни непредвидени политически предимства, които дават на обикновените хора децентрализирани, криптирани технологии.” каза той.

И докато много от тях работят по видове децентрализирани комуникационни инструменти - Халпин цитира Етериум проекта Status като пример за това - липсват инструменти, които дори могат да функционират офлайн. Халпин предупреди, че без такъв софтуер има риск историята да се повтори.

Например, докато Рохава обяви автономия от сирийския режим, в по-голямата си част, нейните хора разчитат на сирийска комуникационна мрежа, наречена Syriatel, за да си взаимодействат. Също така, голяма част от данните преминават през Турция, а когато Турция окупира африканския град Рохава през 2018 г., турската държава прекъсва достъпа до интернет и телефонните комуникации, като потапя хората в тъмнина.

И все пак, докато ситуацията в Рохава е силно уязвима, Халпин завършва с нотка на оптимизъм, вярвайки, че поради подреждането на интереса между Рохава и високотехнологичните общности, нещата могат да се променят.

"Рохава се опитва да предостави радикално демократичен и децентрализиран модел за обществото. Това е добър знак, защото това може да означава, че в крайна сметка можем да видим сближаване между видовете софтуер, които новаторите искат да създадат и видовете технологии, от които се нуждаят новите форми на демократични общества."


Пълната история на работата на д-р Хари Халпин с Базел Хартабил ще бъде публикувана по-късно през 2019 година, като „Трагичната мечта на автономния достъп до интернет: случаят на Базел Сафади и сирийската революция“ в книгата „Достъп до знания и мобилни технологии“ от Американския университет в Кайро.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

70% спад в акциите на Robinhood - срив в крипто обемите

Акциите на Robinhood (HOOD) затвориха на рекордно ниското си ниво от $25.94 на 30-ти ноември, което е спад с почти 70% спрямо август 2021 г. Близо до началото на август акциите бяха оценени на малко н...
ДЕК. 1, 2021 23:56 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ето кое е най-важното за листинг на Binance, според Чанпен Джао

Най-важният критерий за листинг на криптовалута на Binance е броят на потребителите, каза главният изпълнителен директор Чангпен Джао в интервю пред Forbes на 29-ти ноември.CZ коментира, че има много ...
НОЕ. 30, 2021 20:30 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Кои са най-продаваните NFT-та?

Другите два продадени NFT са парцел в Decentraland и дигитално произведение на изкуството, създадено от XCOPYART, наречено "A Coin for the Ferryman" за 1,330 ETH ($6 милиона, което се превърна в най-г...
НОЕ. 30, 2021 19:25 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ето за колко се продаде най-скъпото NFT в The Sandbox

"Metaflower Super Mega Yacht" NFT беше продаден за рекордна цена от 149 ETH (около $650,000 USD). Дигиталният актив е част от "The Fantasy Collection", която предлага набор от луксозни NFT. Колек...
НОЕ. 30, 2021 09:46 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света