НАЧАЛО Блокчейн

Турция обяви плановете си за национална блокчейн инфраструктура

СЕП. 19, 2019 12:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Турция обяви плановете си за национална блокчейн инфраструктура

Турското правителство обяви планове за изграждане на национална блокчейна инфраструктура за използване нa DLT в публичната администрация.

Министерството на индустрията и технологиите изложи своята визия по време на представянето си на "стратегията 2023" на 18 септември в Анкара.

"Стратегия 2023" подчертава блокчейн и DLT като приоритети за следващата година. Документът се позовава на проучване на Startup Genome, което отбелязва блокчейн като една от най-бързо развиващите се технологични тенденции, с 101,5% увеличение на финансирането за стартъпи от ранен етап.

Задава се регулаторен "пясъчник" за блокчейн


В документа на "Стратегия 2023" се казва, че в Турция ще бъде създадена нова платформа с отворен код за блокчейн. Тази инициатива ще анализира различните случаи на използване като регистрация на земя, академични сертификати и митници, които да определят потенциални приложения в публичния сектор.

Министерството на промишлеността и технологиите също планира да работи с турските регулатори, с цел да създаде регулаторен "пясъчник" за приложения на блокчейн технологията.

Турското правителство намеси Биткойн


"Стратегия 2023" е първият документ на ниво министерство в Турция, който включва думата „Биткойн“ (BTC) като референция. Както по-рано бе съобщено, Турция пусна икономическа пътна карта през юли, която описва дигитална валута, издадена от централна банка, но не спомена биткойн или друга криптовалута. В документа също се предоставя това определение на блокчейн технологията:

„Блокчейн, който стана популярен заради виртуални валути като Биткойн, предоставя разпределена комуникационна инфраструктура, за да осигури доверие между страните на транзакции без нужда от централен орган. Тази функция позволява много различни случаи на използване, които се занимават с проблемите на прозрачността и надеждността, от интелигентни договори до вериги за доставки. Тъй като премахва всички посредници, блокчейн технологията изгражда нови бизнес модели, които ще оформят бъдещето."


Турските институции прилагат блокчейн технологията в различни сфери. През август в университета в Бахчешехир бе открит Истанбулският блокчейн и иновационен център (BlockchainIST Center). Директорът на центъра, Бора Ердамар, заяви, че BlockchainIST ще бъде „най-важният център за проучвания, развитие и иновации в Турция, в който се правят научни изследвания на блокчейн технологиите“.

По-рано този месец, турската банка за клиринг, сетълмент и попечителство в Истанбул (Тakasbank) обяви платформа за търговия с физическо злато, базирана на блокчейн. Новият проект на Takasbank има за цел да даде възможност на потребителите да прехвърлят физическо злато, съхранявано на фондовата борса в Истанбул (Borsa).

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Блокчейн новини

Централната банка на Китай не иска да пренасочи всичките си традиционни плащания към блокчейн

Има постоянен шум в медийното пространство около пренасочването на Китай към блокчейн като официална държавна политика. Нововъзникващата велика сила разглежда технологията като притежаваща потенциал д...
ФЕВ. 23, 2020 21:03 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Блокчейн полага основата на дигиталните пари

В доклада от 74 страници JPMorgan описа няколко проекта, разработили финансовото приложение за „реалния свят“ и в резултат описва 2019 г. като годината на „възхода на дигиталните пари“.В доклада, гига...
ФЕВ. 22, 2020 22:18 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

1 милиард души ще имат допир с блокчейн икономиката в следващото десетилетие

37-годишният милиардер каза пред Forbes, че човечеството е предназначено за "по-глобална, по-справедлива, по-свободна и по-ефективна" финансова система, а 50-те милиона души, които в момента се занима...
ФЕВ. 21, 2020 20:15 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Европейска космическа агенция финансира блокчейн проект за запис на сателитни данни

ФЕВ. 20, 2020 11:55 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света