НАЧАЛО Други

Три потенциални риска да загубите криптоактивите си само за ден

ОКТ. 29, 2018 20:33 4 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Три потенциални риска да загубите криптоактивите си само за ден

Пазарът на криптовалути е нова територия за инвеститорите във всяко едно отношение.

 

От една страна той дава надежда за умножаване на доходите, но от друга страна тази сфера крие много коварни капани. Четем истории за хора, които са спечелили удивителни суми и така са променили живота си, но има и такива, които са отчели безпрецедентни загуби. Независимо от високата степен на сигурност на крипто транзакциите, съществува риск да пропилеете всичките си виртуални пари, буквално за миг.

Целта на тази статия обаче не е да ви откаже от криптовалутите, а да ви предпази от фалит. Това са три от нещата, от които трябва да се пазите при транзакции с биткойн или друга криптовалута.


Загуба на вашите лични ключове


Безспорно най-глупавото нещо, което може да направите. Както в ежедневието, така и във виртуалния свят, може да загубите пари, ако сте разсеяни. Може да се каже, че да загубите личния си ключ за биткойна или другите ви крипто активи е като да загубите ключовете на апартамента си, ако не и по-лесно. Личният ключ представлява таен номер, който е прекалено сложен за запомняне, така че обикновено хората го записват във файл на компютъра си. Ключът също така може да се пази на хартия под формата на QR код.

Както всички знаем, обаче, малките хартийки лесно се губят, хард дисковете се износват или се чупят, а файловете може да бъдат изтрити погрешка. Да не говорим за това колко често компютрите хващат вируси, които трият всичко от диска. Дори и да внимавате и да съхранявате важната информация прилежно, никой не е застрахован от подобни случки. Доказателство е скорошна измама в САЩ, чрез която са откраднати над 20 000 долара в крипто.

Какво да направите: дръжте копие от личния си ключ едновременно на електронен носител и на хартия. Може също така да копирате файла с ключа на флашка или да го качите за съхранение в облак, стига само вие и единствено вие да знаете паролата за акаунта.


 Загуба на виртуалните ви пари в крипто казино


Хазартът и загубата на пари са неразривно свързани. Ако играете в онлайн казина, не е необходимо да имате крипто активи, тъй като повечето сайтове приемат долари или евро. Това ги прави по-достъпни за обикновените играчи, отколкото казината, които работят единствено с криптовалути.

Популярните Биткойн и крипто казина предлагат редица екстри в сравнение с онлайн казината, които работят с обикновена валута. Например, някои крипто казина не изискват лична информация от играчите, докато в повечето други казина е необходимо да посочите лични данни, когато си създавате акаунт и няма начин да прескочите тази стъпка, понеже това изискване е обвързано с начините за разплащане на съответния сайт.

Също така няма да ви начислят банкови такси. Може обаче да ви предложат „възможност” да увеличите размера на активите си чрез „безплатни” атрактивни бонуси, което се случва особено често при Биткойн казината. Причината е, че тези крипто сайтове са нови и търсят начин бързо да натрупат клиенти.

За съжаление, това са просто трикове за привличане на играчи. Трябва да сте наясно, че за да изтеглите сумата от бонусите, трябва да покриете определени изисквания за залагане. Често пъти те обаче са нереалистично високи, така че в повечето случаи играчите губят бонуса много преди да са покрили изискванията. Още по-лошо: някои продължават да играят с надеждата, че нищожният шанс да спечелят джакпот ще им се усмихне. В 99% от случаите обаче загубата е сигурна.

Какво да направите: изобщо не се занимавайте с онлайн хазарт. Човек много лесно се пристрастява и не само банкрутира, но е възможно тотално да провали живота си. Ако все пак много държите да опитате, внимавайте и никога не играйте още, ако загубите една трета от първоначалния си депозит. Също така, успокойте се и спрете да играете, ако ударите голяма печалба – така ще предотвратите импулсивните залози под влияние на въодушевлението.


Инвестиция във фалшиво ICO


Според експерти,  81% от ICO-тата са измама, а само 8% от валутите, участвали в проучване по темата, реално са достигнали до борсата. Останалите проекти не са покрили изискванията на регулаторите. Уол Стрийт Джърнъл докладва за 271 проекта от общо 1450, в които са налице ясни доказателства за измама. Излиза, че въпросните участници са копирали описания от свои конкуренти или са предоставили фалшиви данни.

От началото на годината досега чрез ICO процедури са генерирани 7 млрд. долара, а около 40% от ICO процедурите за изминалите 3 години са осъществени от компании в държави от Европейския съюз. Според данни на TokenData, обаче, 46% от ICOпроектите през изминалата година не се осъществяват, което говори красноречиво колко пагубна може да бъде прибързаната инвестиция в ICO.

Какво да направите: преценете добре проекта, преди да инвестирате в него. Задайте си следните въпроси: „Има ли бъдеще този стартъп?”, „Какво смятам по отношение на тяхната мисия и визия?”, „Харесва ли ми достатъчно?”, „Приблизително каква възвращаемост мога да очаквам?” и т.н. Най-вече търсете доказателства дали идеята на компанията е приложима на практика. Например, ако ще инвестирате в онлайн трудова борса, вижте дали хората вече са използвали платформата за наемане на персонал или за кандидатстване за работа.


Естествено, списъкът не е изчерпателен. Може да загубите свойте крипто активи и по други начини, например вследствие на хакерски атаки срещу борсите, „балон” по отношение на акциите и много други, но дори и тези неща да се случат, те няма да са по ваша вина.
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Даниел Петканов отговаря на Любо Жечев - показва крипто портфейла си

В оригиналния клип, който отразихме по-рано, Лудият Репортер говори за инвестицията си в криптовалути, какво го е тласнало към това и как в крайна сметка е успял да инвестира. Много хора, включително ...
АПР. 17, 2021 15:35 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Най-старият магазин за вино в Америка ще приема плащания в Dogecoin (DOGE)

Според прессъобщението на Acker фирмата ще приеме Биткойн, Биткойн Кеш, Етериум, Dogecoin, PAX, Gemini Dollar и BUSD с помощта на криптопроцесора BitPay.Председателят на Acker Джон Капон каза следното...
АПР. 17, 2021 11:44 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Rothschild Investment Corp купува 250,000 акции от Етериум тръста на Grayscale

Базираната в Чикаго финансова институция Rothschild Investment Corp е придобила 265,302 акции в ETH тръста на Grayscale, според декларация от 15-ти април до Комисията по ценни книжа на САЩ (SEC).Фирма...
АПР. 16, 2021 20:40 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Немски програмист дарява $1,2 милиона от своя Биткойн за политическа партия

Според базирания в Хамбург вестник Die Zeit, Мориц Шмид, разработчик на софтуер от североизточния град Грайфсвалд, е изпратил 1 милион евро (около $1,2 милиона) на зелената партия в Германия, известна...
АПР. 17, 2021 10:19 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света