НАЧАЛО Крипто Крими

Топ 4 най-големи скандала на тъмната мрежа

МАР. 4, 2019 22:20 4 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Топ 4 най-големи скандала на тъмната мрежа

Дигиталните валути като Биткойн, Monero или Litecoin често са смятани за горивото, което задвижва пазарите на тъмната мрежа.


Много преди да привлече вниманието на основните медии като загадъчна и високотехнологична инвестиционна опция с богат потенциал, популярността на Биткойн беше ограничена до няколко малки нишови групи.


По-голямата част от технологичните маниаци, малък брой учени и престъпници, работещи от сенките на тъмната мрежа, бяха инвестирани в актива тогава.

Това бяха ранните откриватели на приложението на Биткойн като надежден финансов инструмент.

Макар че на крипто общността очевидно и "текат лигите" над бъдещия потенциал на творението на Сатоши Накамото, съмнителните личности бяха очаровани от способността на Биткойн да разрешава анонимни транзакции, които не могат лесно да бъдат проследени и иззети от правоприлагащите органи.

Връзката между двете екосистеми днес е по-силна от всякога с криптовалути на стойност милиарди долари, които сменят ръцете през тъмните пазари всяка година.

В резултат на това почти всяка акция на тъмната мрежа обикновено е последвана от разследващи агенции, които изземват сериозно количество криптовалути.

По-долу са изброени най-големите акции на тъмната мрежа, които подчертават нечестивата връзка между криптовалутите и незаконните пазари на тази потайна онлайн мрежа.


1. Затваряне и арести на AlphaBay


По времето, когато бяха разкрити AlphaBay през юли 2017 г., те имаха повече от 369 000 обяви, 400 000 потребители и приблизителни дневни транзакции от $600 000 до $800 000.

Александхър Кашез, предполагаемият основател на сайта, е задържан в Тайланд и трябваше да бъде екстрадиран в САЩ, преди да се самоубие, докато все още е в ръководството на тайландското бюро за борба с наркотиците.Резултат с изображение за alpha bay scam

По жалба за отнемане на права, подадена в Районния съд на Източна Калифорния:
"AlphaBay само позволи на своите потребители да сключват сделки в дигитални валути, като Биткойн, Monero и Етериум, но Биткойн беше предпочитан актив за техните потребители."

Властите конфискуваха 1,605.05 BTC, 8309.28 ETH, 3 692 ZCash и една част Monerо.

Общо активи на стойност над $23 милиона бяха иззети от Кашез, канадски гражданин, роден на 19-и октомври 1991 година.

Падението на AlphaBay и последвалият арест на неговия основател се дължи на поредица от аматьорски грешки, включително онлайн грешки в неприкосновеността на личния живот и сигурността, както и охолния начин на живот на Кашез.


2. Първата американска тайна операция под прикритие, насочена към доставчиците на тъмната мрежа


Министерството на правосъдието на САЩ обяви на 26-и юни 2018 г., че 35 тъмни доставчици са били арестувани в национална операция, в която участваха поне пет федерални агенции.Резултат с изображение за us ministry of defence

Освен това, Министерството на правосъдието разкри, че операцията под прикритие достига връхната си точка в агенциите, конфискуващи огромни количества наркотици, огнестрелни оръжия и активи на стойност милиони.

Сред иззетите ценности са пари и златни кюлчета на стойност $3 милиона, хиляди BTC токени и други криптовалути на стойност над $22 милиона по време на aкцията , както и неразкрит брой устройства за копаене на Биткойн.


3. Затварянето на Silk Road


Ако сте запознати с тъмната мрежа, вероятно сте чували за Silk Road. Това беше първият съвременен пазар в това пространство и убежище за всички видове незаконни стоки и услуги, включително наркотици и оръжия.

Основателят на Silk Road, Рос Улбрихт, е арестуван на 2-ри октомври 2013 г. и е обвинен в компютърно хакерство, пране на пари и трафик на наркотици.

Разследващите агенции установиха, че Улбрихт също е заговорничил за убийството на шестима души, които според него вредят на Silk Road.

Резултат с изображение за lars ulbricht silk road

Улбрихт в момента e осъден на доживотен затвор без никакъв шанс за условно освобождаване.

Количеството криптовалути, хванати по време на разследването на Silk Road, беше зашеметяващо. Първоначално ФБР се сдоби с около 26 000 BTC, но до края на октомври този брой достигна 144 000 BTC. Това са $5 милиарда в Биткойн спрямо днешните цени.

Въпреки това, по времето на акцията, цената на Биткойн беше незначителна в сравнение с днешната - някъде около $100 - $200.


4. Когато холандската полиция се престори на оператори на Hansa Market


Арестуването на операторите на Hansa Market и последващото изключване на сайта бяха значителни, като се има предвид, че това се случи малко след като AlphaBay бяха извадени от играта.

Hansa, макар и не толкова голяма колкото AlphaBay по отношение на трафика или приходите, наблюдаваше постоянен приток на нови потребители след внезапното спиране на споменатата в първа точка компания.

В действителност, Hansa бе измислена като възможен наследник на трона, останал след AlphaBay в неуловимата онлайн търговия с наркотици.

Въпреки това, холандската полиция имаше други планове, след като проследи сървърите на сайта до хостинг компания в Литва.

След като германските правоприлагащи органи задържаха двата администратора на сайта - и двамата германски граждани - през юни 2017 г., холандските ченгета започнаха да действат, като поеха пълен контрол над бекенда на Hansa.

Те не затвориха сайта незабавно и продължиха да наблюдават дейностите на купувачи и продавачи в продължение на почти един месец в опит да съберат допълнителни доказателства и разузнавателни данни.


Повече от 1200 BTC бяха иззети от Hansa, като финансовите последици вероятно бяха впоследствие увеличени, тъй като действителни данни за възможни продавачи и купувачи на незаконни стоки бяха предадени на разследващите агенции в целия ЕС.


https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

Три години затвор за оператор на нелицензиран обмен на Биткойн в САЩ

Той се съгласи да му бъдат иззети различни активи, включително иззета криптовалута.Оператор на Биткойн обмен е осъден на 3 години затворМинистерството на правосъдието на САЩ (DOJ) обяви в четвъртък, ч...
НОЕ. 22, 2021 14:03 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

IRS са иззели $3.5 милиарда в криптовалути тази година

Според последния доклад за криминално разследване на IRS тази цифра представлява 93% от активите, конфискувани от данъчните органи през последната година.Агенцията за събиране на данъци смята, че може...
НОЕ. 19, 2021 19:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Жертвите на BitConnect ще бъдат обезщетени

Правителството на САЩ получи одобрение от съда да ликвидира приходи от измамa на стойност $56 милиона на BitConnect, за да компенсира жертвите, според прессъобщение от 16-ти ноември, публикувано от Ми...
НОЕ. 17, 2021 10:45 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Търговец на криптовалути бе отвлечен в Хонгконг

В хода на разследването може да бъдат арестувани още хора, свързани с престъплението, според властите.Отвличането е извършено на 6 ноември. След опит да обмени Tether (USDT) токените в хонконгски дола...
НОЕ. 15, 2021 13:50 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света