НАЧАЛО Други

Тайландските власти очакват увеличение на престъпленията свързани с крипто

СЕП. 3, 2018 16:04 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Тайландските власти очакват увеличение на престъпленията свързани с крипто

В Тайланд, престъпленията свързани с криптовалутите, вероятно ще продължат да се увеличават поради сериозна липса на специалисти със задълбочени познания за сектора и технологиите, необходими за ефективно справяне с киберпрестъпността.


Тази информация бе публикувана на семинар, организиран неотдавна от Института за правосъдие на Тайланд (TIJ) и Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC). Събитието бе обявено за пръв път от Bangkok Post.

Китипон Китаярак, изпълнителен директор на TIJ, разкривайки констатации от съвместно проучване, проведено от TIJ и Института за междурегионално изследване на престъпността и правосъдието на ООН, заяви, че случаи на незаконни дейности, свързани с трансграничната организирана престъпност, са ескалиращи.

Г-н Китаярак цитира пране на пари, фалшифицирането на лични карти и документи за пътуване, измамите в кол центрове, трафика на хора, контрабандата на наркотици и измамите с кредитни карти като примери за престъпления.


Крипто престъпление във възход


Китаярак научи от Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC), че криптовалутите са били използвани за улесняване на финансирането на терористи и прането на пари. Той добави, че въпреки че в Тайланд има само няколко записани случая, крипто е било използвано за плащане на престъпници в случаи на отвличане, за закупуване на детска порнография, незаконни оръжия и злонамерен софтуер по интернет.

Изпълнителният директор на TIJ отбеляза, че броят на престъпленията, свързани с криптовалути, се очаква да се увеличи бързо за кратък период от време. Пример за това е неотдавнашен случай на измама и изпиране на пари, в който участват тайландски актьор, за който се твърди, че е подмамил финландец да му изпрати Биткойн на стойност 25 милиона долара. Тайландската полиция все още разследва случая.


Агенциите се нуждаят от компетентен персонал


Трудностите, пред които са изправени тайландските правоприлагащи органи при изпълнението на техните мандати, също бяха посочени в проучването. Според г-н Китаярак основните проблеми, с които агенциите трябва да се справят, са: ограниченията на човешките ресурси, липсата на ефективна междуведомствена комуникация поради липсата на владеене на чужди езици и бюрократщината".

Например, изпълнителният директор на TIJ призна, че новосъздадената Национална комисия за киберсигурност не разполага с човешки ресурси със съответни познания и опит в сферата.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

България проучва възможности за крипто плащания

Василев заяви, че продължават разговорите с играчите на крипто индустрията, както и с централната банка. Министърът, който отказа да даде повече подробности, затвори вратата за възможността страната д...
ЯНУ. 24, 2022 22:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Twitter стартира проверка на NFT профилни снимки

Разбира се, може да “притежавате” тази анимационна маймуна в снимката на вашия профил, в смисъл, че токенът е прикрепен към вашия Етериум адрес в леджъра – но какво пречи на някой просто да щракне с д...
ЯНУ. 24, 2022 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Google Pay наема бивш изпълнителен директор на PayPal за разширяване на крипто услугите

Според Bloomberg, Google Pay, един от водещите цифрови портфейли за плащания, е наел бившия изпълнителен директор на Paypal Арнолд Голдбърг, в опит да разшири и ускори своите крипто операции.Google на...
ЯНУ. 24, 2022 11:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Майкъл Новограц предложи облог за $1 милион на Биткойн критика Питър Шиф

Новограц предложи на най-знаменитият Биткойн критик облог за $1 милион спрямо често повтаряното предсказание на Шиф, че пазарът на криптовалути ще се срине.Крипто магнатът залага, че Биткойн ще се тър...
ЯНУ. 23, 2022 21:47 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света