НАЧАЛО Други

Тайландските власти очакват увеличение на престъпленията свързани с крипто

СЕП. 3, 2018 16:04 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Тайландските власти очакват увеличение на престъпленията свързани с крипто

В Тайланд, престъпленията свързани с криптовалутите, вероятно ще продължат да се увеличават поради сериозна липса на специалисти със задълбочени познания за сектора и технологиите, необходими за ефективно справяне с киберпрестъпността.


Тази информация бе публикувана на семинар, организиран неотдавна от Института за правосъдие на Тайланд (TIJ) и Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC). Събитието бе обявено за пръв път от Bangkok Post.

Китипон Китаярак, изпълнителен директор на TIJ, разкривайки констатации от съвместно проучване, проведено от TIJ и Института за междурегионално изследване на престъпността и правосъдието на ООН, заяви, че случаи на незаконни дейности, свързани с трансграничната организирана престъпност, са ескалиращи.

Г-н Китаярак цитира пране на пари, фалшифицирането на лични карти и документи за пътуване, измамите в кол центрове, трафика на хора, контрабандата на наркотици и измамите с кредитни карти като примери за престъпления.


Крипто престъпление във възход


Китаярак научи от Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC), че криптовалутите са били използвани за улесняване на финансирането на терористи и прането на пари. Той добави, че въпреки че в Тайланд има само няколко записани случая, крипто е било използвано за плащане на престъпници в случаи на отвличане, за закупуване на детска порнография, незаконни оръжия и злонамерен софтуер по интернет.

Изпълнителният директор на TIJ отбеляза, че броят на престъпленията, свързани с криптовалути, се очаква да се увеличи бързо за кратък период от време. Пример за това е неотдавнашен случай на измама и изпиране на пари, в който участват тайландски актьор, за който се твърди, че е подмамил финландец да му изпрати Биткойн на стойност 25 милиона долара. Тайландската полиция все още разследва случая.


Агенциите се нуждаят от компетентен персонал


Трудностите, пред които са изправени тайландските правоприлагащи органи при изпълнението на техните мандати, също бяха посочени в проучването. Според г-н Китаярак основните проблеми, с които агенциите трябва да се справят, са: ограниченията на човешките ресурси, липсата на ефективна междуведомствена комуникация поради липсата на владеене на чужди езици и бюрократщината".

Например, изпълнителният директор на TIJ призна, че новосъздадената Национална комисия за киберсигурност не разполага с човешки ресурси със съответни познания и опит в сферата.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Банка финансира NFT проект с близо $700 милиона

Sorare успяха да изградят платформа за фентъзи футбол, базирана на NFT, в която всяка дигитална карта е регистрирана като уникален токен в блокчейна на Етериум. Играчите могат да купуват и продават ка...
СЕП. 23, 2021 17:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

SushiSwap отричат да има заплаха за потребителските средства

Според доклади на различни медии, хакерът е заявил, че е идентифицирал уязвимост, която касае потребителски средства на стойност над $1 милиард, заявявайки, че информацията е станала публично достъпна...
СЕП. 23, 2021 14:40 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Федералният резерв скоро ще сподели значително проучване

Федералният резерв на САЩ ще публикува своя доклад за CBDC (дигитални валути на централни банки), според председателя на Фед, Джером Пауъл, който проведе пресконференция на 22-ри семптември.Пауъл иска...
СЕП. 23, 2021 13:52 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

NFT стартъпът Dapper Labs набира $250 милиона

Coatue Ventures водеше кръга с участието на съществуващите инвеститори a16z, GV (по-рано Google Ventures) и Version One Ventures. Нови инвеститори, включително BOND, фирма за рисков капитал, и GIC, си...
СЕП. 23, 2021 10:50 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света