НАЧАЛО Други

SWIFT провежда тестове за международни плащания със CBDC

МАЙ. 20, 2022 16:23 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 SWIFT провежда тестове за международни плащания със CBDC

Наскоро се наблюдава повече любопитство към цифровите валути на централната банка (CBDC), като девет от десет от световните централни банки сега разследват CBDC.

Тези активи обхващат икономики, които са отговорни за повече от 90 процента от БВП в световен мащаб, според доклад, публикуван от SWIFT на 19-ти май относно експериментите с Банката за международни разплащания.


Все по-голям брой от тези централни банки са в напреднала фаза на разследване на CBDC, като девет държави вече оперират със собствена цифрова валута.


CBDC получават много внимание в момента и голяма част от това е фокусирано върху това как те могат да помогнат за постигане на целите на вътрешната политика. Има обаче една възможна сляпа точка: международната им употреба.


Томас Жак, главен директор по иновациите в SWIFT заяви:


“Улесняването на оперативната съвместимост и взаимното свързване между различни CBDC, които се разработват по целия свят, ще бъде от решаващо значение, ако искаме да реализираме напълно техния потенциал. 

Днес глобалната екосистема на CBDC рискува да се фрагментира с много централни банки, които разработват свои собствени цифрови валути, базирани на различни технологии, стандарти и протоколи.”


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво да очакваме от дискусията "CBDC:Авангарда на финансите"?

По същия начин Ник Кериган, ръководител на отдела за иновации в SWIFT, разкри, че ако не се направи нищо за отстраняването ѝ, тази фрагментация може да доведе до образуването на “цифрови острови” по целия свят.


“Ако не се обърне внимание, тази фрагментация може да доведе до появата на ‘цифрови острови’ по целия свят. Различните системи и различните CBDC ще трябва да могат да работят ефективно заедно, или това ще попречи на способността на бизнеса и потребителите да извършват безпроблемни трансгранични плащания, използвайки CBDC.”


Използвайки базирана на DLT CBDC мрежа и доказана система за брутен сетълмент (RTGS) в реално време, SWIFT доказа през 2021 г., че може ефективно да организира трансгранична транзакция между едно лице и второ.


Този път, съвместно с Capgemini, SWIFT проучва как може да свърже помежду си множеството местни CBDC мрежи, които се разрастват в световен мащаб, за да даде възможност за по-плавно и безпроблемно използване на трансгранични плащания.


Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (2)
Изкажете мнение
Още Други новини

Броят на криптовалутите надхвърли 20,000

Към 26 юни броят на криптовалутите, проследявани от CoinMarketCap, надхвърли границата от 20,000 за първи път в историята. Само през 2022 г. пазарът е добавил 3,765 нови криптовалути, което представля...
ЮНИ. 27, 2022 12:41 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

$1 милиона награда за информация свързана с хака на Harmony

We commit to a $1M bounty for the return of Horizon bridge funds and sharing exploit information. Contact us at [email protected] or ETH address 0xd6ddd996b2d5b7db22306654fd548ba2a58693ac. Harmony ...
ЮНИ. 27, 2022 13:36 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Колко XRP остават в портфейла на съоснователя на Ripple и Stellar?

We are now officially at less then 1 month until Jed McCalebs taco stand account is empty of $XRP. https://t.co/lS9kfCwK08— Rob XRP ☀️ (@robxrp1) June 25, 2022Според съобщенията МакКейлъб е започнал д...
ЮНИ. 27, 2022 08:05 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

'Сривът на крипто пазарите засили доверието в централните банки'

В изказване по време на сесия на Световния икономически форум на 26 юни той посочи, че промяната може да се дължи на естеството на частните криптовалути, които според него не насърчават доверието.&nbs...
ЮНИ. 26, 2022 21:15 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света