НАЧАЛО Други

Световният Икономически Форум подчертава над 65 употреби на блокчейн за защита на околната среда

СЕП. 16, 2018 16:13 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Световният Икономически Форум подчертава над 65 употреби на блокчейн за защита на околната среда

Фондацията на Световният Икономически Форум (WEF) подчерта повече от 65 случая на използване на блокчейн за решаване на "най-неотложните" екологични предизвикателства в доклад, публикуван на 14-ти септември.


В доклада, озаглавен “Building Block(chain)s for a Better Planet” (Създаване на блокчейн за по-добра планета), базираният в Швейцария WEF изтъкна голям брой блокчейн приложения, които биха могли да послужат за решаването на най-належащите екологични предизвикателства в света.

Предложените заявления, според WEF, могат да подобрят усилията за опазване на околната среда по няколко начина, като например нови модели на финансиране за екологични резултати, реализиране на нефинансова стойност и природен капитал, очертаващи по-ефективни и по-чисти децентрализирани системи и др.

В допълнение към потенциала за подобряване на съществуващите процеси, в доклада се споменава и възможността за въвеждане на напълно нови блокчейн решения - т.нар. "game changers", които се очаква да променят напълно начина, по който се управляват основните екологични проблеми.

Тези "game changers" включват "прозрачни" вериги за доставки, децентрализирани системи за управление на енергията и водата, устойчиви източници за набиране на средства, пазари на въглеродни емисии и др.

Според доклада, следващата важна стъпка в въвеждането на блокчейн приложения за опазване на околната среда е създаването на "отговорна" и "глобална" блокчейн екосистема, а не финансирането на конкретни отделни проекти.

В заключение, WEF посочи и проблема за прекомерната употреба на блокчейн, причинена от хайпът около индустрията.

За да разреши този проблем, организацията предложи три основни въпроса да се разглеждат като отправна точка за всяка инициатива, свързана с блокчейн: дали технологията може да реши конкретен проблем, дали рисковете от непредвидени последици могат да бъдат управлявани приемливо и дали функционираща екосистема от заинтересованите страни е достъпна.

На 13-ти септември WEF публикува съвместен доклад, според който DLT технологията може да добави $1 трилион към обема на световната търговия през следващите десет години. Докладът също така твърди, че възприемането на технологията от големи правителства, включително държавите-членки на Европейския съюз, е "неизбежно".
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Положението в Китай всява паника на световните пазари

Рисковите активи по целия свят намаляват поради опасенията за последствията от наближаващия дефолт на китайския предприемач Evergrande.Въпреки този спад, се очаква Биткойн заедно с остатъка от крипто ...
СЕП. 20, 2021 18:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Morgan Stanley стартира специализиран екип за изследване на криптовалути

"Стартирането на този екип е в знак на признание за нарастващото значение на криптовалутите и други цифрови активи на световните пазари", казаха от банката.Morgan Stanley създава нов изследователски е...
СЕП. 20, 2021 13:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Coinbase влиза в партньорство с Имиграционната и митническа служба на САЩ

Съгласно споразумението, Coinbase са сключили договор за доставка на "софтуер за разработка на приложения като услуга" за Имиграционна и митническа служба на Съединените щати (ICE).Договорът влезе в с...
СЕП. 20, 2021 09:55 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Президентът на ЕЦБ нарича криптовалутите 'спекулативни' и 'подозрителни'

“Мисля, че трябва да [уточним], че са силно спекулативни, от време на време подозрителни и с висока интензивност по отношение на консумация на енергия, но те не са валута”, каза Лагард, говорейки в по...
СЕП. 19, 2021 16:50 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света