НАЧАЛО Други

Спука ли се NFT балонът?

ЮЛИ. 18, 2021 15:08 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Спука ли се NFT балонът?

Броят на търсенията в Google за NFT се е понижил от пика на манията покрай незаменимите токени през март, което кара някои да вярват, че NFT - уникални дигитални активи, чиято автентичност и собственост се проследяват в блокчейн - са надминали своя връх.

Но данните показват, че пазарът на NFT все още продължава да се засилва по редица метрики.


Според Nonfungible.com, който проследява NFT проекти в Етериум блокчейна, пазарът на NFT е достигнал общ обем от над $700 милиона, търгуван през второто тримесечие на 2021 г., спрямо $500 милиона през предходното тримесечие. Броят на активните портфейли се е увеличил с 39% от 127,652 през Q1 на 177,048 през Q2, тъй като броят на купувачите и продавачите продължава да расте.


Колекционерските NFT представляват 66% от целия обем, търгуван през Q2, следвани от изкуството (14%) и метавеселената (7%).


"Тази експлозия в сегмента на NFT с колекционерска стойност може да се обясни с подновения ентусиазъм към CryptoPunks и стартирането на MeeBits от същото студио (Larva Labs) през този период,“ каза Nonfungible.


"Никога преди NFT, във всичките им форми, не са имали толкова голяма видимост, както през последните месеци“, споделиха от платформата. „За добро или лошо бъдещето ще покаже, но без съмнение пейзажът се е променил фундаментално.“


Bored Ape Yacht Club - колекция от 10,000 уникални NFT, стартирали през април тази година - беше най-добрата NFT колекция на Етериум към този мномент, с обем на търговия от 1,160 ETH през предходните 24 часа, според табло за NFT пазарни данни на Nansen, базирана в Сингапур платформа за анализ на данни. Следва колекцията Crypto Punks, следвана от Fame Lady Squad, The Divine Order of the Zodiac и Art Blocks.