НАЧАЛО Алткойни Биткойн

Спестената информация зад "Bitcoin Lightning Network"

АПР. 6, 2018 17:02 4 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Спестената информация зад "Bitcoin Lightning Network"

Има голямо количество спестена информация зад Bitcoin Lightning network.


Визуализациите на данни се превърнаха в любимо средство на потребителите на Биткойн. Дори сега има голямо количество визуализатори, които изобразяват мрежата по нови и иновативни начини - от 3D изображения, до семейни дървета и експериментални анимации.


Като процъфтяваща съвкупност от галактики, гледането на възлите и каналите, които се развиват в сложни мрежи, се превърна в нещо като своеобразно хоби за феновете на новата мрежова концепция (Lightning network).


"Всеки ден проверявах цената на Биткойн, но сега проверявам връзките на Lightning network ", пише в Reddit един от ентусиастите, добавяйки, че за разлика от ценовите графики, Lightning network е винаги във възходяща тенденция.


Но според няколко девелопъри, работещи върху Lightning network, текущите данни не показват цялата картина.


"Повечето от снимките ще стават все по-нерелевантни", каза Olaoluwa "Laolu" Osuntokun, девелопър в Lightning Labs, който наскоро стартира имплементацията на Lightning network в публичната бета версия.


За някои, снимките се основават само върху наблюдението на един от възлите, имащ ограничен достъп до цялата мрежа, което означава че, с течение на времето, информацията, която можем да извлечем от дадена картина, е нерелевантна или дори подвеждаща. Osuntokun предупреждава, че тази информация не е добър индикатор за състоянието на топологията в дългосрочен план.


Независимо от това, изображенията в момента играят важна роля. Те често се използват, за да дадат отговори на неотговорени досега въпроси за това как мрежата расте и дали Lightning network изпълнява своето (понякога оспорвано) обещание за децентрализация.


"Това дава на хората нещо, което могат да посочат, за да кажат:" Виж, това е Lightning network! ", каза Osuntokun.


"Intel", който създаде популярния mainnet explorer,#recksplorer, се съгласи, казвайки, че визуализаторите са най-лесният начин за наблюдение на растежа на мрежата в този момент.


Intel продължи:


“Можете визуално да сравните как са изглеждали преди и как изглеждат сега, правейки растежа на мрежата очевиден. Това е по-скоро “приятно за очите”, отколкото споделяне на сурови данни за възлите в Lightning network.”


Каква е пълната картина?


Все пак, според Osuntokun, тъй като мрежата продължава да расте, тези визуални изображения ще станат по-проблематични.


Докато потребителите понякога имаха оплаквания от липсата на видимост в цялата мрежа, мислейки, че това се дължи на дефектния код, ограничената информацията ,която предоставят възлите, е необходима характеристика, тъй като подобрява съхранението на конфиденциална информация и намаля количеството от съхранени данни в отделните възли.


Освен това, поради имплементацията на параметрите за валидиране, ако даден канал е бил неактивен за повече от две седмици или съдържа много малко количество информация, каналите може да не са видими за всички възли. И накрая може да има възли и канали, които изобщо не се оповестяват.


"Всъщност това е опция за възлите да изпращат реални доказателства, удостоверяващи наличието на канал", каза Оsuntokun.


Като такъв, дори данните събрани от няколкото възли няма да ви дадат пълна картина.


Tyzbit, авторът на няколко интерактивни визуализатори, сравни това с тъмна, претъпкана стая с групи хора, криещи се един зад друг.


"Не е нужно да познавате всеки в стаята, за да изпратите пари на някого, просто се нуждаете от един работещ маршрут", обясни Tyzbit. - Никой не разполага с  перфектна картина на мрежата.


Но според Osuntokun, макар че хората може да се притесняват от това , че в действителност светкавичната мрежа не расте толкова бързо, колкото някои предполагат, всъщност показва по-положителна противоположност.


Тъй като мрежата няма нужда от стигане до консенсус или глобално съгласие за това какво е тя, дори е възможно няколко несвързани lightning networks да съществуват наведнъж. Имайки предвид това, е вероятно Lightning network да бъде много по-голяма от представата изградена от данните, достъпни до момента.


Той каза на CoinDesk:


"Един изследовател трябва да се разглежда само като долна граница за броя на възлите или каналите в мрежата."Въпреки това, визуализаторите може да имат кратък срок на годност, така или иначе.


От една страна, Osuntokun каза, че тъй като Lightning network добавя повече характеристики за неприкосновеност с лична информация, визуализаторите няма да могат да събират по-специфични данни за възлите, като физическото местоположение. Това очевидно е от полза за потребителите, тъй като данните за тяхното местоположение могат да ги изложат на атаки, но това е за сметка на използваните инструменти.


"Тъй като графиката става все по-голяма, визуализациите вероятно ще започнат да преплитат каналите един в друг, за да се намалят комплексността на изобразената картина", каза Осънтоун, "в противен случай нещата съвсем скоро ще изглеждат като топка прежда."

Intel представи подобна прогноза, като заяви, че софтуер-а за визуализация в крайна сметка няма да може да се справи с количеството припокривания в мрежата.


"'Невероятната' Lightning network става като заплетена бъркотия и няма начин да се разплете за по-прецизна визуализация", каза той.


И това може да стане по-рано от очакваното. Въпреки че е безразсъдно да се правят транзакции в мрежа ,която все още не е официално пуснала бета версия, наблюденията на Intel върху Lightning network показват бърз растеж , като са достигнали към момента 1,337 възела и 3,798 канала в мрежата, само за няколко седмици.


Дори и при текущия си размер на Lightning network, се изпитват затруднения при събиране на информация. Поради това Intel направиха следното заключение:


“Вече може да видите какво се случва. Бъдещото на визуализацията на Lightning network е несигурно”.

Колкото и проницателно да звучат думите на Intel, всеки рационален инвеститор, който е направил сериозно проучване, намира подобни изказвания за тривиални.


СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Биткойн новини

Биткойн може да достигне $20,000 преди май, твърди Новограц

Това беше мнението на Майк Новограц, който е постоянен Биткойн бик.Говорейки пред CNBC в интервю от 14-ти февруари, Новограц нарече Биткойн “най-добрата марка за последните единадесет години” и зая...
ФЕВ. 17, 2020 09:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Bittrex премести $ 500 милиона в Биткойн

Целият този процес струва почти нищо.По-рано днес борсата премести 48,952 BTC - около 491 милиона долара по това време, според блокчейн записи - първо посочени от Whale Alert в Twitter.🚨 🚨 🚨 🚨 🚨 🚨 🚨 🚨...
ФЕВ. 16, 2020 17:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Етериум може да продължи да превъзхожда Биткойн по печалби

Един анализатор има много бича нагласа за ETH и твърди, че може да превъзхожда Биткойн.Цените на ETH са се докоснали до нов седем-месечен връх малко под $ 290 според Tradingview.com. Все още няма зна...
ФЕВ. 15, 2020 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Да очакваме ли известна корекция при Биткойн?

Това е ниво, което се смята за силно ниво на съпротива. Анализаторите предвиждат преразглеждане на $ 9,000 в краткосрочен план, но пазарния сантимент остава силно оптимистичен.Преди халвинга на Битко...
ФЕВ. 15, 2020 09:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света