НАЧАЛО Финтех

SoFi става публична с оценка от $8.65 млрд. чрез сливане със Social Capital

ЯНУ. 10, 2021 15:40 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 SoFi става публична с оценка от $8.65 млрд. чрез сливане със Social Capital

Американският стартъп Social Finance Inc (SoFi) заяви в четвъртък, че се е съгласил на сливане със Social Capital Hedosophia Holdings Corp V, компания за придобиване(чрез SPAC), водена от инвеститора на рисков капитал Чамат Палихапития.

 

Сделката оценява SoFi на около $8,65 милиарда и се очаква да осигури до $2,4 милиарда парични приходи на базираната в Сан Франциско компания.


Ройтерс съобщи по-рано в четвъртък, че SoFi и Social Capital са наближили сделка за сливане. Акциите на социалния капитал затвориха 58% на $19.17 на брой.


Нашата цел е да изградим финансова платформа на едно гише и нашите диверсифицирани продукти могат да ни помогнат да се ориентираме както в среда с високи, така и с ниски лихви”, заяви изпълнителният директор на SoFi Антъни Ното в интервю за Ройтерс.


Той добави, че компанията е видяла как бизенсът на рефинансиране на жилищни заеми и този на инвестиционните продукти да нарастват бързо през последната година.


SoFi планира да използва приходите за изплащане на дълга от придобиването на 1,2 милиарда долара миналата година на платежния софтуер Galileo и за разрастване на бизнеса си.


Основана през 2011 г., SoFi се възползва от отдръпването на банките от големи части от потребителско кредитиране след финансовата криза от 2008 г. Започна с рефинансиране на студентски заеми и се разшири в ипотечни и лични заеми.


През октомври компанията заяви, че е получила предварително одобрение от регулаторните органи на САЩ за заявлението си за национална банкова харта. Компанията също така се раздели на сметки за търговия с акции и управление на парични средства.


Ното е бивш инвестиционен банкер на Goldman Sachs Group Inc и бивш оперативен директор на Twitter Inc. Той наследи съоснователя на SoFi Майк Кагни, който се оттегли през 2018 г.


SoFi заяви, че очаква да генерира около 1 млрд. долара коригирани нетни приходи през 2021 г., което е 60% скок спрямо предходната година.


Social Capital Hedosophia V е една от трите така наречени компании за придобиване със специално предназначение (SPAC), подкрепени от американския инвеститор Палихапития и базираната в Лондон Ян Осборн, които в момента търсят придобивания.


SoFi е планирала традиционно първоначално публично предлагане (IPO) през 2021 г., след като е събрала пари в частен кръг, но е избрала маршрута на SPAC, тъй като предпочита сигурността на сделката и възможността да прави проекции в разговори с инвеститори, каза Ното.


SPAC е куха компания, която набира пари в IPO, за да се слее с частна компания, която след това става публично търгувана в резултат.


Те се превърнаха в популярна алтернатива за първично публично предлагане на компании, предоставяйки път с по-малко регулаторен контрол и повече сигурност относно оценката, която ще бъде постигната и средствата, които ще бъдат събрани.


Палихапития е един от най-плодотворните спонсори на SPAC, обединявайки ги с редица компании, от фирмата за космически туризъм Virgin Galactic Holdings Inc до платформата за домашни продажби Opendoor Technologies Inc.


Social Capital Hedosophia V събра около 800 милиона долара при IPO на Нюйоркската фондова борса през октомври.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

DeFi секторът бележи ръст от 827% за близо 6 месеца

Децентрализираното финансиране (DeFi) е бързо развиващ се сектор на крипто пазара и представлява около 2% от общата пазарна капитализация от $1,04 трилиона. DeFiPulse предоставя данни за различни типо...
ЯНУ. 20, 2021 10:23 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Само 40 държави имат право да издават дигитални валути

В скорошна блог публикация МВФ съобщава, че според различни проучвания все по-голям брой централни банки проучват възможността да имат дигитална валута на централната банка (CBDC). Повечето държави-чл...
ЯНУ. 17, 2021 18:36 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Goldman Sachs 'скоро' ще навлезнат в пространството на криптовалутите

На въпрос за таймингът, източникът на Goldman каза, че плановете за попечителство на банката ще станат "явни скоро".Искането на информация за попечителство на дигитални активи от страна на Goldman Sac...
ЯНУ. 17, 2021 23:02 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Сделката на VISA за Plaid отпада

Предложената сделка беше обявена преди година, но през ноември DOJ заведе дело за блокиране на придобиването с антитръст основание.В изявление, обявяващо прекратяването на сливането във вторник, главн...
ЯНУ. 16, 2021 14:49 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света