НАЧАЛО Други

Скалируемостта е най-големият проблем на криптовалутите

НОЕ. 11, 2018 16:00 5 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Скалируемостта е най-големият проблем на криптовалутите

31-ви октомври 2018 г. бележи исторически момент за критовалутите - това е десетата годишнина от whitepaper-a на Биткойн, което означава, че криптовалутите са навършили десет години.


Много неща се постигнаха през последните десет години - но има много цели, които остават неизпълнени. Особено по отношение на проблемите на скалируемостта и приемането, проблеми, които продължават да тормозят крипто екосистемата.

Скалируемостта е проблем, който всъщност не е бил предвиден в първите дни на криптовалутите. Това обаче се дължи на факта, че само една шепа хора са използвали Биткойн през 2009 г. Тъй като технологията процъфтяваше и шепата станаха хиляди, а хилядите в крайна сметка се превърнаха в милиони хора. Блокчейн системите, на които се базират криптовалутите са склонни да бъдат затрупани с такъв голям приток на трафик, както и да се забавят.

Едно от ключовите предложения на блокчейн спрямо традиционните банкови методи е, че транзакциите са много по-бързи и по-евтини. Следователно тази технология революционизира правните системи. Но когато скалируемостта губи баланс и блокчейн мрежите преминат капацитета си, транзакциите стават по-бавни и разходите започват да се покачват. Това е контрапродуктивно за самата идея на криптовалутите и блокчейн системата, но досега те не могат да достигнат до никакво решение на този проблем.

Макар да е имало опити за решаване на проблема, Биткойн (или която и да е друга криптовалута) е далеч от това да се конкурира с платежни гиганти като MasterCard или дори PayPal, които обработват сделките в много по-голям мащаб, но с лекота.


Какви са проблемите на скалируемостта и защо се появяват?


Преди да разберете истинската причина за скалируемостта, трябва да разберете как функционира блокчейн. Това е децентрализирана система, в която "възлите" проверяват транзакциите - и то само след като се извърши тази проверка. Броят на възлите в блокчейн мрежата е ограничен. Въпреки това, броят на транзакциите се увеличава постоянно, поради покачването на популярността на плащанията с криптовалути.

За да се проверяват транзакциите с по-бърза скорост натискът отива върху "възлите" и точно там идва проблемът със скалируемостта. Натоварването на блочейн по отношение на текущите транзакции продължава да се увеличава, докато скоростта на проверката от възлите остава същата, което прави мрежата бавна.

Броят на транзакциите в секунда също е засегнат. Ако работи върху един компютър, Биткойн блокчейна може да обработва до 4000 транзакции в секунда. За да получи подходящ консенсус от възлите в мрежата, той намалява скоростта до 7 транзакции в секунда. И тук се идва един основен конфликт - защото ако мрежата е централизирана, скоростта на транзакцията ще бъде по-бърза, а в този случай се обезсмисля създаването на криптовалути и блокчейн мрежи.

Докато 7 транзакции в секунда звучат доста бавно в сравнение с 4000 транзакции в секунда, проблемите така и не идваха, докато не дойде края на 2017 г. През последното тримесечие на миналата година, цената на биткойн нарасна с астрономическо темпо и доведе до нарастване на броя на транзакциите. В следствие на това някои транзакции, от часове започнаха да отнемат дни, за да бъдат потвърдени, оставяйки потребителите "да треперят", като се има предвид колко нестабилни са крипто пазарите. Подобни проблеми се срещнат и в много други големи криптовалути, включително Етериум и повечето други имена в списъка на най-добрите 10 криптовалути на пазара.


Влияние на проблемите със скалируемостта върху масовото приемане


Скалируемостта влияе върху крипто екосистемата по няколко начина - върху приложенията, които работят на блокчейн мрежи, върху потребителите, които се стремят към бърза транзакция, но най-вече наранява крипто индустрията, като възпрепятства масовото приемане.

Идеята за масова адаптация е криптовалутите да започнат да се използват като разплащателно средство от голям брой потребители. Въпреки това, след като този брой потребители отидат на блокчейн мрежата, на която и да е криптовалута, проблемите със скалируемостта започват да се покачват и транзакциите стават не само по-бавни, но и по-скъпи на моменти. В следствие на това, при по-бавни и по-скъпи транзакции, приемането би било възпрепятствано и хората биха предпочели да извършват плащания по редовните платежни мрежи, тъй като те ще бъдат по-бързи и по-евтини.

Скалируемостта може да се приеме като най-голямото предизвикателство пред масовото приемане. Ако искате да вземете чаша кафе от най-близкото кафене, но те не приемат Биткойн плащания, можете да обвините скалируемостта. Щом Биткойн блокчейна бъде надстроен до ниво, което може да се справи с масови транзакции, независимо от стойността на BTC при транзакции, едва тогава може да се постигне масовото приемане.


Опити за решаване на проблема със скалируемостта


Докато скалируемостта се очертава като един от най-големите проблеми на крипто екосистемата, разработчиците и влиятелите се опитват да я решат. Виталик Бутерин, съосновател на Eтериум, е едно от най-гръмките имена, когато става дума за решаването на този казус. Бутерин го нарича "трилемата за скалируемостта", заявявайки, че блокчейн трябва да бъде децентрализиран, сигурен и скалируем. В момента те са децентрализирани и сигурни, но скалируемостта се превръща в проблем.

"Трилемата" цели повишаване на скалируемостта, без да се компрометират другите два фактора: сигурност и децентрализация. Няколко опита бяха направени в миналото, за да се отговори на проблема с скалируемостта - биткойн опита с неуспешния Segwit2x в края на 2017 г., който не доведе до подобрение. Въпреки това, докато актуализацията на Segwit не успя да се справи с начина, за който беше предназначен, Lightning Network дойде като огромна стъпка за подобряване на скалируемостта на Биткойн блокчейна. Етереиум също предприе няколко стъпки, за да осигури по-добра скалируемост, като Raiden Network, което е една крачка напред в правилната посока.


Заключение


Докато проблемът със скалируемостта продължава да обитава крипто мрежите в целия свят, единственото нещо, което носи известно облекчение е, че вече започнаха усилия за решаване на проблемите, които са следствие на този въпрос. С появата на технологии като Lightning Network и Raiden Network, изглежда, че бъдещето на плащанията с криптовалута е в сигурни ръце и че този проблем вероятно ще бъде решен през следващото десетилетие.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Нов проект раздава безплатни криптовалути

Глобалните амбиции на WorldcoinСам Алтман, бивш президент на Y Combinator и настоящ главен изпълнителен директор на OpenAI, официално представи Worldcoin, приблизително четири месеца след като новинат...
ОКТ. 23, 2021 03:44 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Инвестиционeн гигант се насочва към търговията с криптовалути

Pimco, инвестиционен посредник на стойност $2 трилиона, потенциално може да започне да търгува с криптовалути на спот пазара, потвърди главният инвестиционен директор на фирмата Даниел Ивасцин пред CN...
ОКТ. 22, 2021 12:53 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Diem Association: 'Ние не сме Facebook'

Американските законодатели поставиха под съмнение дали е правилно да се позволи на Facebook, а оттам и на Diem, да управляват криптовалута, предвид опасенията за поверителността, повдигнати през после...
ОКТ. 22, 2021 17:05 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Над 100 милиона потребители притежават криптовалути в Индия

Според статистически данни, Индия е дом на най-големия брой собственици на крипто в света. Следват съответно САЩ и Русия на второ и трето място.Защо търговията с криптовалути е популярна в Индия?Една ...
ОКТ. 22, 2021 17:46 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света