НАЧАЛО Финтех

Сингапурски регулатор залят от заявления за лицензи за дигитални банки

ЯНУ. 9, 2020 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Сингапурски регулатор залят от заявления за лицензи за дигитални банки

Сингапур получи 21 заявления от няколко консорциума и компании за петте лицензa за дигитални банки, които са на разположение, съобщи финансовият регулатор на страната във вторник.

Финансовият регулатор на Сингапур разтърси банковия сектор на страната за първи път от две десетилетия, когато обяви миналата година, че ще издаде два стандартни и три банкови лиценза за дигитални банки. Това потенциално би позволило на технологичните и небанковите компании да се конкурират с традиционните кредитори в града-държава.


Регулаторът ще обяви решението си през юни, а победителите се очаква да започнат бизнеса си до средата на 2021 година.


Кандидатите за тези лицензи включват фирми за електронна търговия, технологични и телекомуникационни компании, платформи за публично финансиране и доставчици на платежни услуги, според MAS.


MAS е очертал разликата между кандидатите за пълни банкови лицензи и лицензите за дигитални банки. Кандидатите за цифрови банки трябва да бъдат “закотвени в Сингапур, контролирани от сингапурци и със седалище в Сингапур”, докато цифровите банки могат да бъдат контролирани или от сингапурски, или от чуждестранни организации.


Имаше седем кандидати за двата пълни лиценза за цифрова банка, които биха позволили на небанкови субекти да вземат депозити от клиенти на дребно.


Първоначално, успешните предприятия биха оперирали с някои ограничения - те трябва да разполагат с най-малко 15 милиона сингапурски долара (11,12 милиона долара), финансирани от неговите учредители или акционери, и могат да съберат максимум 50 милиона щатски долара в депозити.


Всеки клиент може да депозира максимум 75,000 щатски долара. Банките ще могат да предлагат “прости продукти на капиталовия пазар” само на клиенти на дребно.


Когато всички изисквания на MAS са изпълнени, ограниченията ще бъдат премахнати и предприятията ще могат да оперират без ограничения за депозит и минимален внесен капитал от 1,5 милиарда долара.


Имаше 14 кандидати за трите лиценза за дигитални банки на едро, които биха позволили на компаниите да дават заеми на малки и средни предприятия, които често се борят да намерят източници на финансиране.


Дигиталните банки на едро ще бъдат подложени на същите регулаторни изисквания като съществуващите международни банки, което включва внесен капитал от 100 милиона долара.


Компаниите, които публично оповестяват своите заявления за дигитална банка или лицензите за дигитални банки на едро включват:


  1. Фирма за превозни средства Grab и телекомуникационната услуга Singtel

  2. Хардуерната компания Razer и нейният консорциум от партньори

  3. Ant Financial, който управлява огромната услуга за дигитални плащания Alipay на Alibaba

  4. Финтех фирмата V3 Group, заедно с местната компания за карти и разплащания EZ-Link

  5. Техническата фирма Advance.AI, заедно с изброените в Хонконг фирми за финансови услуги Sheng Ye Capital и PhillipCapital

  6. Компанията Fintech iFast, заедно с китайските си партньори Yillion Group и Hande Group

  7. Последната компания, която оповести молбата си във вторник, беше американската интернет компания Sea, която притежава платформата за електронна търговия в Югоизточна Азия - Shopee

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

MoneyGram стартираха услуга за незабавен сетълмент с Visa

Потребителите на FastSend, продуктът за паричните преводи в реално време на MoneyGram, могат да изпращат пари, като просто предоставят името и телефонния номер на получателя. Според прессъобщение, у...
ФЕВ. 19, 2020 10:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Wells Fargo инвестира в стартъп, който има за цел да менажира риска свързан с криптовалути

Базираната в Лондон фирма стана известна с инструментите си за анализ.
ФЕВ. 18, 2020 12:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Разкриха поредната крипто измама в YouTube

Още едно „раздаване“Механизмът на такава измама ясно показва, че авторите ѝ имат някои проблеми с въображението. Те просто пускат стрийм в YouTube, който излъчва стари интервюта на известни личности о...
ФЕВ. 17, 2020 12:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Polychain Capital набира средства в размер на 200 милиона за 2-ри инвестиционен фонд

ФЕВ. 15, 2020 17:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света