НАЧАЛО Регулации

Северна Корея извършват киберпрестъпления за да избегнат санкциите

ЮНИ. 4, 2019 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
 Северна Корея извършват киберпрестъпления за да избегнат санкциите

Санкциите от СAЩ тласкaт Северна Корея до извършване на мащабни кибератаки, включващи и кражби на криптовалута.

Високопоставени лица в американското правителство смятат, че западните санкции срещу Северна Корея са принудили Пхенян да извършва кибератаки, свързани с криптовалути. Местната медия Korea Herald съобщава, че тези нарушения на сигурността позволяват на страната да подкрепи своята национална икономика.

Северна Корея: Експерти по киберпрестъпленията

Това не е първият случай, когато Северна Корея е обвинена в извършването на киберпрестъпления.

Тоня Угорец, заместник-помощник-директор на отдел "Кибер разузнаване" на ФБР, твърди, че севернокорейски хакери стоят зад многобройни случаи на банкови кражби, крипто хакове и рансъмуерни атаки. За пример даде хакването на Sony Pictures Entertainment през 2014 , банковия грабеж в Бангладеш през 2016 и рансъмуер атаката "WannaCry" през 2017.

Tова е начинът, по който страната реагира на тежките санкции на САЩ, наложени срещу нея, които успяват да възпрепятстват икономическия им растеж. Тези действия позволяват на страната да заобиколи санкциите и да подобри финансовото си състояние.

Неотдавна южнокорейската крипто борса UpBit предупреди потребителите си за фишинг атака. Това накара много участници в криптовалутната общност да обвинят севернокорейските хакери, докато някои експерти по киберсигурност дори твърдят, че разпознават уникалните характеристики на севернокорейските хакерски групи.

https://twitter.com/upbitglobal/status/1133550860082958336

Китай, Иран и Русия също се свързват с подобни престъпления като тези извършвани от Северна Корея.

Понастоящем между санкционираните икономики съществува обща тенденция да се залага на блокчейн решения за смекчаване на негативните ефекти от санкциите на САЩ и избягване на зависимостта от долара. Най-често те решават да стартират свои собствени криптовалути или да разработят алтернативни начини за глобални платежни мрежи. Въпреки това, някои от тях злоупотребяват с блокчейн технологията и нейните ползи - и това не може да бъде пренебрегнато.

Ерин Джо, ръководител на Центъра за разузнаване на кибернетични заплахи заяви, че американските власти работят по начини за спиране и предотвратяване на подобна злонамерена дейност, свързана с криптовалути.

Тя обясни, че въпреки това, престъпленията, които включват криптовалути, са сравнително нова форма на киберпрестъпления.

Налице е неотложна необходимост от по-нататъшно проучване на ролята на криптовалутите в големите политики и усилията за избягване на санкциите. Необходимо е глобално сътрудничество, за да се споделят всички данни, свързани с такива киберпрестъпления, за да бъдат открити и предотвратени в бъдеще.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Коментари (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Европейския съюз ще обсъди нови правила за крипто сектора

Министрите на финансите на 28 европейски държави на 7 септември ще се срещнат във Виена, за да обсъдят новите правила за местния крипто сектор. Неформалната среща, съгласно проекта за черновата на ЕС,...
АВГ. 31, 2018 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Австралийските регулатори ще засилят мониторинга на продукти на дигитални активи и ICO

Тази седмица австралийската комисия за ценни книжа и инвестиции (ASIC) публикува своя корпоративен план за периода 2018-2022 г., в който посочи намерението си да увеличи контрола върху обмена на крипт...
СЕП. 10, 2018 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

В крайна сметка китайците имат право да притежават крипто

В момента Китай е една от страните със силно регулирани пазари и най-вече този на криптовалутите. Всъщност, китайското правителство изглежда е с негативна позиция спрямо криптовалутите и копаенето им,...
МАЙ. 22, 2019 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Най-Добрите Европейски Страни за Крипто-Стартъпи

В различните страни съществуват много различия по отношение на разпоредбите и законодателството, касаещи криптовлаути. Въпросът е: къде условията са най-добри за създаване на бизнес с криптовалути? Ед...
ЮНИ. 9, 2018 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света