НАЧАЛО Други

Резервната банка на Индия потвърждава изследването на създаване на дигитална валута на централната банка

АВГ. 31, 2018 11:58 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Резервната банка на Индия потвърждава изследването на създаване на дигитална валута на централната банка

Централната банка на Индия (RBI), потвърди създаването на междуведомствена група, натоварена с анализирането на възможността за емитиране на дигитална валута на централната банка, подкрепена от рупии (CBDC), съобщава Economics Times.

 

Централната банка на Индия (RBI), потвърди създаването на междуведомствена група, натоварена с анализирането на възможността за емитиране на дигитална валута на централната банка, подкрепена от рупии (CBDC), съобщава Economics Times.


Създаването и фокусът на групата бяха подробно описани в годишния доклад на банката от 2017-18 г., потвърждавайки по-ранни подробности след срещата на Комитета по паричната политика на Индия през април.

Economic Times цитира статистически данни, които предполагат, че разходите за отпечатване на хартиени банкноти в Индия са били 6,3 милиарда рупии (около $89 милиона) за финансовата 2018 година. Докладът на RBI отбеляза, че:

В световен мащаб нарастващите разходи за управление на хартиени/метални пари доведоха централните банки по целия свят да проучат възможността за въвеждане на фиатни цифрови валути.

Други фактори включват "бързи промени в платежната индустрия" и "покачване" на частни цифрови токени, според Economic Times.


Махеш Макхиджа от EY India заяви пред вестника, че "идеята за издаване на цифрова валута от централна банка е много обещаваща, въпреки че е необходимо да се обърне внимание на проблемите, свързани с цифровото фалшифициране". По-нататък той отбеляза, че индикацията на RBI, че е отворена идеята за използване на разпределените технологии (DLT) за платежни системи, клирингови и сетълмент процеси, е "приветствано развитие".

Макар да отбелязва, че криптото понастоящем не представлява "системни рискове", банката предупреди, че "крипто екосистемата може да засегне съществуващата система за плащане и сетълмент, която от своя страна може да повлияе на предаването на паричната политика."

Призовавайки се за координация с глобалните регулаторни органи, за да се справи с предизвикателствата, породени от крипто, банката съобщи, че междувременно ще наблюдава внимателно:
Крипто търговия, която пренасочва от борси към режим peer-to-peer, което може да включва и увеличаване на използването на пари в брой. Възможностите за миграция на крипто обменни къщи до тъмни басейни / парични средства и до офшорни местоположения, създават загрижеността при борбата срещу изпирането на пари (AML) / борбата с финансирането на тероризма (CFT) и данъчните въпроси.

Важната и противоречива забрана на RBI за взаимоотношенията на банките с крипто свързани предприятия и лица, влезе в сила на 5-ти юли. В отговор на някои вътрешни борси или са преустановени тегления на фиат, или са посочени планове за трансформиране в P2P платформи, така че да се избегне вътрешно крипто-към-фиат конвертиране.
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Даниел Петканов отговаря на Любо Жечев - показва крипто портфейла си

В оригиналния клип, който отразихме по-рано, Лудият Репортер говори за инвестицията си в криптовалути, какво го е тласнало към това и как в крайна сметка е успял да инвестира. Много хора, включително ...
АПР. 17, 2021 15:35 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Най-старият магазин за вино в Америка ще приема плащания в Dogecoin (DOGE)

Според прессъобщението на Acker фирмата ще приеме Биткойн, Биткойн Кеш, Етериум, Dogecoin, PAX, Gemini Dollar и BUSD с помощта на криптопроцесора BitPay.Председателят на Acker Джон Капон каза следното...
АПР. 17, 2021 11:44 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Rothschild Investment Corp купува 250,000 акции от Етериум тръста на Grayscale

Базираната в Чикаго финансова институция Rothschild Investment Corp е придобила 265,302 акции в ETH тръста на Grayscale, според декларация от 15-ти април до Комисията по ценни книжа на САЩ (SEC).Фирма...
АПР. 16, 2021 20:40 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Немски програмист дарява $1,2 милиона от своя Биткойн за политическа партия

Според базирания в Хамбург вестник Die Zeit, Мориц Шмид, разработчик на софтуер от североизточния град Грайфсвалд, е изпратил 1 милион евро (около $1,2 милиона) на зелената партия в Германия, известна...
АПР. 17, 2021 10:19 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света