НАЧАЛО Други

Разходът на енергия за добив на злато е 20 пъти по-голям от този за крипто

СЕП. 15, 2018 11:41 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Разходът на енергия за добив на злато е 20 пъти по-голям от този за крипто

Според LongHash, всяка година повече от $87,3 милиарда се изразходват за добива на злато. За разлика от това, по-малко от $4,3 милиарда се използват за добва на Биткойн.

 


Добивът на злато изисква 20 пъти повече енергия и разходи в сравнение с копаенето на Биткойн, въпреки разказа, който циркулира от началото на повишаването на цената на BTC в началото на 2017 г., че Биткойн оказва неблагоприятно въздействие върху околната среда.


Не струва ли златото $7,8 трилиона?


Понастоящем пазарът на криптовалути струва $200 милиарда, докато цялата пазарна горна граница на златото се оценява на около $8 трилиона. Предвид огромното несъответствие в оценката между два пазара, анализаторите могат да твърдят, че големите разходи за енергия, необходими за добива на злато, могат да бъдат оправдани.

Това обаче предполага, че единствената цел на добив на BTC е да се увеличи предлагането на доминиращата криптовалута, за да се гарантира, че има достатъчно BTC в обращение, за да отговори на нарастващото търсене на актива.

С биткойн и всяка друга криптовалута на пазара, копаенето участва в уреждането на сделките. Което означава, че ако копаенето на крипто трябваше да се сравни с процеса на добиване на злато, би било по-точно да се сравнят разходите за добив на BTC и общите разходи, необходими за добива на злато и прехвърлянето на злато.

Освен LBMA, най-големият извънборсов пазар за търговия на злато и сребро, и клиринговите партньори HSBC, ICBC Standard Bank, JPMorgan, Scotiabank и UBS, съществуват много клирингови къщи и златни брокери които контролират прехвърлянето на традиционния запазена стойност.

Следователно, ако цената на енергията, използвана за добив на злато и чрез клирингови къщи и агенции за прехвърляне на злато физически към пазарите в чужбина, се комбинират, сравнението между енергията, използвана от Биткойн и енергията, изисквана от златото, ще доведе до огромна разлика.

Аргументът срещу използването на енергия от BTC също така не отчита размера на бързото приемане на възобновяеми енергийни източници. В някои региони като Чили и Югозападен Китай доставката на чиста или възобновяема енергия е толкова изобилна, че се предлага безплатно на домакинствата и корпорациите.

Очевидно повечето добивни центрове понастоящем разчитат на невъзобновяеми енергийни източници за добив на крипто, защото те са по-евтини. Същият аргумент може да се приложи срещу злато, сребро, фиат и всяка друга форма на пари, която понастоящем е на разположение.


Неиздаване


Както казва Джон Лилич, член на изследователското студио на Етериум, ConsenSys, единичната цена на всяка транзакция в крипто е по-висока от тази на банките и наследствените системи. Но тъй като индустрията се придвижва към системи за оптимизация на енергията, консумацията на енергия от крипто ще продължи да се превръща в непроблемна, особено когато става дума за Етериум.

"Истинският въпрос е дали разходите за брутна енергийна неефективност в крипто си струват ползите като попечителство над активи. Моето твърдение е Да! Заслужава си, но само ако нашата индустрия приоритизира и продължава да работи за повишаване на енергийната ефективност като доказателство за залог (proof-of-stake)", обясни Лилич.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Една от най-старите швейцарски банки вече предлага крипто търговия

Bordier си партнира със Sygnum Bank за инициативата, което означава, че B2B банковото решение на Sygnum е интегрирано с вътрешната инфраструктура на Bordier. Интеграцията позволява на клиентите н...
ФЕВ. 24, 2021 14:52 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

ЕЦБ може и да наложи вето на издателите на стабилни монети

Тъй като стабилните монети извличат стойността си от официалните валути, централните банкери са особено предпазливи към тях. Те се опасяват, че тази връзка може да повлияе на контрола върху плащанията...
ФЕВ. 24, 2021 17:24 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

SpaceX проучват конвертирането на част от баланса си в Биткойн

Сейлър каза на д-р Сайфдийн Амус, че представители на SpaceX са били сред 7000 компании, представени на неотдавнашната среща на върха на Биткойн на MicroStrategy, на която фирмата за бизнес разузнаван...
ФЕВ. 24, 2021 14:26 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Bitwise вече има над $1 милиард в активи под управление

Bitwise 10 Crypto Index Fund, който осигурява диверсифицирана експозиция към Биткойн (BTC) и други водещи криптовалути, представлява над 90% от общите активи под управление.Хънтър Хорсли, изпълнителен...
ФЕВ. 24, 2021 12:19 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света