НАЧАЛО Други

Разходът на енергия за добив на злато е 20 пъти по-голям от този за крипто

СЕП. 15, 2018 11:41 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Разходът на енергия за добив на злато е 20 пъти по-голям от този за крипто

Според LongHash, всяка година повече от $87,3 милиарда се изразходват за добива на злато. За разлика от това, по-малко от $4,3 милиарда се използват за добва на Биткойн.


Добивът на злато изисква 20 пъти повече енергия и разходи в сравнение с копаенето на Биткойн, въпреки разказа, който циркулира от началото на повишаването на цената на BTC в началото на 2017 г., че Биткойн оказва неблагоприятно въздействие върху околната среда.


Не струва ли златото $7,8 трилиона?


Понастоящем пазарът на криптовалути струва $200 милиарда, докато цялата пазарна горна граница на златото се оценява на около $8 трилиона. Предвид огромното несъответствие в оценката между два пазара, анализаторите могат да твърдят, че големите разходи за енергия, необходими за добива на злато, могат да бъдат оправдани.

Това обаче предполага, че единствената цел на добив на BTC е да се увеличи предлагането на доминиращата криптовалута, за да се гарантира, че има достатъчно BTC в обращение, за да отговори на нарастващото търсене на актива.

С биткойн и всяка друга криптовалута на пазара, копаенето участва в уреждането на сделките. Което означава, че ако копаенето на крипто трябваше да се сравни с процеса на добиване на злато, би било по-точно да се сравнят разходите за добив на BTC и общите разходи, необходими за добива на злато и прехвърлянето на злато.

Освен LBMA, най-големият извънборсов пазар за търговия на злато и сребро, и клиринговите партньори HSBC, ICBC Standard Bank, JPMorgan, Scotiabank и UBS, съществуват много клирингови къщи и златни брокери които контролират прехвърлянето на традиционния запазена стойност.

Следователно, ако цената на енергията, използвана за добив на злато и чрез клирингови къщи и агенции за прехвърляне на злато физически към пазарите в чужбина, се комбинират, сравнението между енергията, използвана от Биткойн и енергията, изисквана от златото, ще доведе до огромна разлика.

Аргументът срещу използването на енергия от BTC също така не отчита размера на бързото приемане на възобновяеми енергийни източници. В някои региони като Чили и Югозападен Китай доставката на чиста или възобновяема енергия е толкова изобилна, че се предлага безплатно на домакинствата и корпорациите.

Очевидно повечето добивни центрове понастоящем разчитат на невъзобновяеми енергийни източници за добив на крипто, защото те са по-евтини. Същият аргумент може да се приложи срещу злато, сребро, фиат и всяка друга форма на пари, която понастоящем е на разположение.


Неиздаване


Както казва Джон Лилич, член на изследователското студио на Етериум, ConsenSys, единичната цена на всяка транзакция в крипто е по-висока от тази на банките и наследствените системи. Но тъй като индустрията се придвижва към системи за оптимизация на енергията, консумацията на енергия от крипто ще продължи да се превръща в непроблемна, особено когато става дума за Етериум.

"Истинският въпрос е дали разходите за брутна енергийна неефективност в крипто си струват ползите като попечителство над активи. Моето твърдение е Да! Заслужава си, но само ако нашата индустрия приоритизира и продължава да работи за повишаване на енергийната ефективност като доказателство за залог (proof-of-stake)", обясни Лилич.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Ето кое е слеващото голямо нещо в крипто (видео)

Дейвис казва, че крипто пазарът ще продължи да предлага нови и печеливши възможности, тъй като се развива и разширява отвъд 'нажежения' децентрализиран финансов (DeFi) сектор."Така че NFT (незаменяеми...
СЕП. 23, 2020 20:35 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

ЦРУ проявява сериозен интерес към криптовалутите и блокчейн

ЦРУ твърди, че новият вътрешен център за научни изследвания и разработки е оторизиран член на Федералния лабораторен консорциум за трансфер на технологии - национална организация от над 300 федерални ...
СЕП. 23, 2020 19:35 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Масовото приемане на криптовалутите в Африка се засилва значително

Експлозивният растеж, обаче, привлече вниманието на финансовите регулатори в Африка, прoбуждайки опасения, че бързането с въвеждането на строг надзор може да потуши иновациите в местната крипто индуст...
СЕП. 23, 2020 16:15 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Създателят на Yearn.Finance ще подкрепи нов DeFi проект

Според публикация в Medium, споделена на 17-ти септември, Алън, псевдонимният основател на токена SAFE, обяви подкрепата на основателя на Yearn.Finance, Андре Кронйе. В публикацията се твърди, че прое...
СЕП. 22, 2020 22:40 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света