НАЧАЛО Други

Престъпниците все повече използват крипто за пране на пари

ЯНУ. 2, 2019 09:31 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Престъпниците все повече използват крипто за пране на пари

Някои власти в СAЩ изразиха загриженост, че наркокартелите и други международни престъпни групи все повече се обръщат към крипто за подпомагане на прането на пари.


Джанис Аяла от съвместната работна група на DHS (Department of Homeland Security) на САЩ, спомената на неотдавнашно изслушване, заяви, че китайските транснационални престъпни структури са отговорни за „скорошното значително увеличаване на прането на пари чрез криптовалута“.

Властите в СAЩ смятат, че престъпните групировки се насочват към използването на китайски и азиатски перални за пари поради голямото количество търговски стоки, внесени от Китай, което опростява процеса на прането на пари.


Използването на криптовалута за незаконни дейности е все още много слабо


Доклад от Asia Times отбелязва, че използването на криптовалута все още е много малка част от прогнозирания оборот от $2 трилиона, когато става въпрос за пране на пари.

Американската агенция за борба с наркотиците (DEA) пише, че уязвимостта на криптовалутите към прането на пари продължава да се проявява. В Националния доклад за оценка на заплахите от наркотици за 2017 година се обяснява, че „биткойн и други виртуални валути, които позволяват ТСО (транснационални престъпни организации) лесно да трансферират незаконни приходи в международен план“.

Агенцията отбеляза, че ТСО се обръщат към Биткойн поради „дълголетие и растящо приемане в легитимни предприятия и институции по целия свят“. Яя Фанузи, от Фондация за Защита на Демокрациите сподели на Asia Times, "доказателство за организирана престъпност, в която се използват криптовалути e рядкост." Той също отбеляза, че крипто не замества „старите“ методи за пране на пари, като кеша.

Фанузи посочи, че не е видял много доказателства, че мексиканските наркокартели все още използват криптовалути. Според него докладът на DEA се е докоснал до общите тенденции. Някои други държави предприеха стъпки за ограничаване на предполагаемите рискове, свързани с прането на пари, свързани с криптовалута.

В началото на декември, медиите в Естония докладваха как Министерството на финансите е трябвало да добави изменения в част от финансовото законодателство, след като компаниите свързани с крипто, които предлагат услуги, представляват риск от пране на пари.


Време е органите на реда да подходят умно към крипто


Фанузи казва, че престъпниците, които искат да използват криптовалути, могат да отворят множество сметки и да използват различни дигитални портфейли, за да преместят парите си в малки количества, което обикновено не привлича вниманието на властите.

Той се застъпва за това, че правоприлагащите органи трябва по-добре да акцентират върху обучението за анализ на криптовалута. Отделите, занимаващи се с въпроси, свързани с кибер пространството, също трябва да „задълбочат експертните си познания“ по технологията блокчейн, за да поддържат потенциалните криминални схеми.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Ето кое е най-важното за листинг на Binance, според Чанпен Джао

Най-важният критерий за листинг на криптовалута на Binance е броят на потребителите, каза главният изпълнителен директор Чангпен Джао в интервю пред Forbes на 29-ти ноември.CZ коментира, че има много ...
НОЕ. 30, 2021 20:30 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Кои са най-продаваните NFT-та?

Другите два продадени NFT са парцел в Decentraland и дигитално произведение на изкуството, създадено от XCOPYART, наречено "A Coin for the Ferryman" за 1,330 ETH ($6 милиона, което се превърна в най-г...
НОЕ. 30, 2021 19:25 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ето за колко се продаде най-скъпото NFT в The Sandbox

"Metaflower Super Mega Yacht" NFT беше продаден за рекордна цена от 149 ETH (около $650,000 USD). Дигиталният актив е част от "The Fantasy Collection", която предлага набор от луксозни NFT. Колек...
НОЕ. 30, 2021 09:46 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Децентрализираните борси отчитат $100 милиарда месечен обем за ноември

Според таблото за данни на The Block, общата сума за ноември е приблизително $99.5 милиарда към 28-ми ноември. Месечните обеми се покачват, откакто достигнаха дъното за годината от $56.35 милиарда дол...
НОЕ. 29, 2021 20:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света