НАЧАЛО Крипто Крими

Потребителите на хакната крипто борса са на прага да възвърнат парите си

СЕП. 20, 2020 17:40 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Потребителите на хакната крипто борса са на прага да възвърнат парите си

Счетоводната къща Grant Thornton, ликвидаторът на вече несъществуващата базирана в Нова Зеландия криптовалутна борса Cryptopia, обяви вчера, че очаква да открие процеса на регистрация на искове до края на 2020 г.

Както бе съобщено, Cryptopia загуби криптовалута на стойност 30 милиона NZD (17,85 милиона долара) поради хак и влезе в процес на ликвидация през май 2019 г. Притежателите на сметки там наскоро постигнаха голяма победа в съда, като им бе даден приоритет пред кредиторите на Cryptopia, когато става въпрос за връщане на изгубената им крипто. И сега те са една крачка по-близо до получаването на останалите пари.


"Очакванията са, че процесът на искове ще започне до края на годината, като [процесът срещу прането на пари] ще последва малко след това. След като тези две фази приключат, очакваме да последва процесът на репатриране", пише компанията в актуализация за притежателите на акаунти.


За целта фирмата е подготвила процедура за иск за активи от бивши клиенти на борсата. Те ще трябва да потвърдят своите сметки и други данни на специализиран портал. Докато този процес не приключи, Grant Thornton няма да може да продължи с възстановяването на средства.


"Не можем да отворим отново борсата, за да върнем монетите на притежателите на сметки. Тя беше хакната и източникът на хака все още е неизвестен и все още се разследва от полицията на Нова Зеландия", добави фирмата.


Поради хака, ликвидаторът е обезопасил всички монети в "среда, която не може да бъде пробита", преди да започне процеса на възстановяване на средства, отбеляза Grant Thornton.


От счетоводната къща добавиха, че за да си върнат активите, всички притежатели на сметки на Cryptopia ще трябва да предприемат процедура за KYC (Опознай своя клиент) - дори ако вече са го направили преди хака, тъй като това е законово изискване в Нова Зеландия.


Освен това дори потребители, чиито средства не са били засегната от хака, няма да могат "просто да ги изтеглят".


"Тъй като никога не е бил предприет детайлен процес на съгласуване между базата данни на клиентите и крипто активите, съхранявани в портфейлите на борсата, не можем да потвърдим, че салдата на монетите на притежателите на сметки ще съответстват на действителните притежания за всяка монета", обясниха от компанията.


Ликвидаторът също така увери титулярите на сметки, че в момента процесът се финансира с активи на дружеството и "разпределението на разходите за връщане на активите на титулярите на сметки ще бъде предмет на допълнителни указания от съда".


Все още остава неясно кой стои зад кражбата или как са я извършили. Въпреки това, основателят на Cryptopia, Адам Кларк, по-рано каза, че подозира вътрешна афера - и че може би дори не става въпрос за парите.


"Хакер някак си знаеше къде е всичко. Някой е влязъл с всички ключове и е изтрил регистрационните файлове на излизане", каза Адам пред Stuff и добави:


"Те не взеха непроследимата валута. Не ставаше дума за харчене на парите, а за прецакване на компанията. Те имаха директен достъп."


Но поне за притежателите на сметки ще има известно облекчение след като им бъдат върнати загубените средства.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (1)
Ивайло СЕП. 20, 2020 От няколко месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо.https://freebitco.in/?r=36608933
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

Хакери използват телекомуникационен протокол от 70-те за да се доберат до жертвите си

Смята се, че измамниците се опитват да прихванат двуфакторни кодове за удостоверяване на жертвите при атака срещу базираната в Израел телекомуникационна компания Partner Communications Company, извест...
ОКТ. 20, 2020 20:40 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Новозеландец бе обвинен в пране на пари чрез крипто и луксозни автомобили

Според доклад на NZHerald, 40-годишен мъж от Оукланд, Нова Зеландия, който получи временна анонимност, е изправен пред тридесет обвинения, свързани с пране на пари. Мъжът е арестуван като част от голя...
ОКТ. 19, 2020 17:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Питър Шиф замесен в интернационално разследване за укриване на данъци и пране на пари

Разследването предполагаемо е фокусирано върху дейностите на базираната в Пуерто Рико Euro Pacific Bank, която бе основана от Шиф и според австралийските власти е свързана с организирана престъпност.&...
ОКТ. 18, 2020 22:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

'Безплатен' Биткойн: Унгарски политик бе хванат да краде ток за да копае BTC

Обезчестеният политик вече подаде оставка и внезапно напусна партията заради протести.Градът говориБудапеща има двустепенна административна система и е разделена на общо 23 административни области.Пот...
ОКТ. 18, 2020 16:15 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света