НАЧАЛО Крипто Крими

Полицията арестува главният в Индия, участвал в Bitconnect измамата

АВГ. 21, 2018 09:19 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Полицията арестува главният в Индия, участвал в Bitconnect измамата

Индийската полиция арестува мъж, за когото се твърди, че е замесен в насърчаването на инвестиционната измама на Bitconnect.


Заподозреният, Дивиеш Дарджи, се предполага, че е индийският ръководител на Bitconnect, инвестиционната програма с високи добиви, която преустанови дейността си през януари 2018 г., след като се разбира, че е Понци схема.

Дарджи, жител на град Сурат е бил арестуван на 18-ти август на летището в Делхи, след като се оттеглил от местните имиграционни служби. Financial Express цитира инспектор П.Г. Нарваде от отдел "Наказателно разследване" (CID-Crime) на полицията в Гуджарат като заявява, че:

Bitconnect се появява през 2016 г. и през 2017 г. пуска токена BitConnect [BCC]. Тя остава активна до януари тази година. Тя издава 28 милиона монети, от които 18 милиона са били продадени на инвеститорите. Обвиняемите проведоха семинари, събития в Индия и други страни, обещаващи голям приход - дневен лихвен процент от 1% - върху инвестициите в BitConnect токена.

Нарваде добави, че цената на една монета BCC на 16-ти януари 2018 г. - датата, на която Bitcoinnect официално е приключила дейността си - е $362.

Според Financial Express, наскоро подаденият доклад за свобода на информацията (FIR) показва, че това е третият случай, който се разследва от звеното на CID в Сурат. Местните инициатори на Bitconnect са избягали с 11,4 милиона рупии в Биткойн, от един инвеститор.


CID твърди още, че служителите в офиса на Bitcoinnect в Сурат признават, че организаторите са получили "хиляди" рупии от хиляди инвеститори".


CID първоначално са били предупреждавани за измама след обвинения от друг жител на Сурат, Шайлеш Бхат, който твърди, че е бил отвлечен и ограбен от местната полиция на стойност 90 милиона рупии в Биткойн.

Както се появява впоследствие, Бхат се бил замесен в предполагаемото изнудване за крипто с 1.55 милиарда рупии и пари в брой с огнестрелно оръжие - включително 2 400 биткойни - от двама съучастници на друг локален промотер на Bitconnect Сатиш Къмбани. Бхат, който е самият Bitconnect инвеститор, според съобщенията е държал Кумбани отговорен за загубата на собствените си средства.

По време на разследванията на CID на тези инциденти, Bitconnect изведнъж преустанови дейността си, което означава, че десетки инвеститори вече не могат да изкупят или да търгуват със своите BCC.

BCC достигна връхната си популярност през декември 2017 г., когато пазарната капитализация на токена достигна $2,7 милиарда. Само дни по-късно на 4 януари, щата Тексас издаде заповед за спиране на BitConnect за продажбата на нелицензирани ценни книжа, което предизвика катастрофа за BCC токена и затварянето на платформата.

Оттогава бившите инвеститори на BitConnect преследват съдебно дело, за да получат компенсация от компанията.

Делото е привлякло широко осъждане от крипто общността, включително Виталик Бутерн от Етериум.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

Потребител се сдоби с 347 ETH благодарение на уязвимост на OpenSea

Съобщава се, че потребител е успял да "открадне" приблизително 347 ETH от платформата.Един час преди обявлението на PeckShield, много потребители забелязаха, че е възможно да се купуват различни NFT о...
ЯНУ. 26, 2022 09:54 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Крипто влогъри в YouTube стават жертва на опит за хакване и измама

Хакери атакуваха редица популярни крипто акаунти в YouTube на 23-ти януари. Акаунтите публикуваха неоторизирани видеоклипове с текст, насочващ зрителите да изпращат пари в портфейла на хакера.Акаунтит...
ЯНУ. 24, 2022 23:33 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Предполагаеми съучастници в терористичната атака във Виена използвали Binance

Мъжете бяха уличени в писмо от март 2021 г. от Федералната служба на криминалната полиция на Германия (BKA), наскоро разкрито пред Ройтерс. Според писмото има индикации, че мъжете, идентифицирани като...
ЯНУ. 24, 2022 20:02 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Crypto.com признаха за загубата на $34 милиона в клиентски средства

Според блог публикация, споделена в четвъртък, инцидентът е засегнал общо 483 потребители, което е довело до неоторизирани тегления на обща стойност 4,836.26 ETH, 443.93 BTC и приблизително $66,200 в ...
ЯНУ. 20, 2022 16:20 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света