НАЧАЛО Крипто Крими

Полицията арестува главният в Индия, участвал в Bitconnect измамата

АВГ. 21, 2018 09:19 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Полицията арестува главният в Индия, участвал в Bitconnect измамата

Индийската полиция арестува мъж, за когото се твърди, че е замесен в насърчаването на инвестиционната измама на Bitconnect.


Заподозреният, Дивиеш Дарджи, се предполага, че е индийският ръководител на Bitconnect, инвестиционната програма с високи добиви, която преустанови дейността си през януари 2018 г., след като се разбира, че е Понци схема.

Дарджи, жител на град Сурат е бил арестуван на 18-ти август на летището в Делхи, след като се оттеглил от местните имиграционни служби. Financial Express цитира инспектор П.Г. Нарваде от отдел "Наказателно разследване" (CID-Crime) на полицията в Гуджарат като заявява, че:

Bitconnect се появява през 2016 г. и през 2017 г. пуска токена BitConnect [BCC]. Тя остава активна до януари тази година. Тя издава 28 милиона монети, от които 18 милиона са били продадени на инвеститорите. Обвиняемите проведоха семинари, събития в Индия и други страни, обещаващи голям приход - дневен лихвен процент от 1% - върху инвестициите в BitConnect токена.

Нарваде добави, че цената на една монета BCC на 16-ти януари 2018 г. - датата, на която Bitcoinnect официално е приключила дейността си - е $362.

Според Financial Express, наскоро подаденият доклад за свобода на информацията (FIR) показва, че това е третият случай, който се разследва от звеното на CID в Сурат. Местните инициатори на Bitconnect са избягали с 11,4 милиона рупии в Биткойн, от един инвеститор.


CID твърди още, че служителите в офиса на Bitcoinnect в Сурат признават, че организаторите са получили "хиляди" рупии от хиляди инвеститори".


CID първоначално са били предупреждавани за измама след обвинения от друг жител на Сурат, Шайлеш Бхат, който твърди, че е бил отвлечен и ограбен от местната полиция на стойност 90 милиона рупии в Биткойн.

Както се появява впоследствие, Бхат се бил замесен в предполагаемото изнудване за крипто с 1.55 милиарда рупии и пари в брой с огнестрелно оръжие - включително 2 400 биткойни - от двама съучастници на друг локален промотер на Bitconnect Сатиш Къмбани. Бхат, който е самият Bitconnect инвеститор, според съобщенията е държал Кумбани отговорен за загубата на собствените си средства.

По време на разследванията на CID на тези инциденти, Bitconnect изведнъж преустанови дейността си, което означава, че десетки инвеститори вече не могат да изкупят или да търгуват със своите BCC.

BCC достигна връхната си популярност през декември 2017 г., когато пазарната капитализация на токена достигна $2,7 милиарда. Само дни по-късно на 4 януари, щата Тексас издаде заповед за спиране на BitConnect за продажбата на нелицензирани ценни книжа, което предизвика катастрофа за BCC токена и затварянето на платформата.

Оттогава бившите инвеститори на BitConnect преследват съдебно дело, за да получат компенсация от компанията.

Делото е привлякло широко осъждане от крипто общността, включително Виталик Бутерн от Етериум.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

Индийските власти разследват предполагаемa измама с крипто борса

Според местния вестник Milenium Post, крилото за икономически престъпления към полицията в Ню Делхи сега разследва операторите на борсата Pluto Exchange, след като получи жалба от 43 инвеститори относ...
СЕП. 23, 2020 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

FinCEN документите разкриват намесата на английска финансова фирма в Mt.Gox хака

FinCEN документите включват 36 доклада за подозрително поведение от страна на Mayzus Financial Services, която е най-споменаваният субект във всички изтекли документи.  Mayzus Financial Services е баз...
СЕП. 22, 2020 14:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Най-големите банки перат най-големите суми

Някои от най-големите банки в света, включително JPMorgan Chase, HASBC и Deutsche Bank, позволиха на престъпници да изперат почти $ 2 трилиона в незаконни печалби от 1999 до 2017, според информация, и...
СЕП. 21, 2020 10:54 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Полицията вика на разпит директора на Bithumb

Предполага се, че столичната полицейска агенция в Сеул се опитва да разпита Лий Юнг Хун, председател на управителния съвет на Bithumb Korea и Bithumb Holdings, според доклад от 18-ти септември на държ...
СЕП. 20, 2020 21:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света