НАЧАЛО Крипто Крими

Полицията арестува главният в Индия, участвал в Bitconnect измамата

АВГ. 21, 2018 09:19 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Полицията арестува главният в Индия, участвал в Bitconnect измамата

Индийската полиция арестува мъж, за когото се твърди, че е замесен в насърчаването на инвестиционната измама на Bitconnect.

 


Заподозреният, Дивиеш Дарджи, се предполага, че е индийският ръководител на Bitconnect, инвестиционната програма с високи добиви, която преустанови дейността си през януари 2018 г., след като се разбира, че е Понци схема.

Дарджи, жител на град Сурат е бил арестуван на 18-ти август на летището в Делхи, след като се оттеглил от местните имиграционни служби. Financial Express цитира инспектор П.Г. Нарваде от отдел "Наказателно разследване" (CID-Crime) на полицията в Гуджарат като заявява, че:

Bitconnect се появява през 2016 г. и през 2017 г. пуска токена BitConnect [BCC]. Тя остава активна до януари тази година. Тя издава 28 милиона монети, от които 18 милиона са били продадени на инвеститорите. Обвиняемите проведоха семинари, събития в Индия и други страни, обещаващи голям приход - дневен лихвен процент от 1% - върху инвестициите в BitConnect токена.

Нарваде добави, че цената на една монета BCC на 16-ти януари 2018 г. - датата, на която Bitcoinnect официално е приключила дейността си - е $362.

Според Financial Express, наскоро подаденият доклад за свобода на информацията (FIR) показва, че това е третият случай, който се разследва от звеното на CID в Сурат. Местните инициатори на Bitconnect са избягали с 11,4 милиона рупии в Биткойн, от един инвеститор.


CID твърди още, че служителите в офиса на Bitcoinnect в Сурат признават, че организаторите са получили "хиляди" рупии от хиляди инвеститори".


CID първоначално са били предупреждавани за измама след обвинения от друг жител на Сурат, Шайлеш Бхат, който твърди, че е бил отвлечен и ограбен от местната полиция на стойност 90 милиона рупии в Биткойн.

Както се появява впоследствие, Бхат се бил замесен в предполагаемото изнудване за крипто с 1.55 милиарда рупии и пари в брой с огнестрелно оръжие - включително 2 400 биткойни - от двама съучастници на друг локален промотер на Bitconnect Сатиш Къмбани. Бхат, който е самият Bitconnect инвеститор, според съобщенията е държал Кумбани отговорен за загубата на собствените си средства.

По време на разследванията на CID на тези инциденти, Bitconnect изведнъж преустанови дейността си, което означава, че десетки инвеститори вече не могат да изкупят или да търгуват със своите BCC.

BCC достигна връхната си популярност през декември 2017 г., когато пазарната капитализация на токена достигна $2,7 милиарда. Само дни по-късно на 4 януари, щата Тексас издаде заповед за спиране на BitConnect за продажбата на нелицензирани ценни книжа, което предизвика катастрофа за BCC токена и затварянето на платформата.

Оттогава бившите инвеститори на BitConnect преследват съдебно дело, за да получат компенсация от компанията.

Делото е привлякло широко осъждане от крипто общността, включително Виталик Бутерн от Етериум.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

Киберпрестъпници таргетират базирани на GoDaddy крипто платформи

Според KrebsOnSecurity атаките са започнали на или около 13-ти ноември срещу платформата за търговия с криптовалути liquid.com.Главният изпълнителен директор на Liquid Майк Каямори заяви, че GoDaddy н...
НОЕ. 22, 2020 20:55 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Фалшиво приложение на Uniswap краде хиляди от Google потребители

Според основателя на Nuggets News Алекс Сондърс, фалшиво приложение Uniswap е достъпно за изтегляне от Google Play Store. Към момента на писане на статията, технологичният гигант все още не е премахна...
НОЕ. 20, 2020 18:06 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Спад в свързаните с криптовалути престъпления през 2020 година

Според компанията количеството пари, загубенo поради крипто измами, кражби и хакерски атаки, е достигнало $1,8 милиарда 10 месеца след началото на 2020 г., което е значително по-малко от $4,5 милиарда...
НОЕ. 17, 2020 10:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Криптоактиви на стойност $7,6 милиарда са откраднати от 2011 година насам

Според доклада, 2,8 милиарда долара са откраднати чрез пробиви в сигурността, като най-популярното нарушение е срещу системите за сигурност на платформите за търговия с криптовалути. Общо 113 пробива ...
НОЕ. 13, 2020 18:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света