НАЧАЛО Други

От Интернет до блокчейн – ветровете на промяната

НОЕ. 9, 2019 20:00 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 От Интернет до блокчейн – ветровете на промяната

Светът се променя с изключителни темпове, иновациите се появяват една след друга, а хората поетапно променят ежедневието си благодарение на новите технологии, които правят живота ни по-лесен.

Годината е 2019-та, а развитието на изкуствения интелект, финансовите технологии, блокчейн и много други е константа. Всеки ден можем да видим нещо ново и интересно – чуваме за роботи, с които можем да комуникираме. Чуваме за платежни системи, които ни позволяват да прехвърляме пари от единия, до другия край на света и то мигновено.  

Същевременно, обаче, непрекъснато чуваме и новини за това как криптовалутите се използват за финансиране на тероризъм и пране на пари. Непрестанно се говори за това как развитието на изкуствения интелект ще бъде пагубно за цялото човечество. Чуваме мисли на хора, които твърдят, че блокчейн никога не може да просъществува.

 

Интернет преди

 

Но какво се казваше за Интернет след създаването му? Имаше ли тогава скептицизъм по отношение на нещото, без което в днешно време повечето хора не могат? Разбира се, че имаше. Още в началото му, голяма част от хората, които са знаели за тази иновация, са били убедени, че този ‚експеримент‘ никога няма да се приеме в глобален мащаб.

 

В каква грешка са били тези хора - колко далеч от истината.

 

Преломният момент за самата концепция за Интернет идва през 1983 година, когато се интегрират TCP/IP или казано по друг начин - семейство Интернет протоколи. 6 години по-късно, през 1989 година, компютърния учен Тим Бърнърс-Лий създава World Wide Web. Тогава всичко започва да се променя. В следващите години се доизгражда световната мрежа, придобивайки все по-голяма популярност.

 

И все пак, недоверието не изчезва. До края на 90-те, няма липса на скептици, които да се съмняват в потенциала на Интернет пространството и да го категоризират като „безнадежден случай“.

 

Една „антична“ статия

 

Блог именуван "Three Word Chant", успя да изкопае една изключителна интересна статия от Newsweek, датираща от далечната 1995 г., озаглавена „The Internet? Bah!”. В нея може да се види мнението на един учен, който е твърде убеден, че тази „световна мрежа“ няма да се интегрира сред обществото.

 

Съществуват редица цитати, които ще ви накарат да се засмеете за това колко е бил в грешка авторът Клифърд Стол, но преди да критикуваме, нека приемем, че това все пак е 1995 г. и Интернет тогава е бил бъркотия. Нямаше Google. Нямаше Facebook. Нямаше Yahoo.

 

Нямаше установен ред, който да балансира хаоса. Разбираемо е колко хора може би са вярвали, че Интернет е нямал шанс да просъществува. Имайки предвид, че Клифърд Стол е американски астроном и автор, бихте очаквали някой от неговия технологичен произход да има по-вдъхновена визия за бъдещето.

 

Какъвто Интернет, такъв и блокчейн, нали?Не е нужно да споменаваме колко хора смятат блокчейн за поредната моментна мода и нещо, което в близкото бъдеще ще бъде занемарено. Нека бъдем реалисти обаче – годината е 2019-та, а не 1995-та. Манталитета на хората би трябвало да е претърпял сериозна метаморфоза. Да, винаги ще има хора, които се страхуват от новото, но за сметка на това броят им намалява, поколенията се сменят, старите виждания замират.

 

Думите на Клифърд Стол остават като екот във времето, но са достатъчно показателни за това, как не трябва да си правим изводите преди да сме видели цялата картина. Една визия е толкова силна, колкото вяра има в хората към нея.

 

Заключение

 

Светът е готов за блокчейн. Компании и институции постоянно интегрират сравнително новата технология. Хиляди екипи от разработчици и учени работят денонощно върху подобрението на цялата система. Тази децентрализирана мрежа на пръв поглед може и да не е сред най-обсъжданите ежедневни теми, но със сигурност се утвърди като нещо, което ще продължава да се развива.


Нека скептицизмът на хората не ви замъглява преценката. Сами си правете изводите, но не прибързвайте – все пак тази технология е в начален етап на развитие. На човечеството му трябваха 20 години за да превърнат Интернет в това, което е днес. Нещо обаче ми подсказва, че при блокчейн, това „масово приемане“ ще се случи по-скоро, отколкото всички очакват.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Telegram оттеглиха жалбата си срещу разпореждането на федералния съд

Този ход изглежда подсказва, че компанията е напълно изоставила своите планове на TON. По-рано този месец изпълнителният директор на Telegram - Павел Дуров обяви, че „активното им участие“ в проекта е...
МАЙ. 27, 2020 18:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Биткойн и SpaceX са ключови за бъдещето на човечеството

Според Пишевар, който е бил ранен инвеститор в такива гиганти като Uber и Airbnb, това са двете ключови иновации за бъдещето на човечеството.Отвеждането на хора на МарсВ едно от своите интервюта, амер...
МАЙ. 27, 2020 12:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Samsung обяви решение за сигурността при транзакции с криптовалути

Решението се състои от чип на Secure Element (SE) S3FV9RR и "подобрен" софтуер. Той е предназначен да осигури процеса на зареждане, изолирани хранилища и плащания на базата на мобилни устройства.Новия...
МАЙ. 27, 2020 10:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Дългосрочните притежатели на криптовалути се представят по-добре от трейдърите

В поредица от публикации в Twitter, споделени на 24-ти май, CZ изтъкна иронията на инвеститорите, вярващи, че са попаднали в крипто пространството „твърде късно“ по отношение на пазара, включително и ...
МАЙ. 27, 2020 09:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света