НАЧАЛО Финтех

Оценката на финтех еднорога TransferWise се покачи до 5 милиарда долара

ЮЛИ. 29, 2020 21:03 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Оценката на финтех еднорога TransferWise се покачи до 5 милиарда долара

Финтех стартъпът TransferWise вече се оценява на 5 милиарда долара след вторична продажба на акции.

Компанията обяви това развитие в сряда, подчертавайки повишения апетит на инвеститорите за онлайн плащания на фона на COVID-19.


Основана през 2011 г., TransferWise се превърна в страхотен конкурент на Western Union и MoneyGram, като намали таксите и добави онлайн платформа, за да помогне на потребителите да прехвърлят пари международно. Сега той има общо 8 милиона клиенти в световен мащаб и обработва 4 милиарда британски лири (5,2 милиарда долара) в трансгранични плащания всеки месец.


Фирмата за парични преводи със седалище в Лондон не е добавила никакви свежи пари в своя баланс с тази сделка, вместо това е решила да даде шанс на служителите и ранните инвеститори да продадат част от своите дялове във вторична сделка на стойност 319 милиона долара. Това не е първият път, когато съществуващите инвеститори продават акции - компанията беше оценена на 3,5 милиарда долара миналата година при втори кръг от 292 милиона долара.


Ние сме финансирани единствено от нашите клиенти през последните няколко години нямаше нужда да търсим външно финансиране за компанията”, казва Кристо Каарман, изпълнителен директор и съосновател на TransferWise.


“Този ​​вторичен кръг дава възможност на нови инвеститори да влязат, заедно с възнаграждението на инвеститорите и служителите, които досега ни помогаха да успяваме.”


За разлика от много от конкурентните си финтех еднорози - Revolut, Monzo и N26 - TransferWise е печеливш. Наскоро Каарман сподели, че компанията очаква отново да реализира годишна печалба в своите сметки за 2020 г. Компанията е печеливша в продължение на три години, като най-печелившият продукт е мултивалутната й карта с възможността да конвертирате в местни валути при пътуване.


Каарман и съоснователят Таавет Хинрикус имаха възможността да продадат акции в този кръг, въпреки че TransferWise отказа да разкрие колко са продали. Компанията казва, че продажбите на акции са били уредени вътрешно, а не чрез инвестиционна банка като Goldman Sachs. Оценката на компанията от 5 милиарда долара я прави една от най-ценните стартъп финтех компании в Европа, като първите три - Revolut, Klarna и Checkout.com – всички струват 5,5 милиарда долара.


Вторият кръг беше съвместно ръководен от съществуващия инвеститор Lone Pine Capital и нов инвеститор, D1 Capital Partners. Друг нов инвеститор, Vulcan Capital, също купи акции, докато Baillie Gifford, Fidelity и фондът за рисков капитал LocalGlobe също увеличиха притежанията си. Други инвеститори във фирмата са британският милиардер Ричард Брансън и основателите на PayPal Питър Тийл и Макс Левчин.


Онлайн плащанията се ускоряват


TransferWise направи по-дълбок тласък в банковата сфера от късно с въвеждането на “безгранична” мултивалутна сметка, свързана с дебитна карта Mastercard. Компанията твърди, че е взела над 2 милиарда паунда текущи депозити чрез сметката, издала е 1 милион карти и подчерта, че основните й конкуренти все още са банки, макар че не планира да стане банка.


Миналия месец TransferWise изрази своя интерес да предлага инвестиционни услуги за първи път след като получи регулаторно одобрение от Органа за финансово поведение на Великобритания. Компанията има за цел да стартира първата си инвестиционна функция до 2021 г.


43%-ният скок в оценката на TransferWise отразява ускоряването на онлайн плащанията и намаляването на използването на физически пари, причинено от Covid-19. Revolut наскоро осигури допълнителни 80 милиона долара пари в брой от базираната в Сан Франциско частна инвестиционна група TSG Consumer Partners.


В САЩ обемите на транзакции с банкомати намаляха средно около 60% в началото на блокирането в страната, сочат данни от банковата мрежа Link.


Междувременно, консултантската компания Bain & Company очакват приемането на цифрови плащания да нарасне с до 10 процентни пункта до 67% от общите стойности на транзакциите в световен мащаб до 2025 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (1)
Пасивен доход! ЮЛИ. 30, 2020 100% пасивен доход в биткойн!Моля копирайте линка за повече информация: https://bazar.bg/obiava-29313772/100-pasiven-dohod-avtomatichna-arbitrazhna-targoviia-na-kriptovaluta
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Американски банки се интересуват от услуги за Биткойн попечителство

Миналия месец Службата на контрольрите на валутата (OCC) пусна писмо, в което заявява, че банките могат да държат криптовалута от името на своите клиенти, отбелязвайки, че те трябва "да задоволят нужд...
АВГ. 13, 2020 12:15 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Голям банков гигант от Южна Корея планира да пусне попечителски услуги за Биткойн

В блог публикация Джин Кан, служител по правните въпроси и регулаторно съответствие на Hashed, пише, че стратегическото партньорство ще се съсредоточи върху осигуряването и управлението на дигитални а...
АВГ. 11, 2020 18:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Пазарната капитализация на децентрализираните финанси 'експлодира'

Днес общата пазарна капитализация на DeFi пазара стигна невероятната сума от 11.57 милиарда долара.Chainlink (LINK) заема водеща позиция по отношение на пазарната капитализация, отчитайки ръст на цени...
АВГ. 11, 2020 13:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Какво различава дигиталната банка Point от другите?

Докато Point технически предоставя банкова сметка, компанията се фокусира върху награди, свързани с дебитна карта.“Започнах Point като решение за всичко разочароващо и сложно, което е свързано с креди...
АВГ. 11, 2020 12:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света