НАЧАЛО Финтех

Оценката на финтех еднорога TransferWise се покачи до 5 милиарда долара

ЮЛИ. 29, 2020 21:03 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Оценката на финтех еднорога TransferWise се покачи до 5 милиарда долара

Финтех стартъпът TransferWise вече се оценява на 5 милиарда долара след вторична продажба на акции.

 

Компанията обяви това развитие в сряда, подчертавайки повишения апетит на инвеститорите за онлайн плащания на фона на COVID-19.


Основана през 2011 г., TransferWise се превърна в страхотен конкурент на Western Union и MoneyGram, като намали таксите и добави онлайн платформа, за да помогне на потребителите да прехвърлят пари международно. Сега той има общо 8 милиона клиенти в световен мащаб и обработва 4 милиарда британски лири (5,2 милиарда долара) в трансгранични плащания всеки месец.


Фирмата за парични преводи със седалище в Лондон не е добавила никакви свежи пари в своя баланс с тази сделка, вместо това е решила да даде шанс на служителите и ранните инвеститори да продадат част от своите дялове във вторична сделка на стойност 319 милиона долара. Това не е първият път, когато съществуващите инвеститори продават акции - компанията беше оценена на 3,5 милиарда долара миналата година при втори кръг от 292 милиона долара.


Ние сме финансирани единствено от нашите клиенти през последните няколко години нямаше нужда да търсим външно финансиране за компанията”, казва Кристо Каарман, изпълнителен директор и съосновател на TransferWise.


“Този ​​вторичен кръг дава възможност на нови инвеститори да влязат, заедно с възнаграждението на инвеститорите и служителите, които досега ни помогаха да успяваме.”


За разлика от много от конкурентните си финтех еднорози - Revolut, Monzo и N26 - TransferWise е печеливш. Наскоро Каарман сподели, че компанията очаква отново да реализира годишна печалба в своите сметки за 2020 г. Компанията е печеливша в продължение на три години, като най-печелившият продукт е мултивалутната й карта с възможността да конвертирате в местни валути при пътуване.


Каарман и съоснователят Таавет Хинрикус имаха възможността да продадат акции в този кръг, въпреки че TransferWise отказа да разкрие колко са продали. Компанията казва, че продажбите на акции са били уредени вътрешно, а не чрез инвестиционна банка като Goldman Sachs. Оценката на компанията от 5 милиарда долара я прави една от най-ценните стартъп финтех компании в Европа, като първите три - Revolut, Klarna и Checkout.com – всички струват 5,5 милиарда долара.


Вторият кръг беше съвместно ръководен от съществуващия инвеститор Lone Pine Capital и нов инвеститор, D1 Capital Partners. Друг нов инвеститор, Vulcan Capital, също купи акции, докато Baillie Gifford, Fidelity и фондът за рисков капитал LocalGlobe също увеличиха притежанията си. Други инвеститори във фирмата са британският милиардер Ричард Брансън и основателите на PayPal Питър Тийл и Макс Левчин.


Онлайн плащанията се ускоряват


TransferWise направи по-дълбок тласък в банковата сфера от късно с въвеждането на “безгранична” мултивалутна сметка, свързана с дебитна карта Mastercard. Компанията твърди, че е взела над 2 милиарда паунда текущи депозити чрез сметката, издала е 1 милион карти и подчерта, че основните й конкуренти все още са банки, макар че не планира да стане банка.


Миналия месец TransferWise изрази своя интерес да предлага инвестиционни услуги за първи път след като получи регулаторно одобрение от Органа за финансово поведение на Великобритания. Компанията има за цел да стартира първата си инвестиционна функция до 2021 г.


43%-ният скок в оценката на TransferWise отразява ускоряването на онлайн плащанията и намаляването на използването на физически пари, причинено от Covid-19. Revolut наскоро осигури допълнителни 80 милиона долара пари в брой от базираната в Сан Франциско частна инвестиционна група TSG Consumer Partners.


В САЩ обемите на транзакции с банкомати намаляха средно около 60% в началото на блокирането в страната, сочат данни от банковата мрежа Link.


Междувременно, консултантската компания Bain & Company очакват приемането на цифрови плащания да нарасне с до 10 процентни пункта до 67% от общите стойности на транзакциите в световен мащаб до 2025 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (1)
Пасивен доход! ЮЛИ. 30, 2020 100% пасивен доход в биткойн!Моля копирайте линка за повече информация: https://bazar.bg/obiava-29313772/100-pasiven-dohod-avtomatichna-arbitrazhna-targoviia-na-kriptovaluta
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Alipay ще позволят на потребителите да тестват дигиталния юан

Според доклад на China Securities Journal в понеделник тази нова функция е резултат от участието на MYbank в разширените протоколи за тестване на електронни разплащания в дигиталната валута в страната...
МАЙ. 11, 2021 21:17 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Nuvei ще придобие процесора за крипто разплащания Simplex

“Очакваме Simplex да подобри и разшири непрекъснато нарастващото портфолио от алтернативни методи на плащане, добавяйки простота към процеса на покупка и продажба на криптовалута и превръщането ѝ обра...
МАЙ. 10, 2021 15:42 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Revolut пуска тегления на Биткойн

Revolut за първи път добави търговия с BTC, LTC и ETH за потребителите през 2017 г., но досега те успяха да го изтеглят само като фиат. Финансовата технологична компания обяви днес бета стартирането н...
МАЙ. 7, 2021 15:03 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

PayPal ще пуска собствена криптовалута?

Приемането на крипто сред големите компании продължава да расте. Този факт е илюстриран от други скорошни дискусии на компании, като главния изпълнителен директор на eBay Джейми Ланон, който обсъди но...
МАЙ. 6, 2021 16:34 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света