НАЧАЛО Крипто Крими

Нова крипто схема в която е намесен принца на Дубай

ЮЛИ. 4, 2019 20:41 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Нова крипто схема в която е намесен принца на Дубай

Инвестиционната биткойн схема, за която невярно се твърди, че е одобрена от коронования принц Шейх Мохамед бин Зайед, е била разкрита да мами жители на ОАЕ.

Смята се, че измамата е действала от Аржентина и Украйна, като имаШе страница във Facebook, която по-късно бе премахната от платформата. Схемата изисква минимална инвестиция от 1000 AED, след което дава обещание да направи инвеститорите богати в рамките на седем дни.

 

Правителството на Аби Даби отправя предупреждение към жителите на ОАЕ по отношение на фалшивата инвестиционна схема, която подмамва инвеститорите, като използва измислена информация и цитати от коронования принц на Абу Даби.

 

Измамата изисква от потребителите техните пари, а след това да се регистрират на външен уебсайт, наречен Bitcoin Loophole, който представлява платформа за търговия с биткойн, която претендира за връщане на "минимум $13,000 всеки ден". Чрез процеса на регистрация, измамниците също имат достъп до лична информация като идентичност и адрес, което поставя потребителите в много по-голяма опасност, отколкото просто парична загуба. Повече от хиляда жители на ОАЕ бяха измамени в схемата.

 

Фалшивата статия използва лика на Тимъти Сепала, американски журналист на свободна практика, без негово разрешение, опитвайки се да го лансира като „Майкъл Алварадо“, автор на статията.

 Измамата се разпространи чрез „спонсорирана“ публикация във Facebook, която пренасочваше потребителите към фалшивата история на стената на принца, подкрепяща инвестицията. Публикацията бе споделена над 5 000 пъти и бяха получени над 8000 коментара, като много потребители наистина се интересуваха от „инвестицията“.

 

Публикацията също съдържаше измислен цитат от Twitter-a на принца, в който се твърди, че това е неговият начин да "върне на хората". Изфабрикувани цитати от Бил Гейтс също бяха включени в статията. 

Силно се препоръчва хората да проверяват автентичността на кампании, изискващи  дарения, особено онлайн и в социалните медии - предупреди Медийната Асоциация на Абу Даби.

 

Потребителите обвиняват Facebook за това, че не са по-бдителни по отношение на съдържанието, което се популяризира.

 

„Моето мнение е, че рекламите във Facebook се подлагат на внимателна проверка. Те трябва да проверят всички профили и да потвъждават подробностите. Сигурна съм, че разполагат с технологията. Не всеки е дигитално грамотен.” - това каза индийски гражданин, пребиваващ в Абу Даби, който е станал жертва на измамата.

 

При Facebook има някои несъответствия, когато става въпрос за регулиране на крипто рекламите на тяхната платформа. Първоначално напълно забраниха подобни реклами, след което "разхлабиха" политиките си поради стартирането на техния крипто проект, именуван Libra. От друга страна се спекулира, че публикацията, в която е включено одобрението на принца, не казва точно, че това е крипто-свързана инвестиционна схема.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (3)
MSCzek ЯНУ. 31, 2021 Выгодные перевозки сборных и контейнерных грузов из Китая и Юго-Восточной Азии через морские порты Владивостока и порт Восточный с компанией ООО "Азия-Трейдинг" во многом поспособствуют развитию Вашего бизнеса в России. http://msc.com.ru MSCzek ФЕВ. 16, 2021 Международные грузоперевозки ООО "МСК", порт Восточный MSCzek МАР. 2, 2021 Услуги таможенного оформления грузов, транспортно-логистическая компания ООО "Азия-Трейдинг", Находка
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

Руските власти провеждат успешна акция срещу хакери на REvil

Федералната служба за сигурност на Русия, или ФСБ, обяви на 14-ти януари поредица от нападения на 25 адреса, свързани с 14 членове на REvil, в места около Москва, Санкт Петербург и Липецк.В рекламата ...
ЯНУ. 19, 2022 13:50 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Китайската полиция разнищи поредната крипто измама

Според доклад, публикуван в Nikkei Asia, бюрото за обществена сигурност в Чъджоу разкри измама, която възлиза на стойност 50 милиона юана ($7.8 милиона). Полицията започна разследване, след като инвес...
ЯНУ. 18, 2022 18:45 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Полицията в Косово конфискува хардуер за добив на криптовалути

Съобщение, издадено от косовската полиция в същия ден, разкри, че са конфискувани 272 машини за копаене на Биткойн (BTC) “Antminer” в община Лепосавич и други 39 машини за копаене в близост до Прищина...
ЯНУ. 12, 2022 14:37 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Пакистан разследват Binance след измама за милиони

Правителството на Пакистан започна разследване, след като получи множество жалби срещу продължаваща измама, която включваше подвеждане на инвеститорите да изпращат средства от портфейли на Binance към...
ЯНУ. 9, 2022 21:38 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света