НАЧАЛО Блокчейн

Нова блокчейн платформа ще се бори с 'тиранията' на социалните медии

МАР. 3, 2021 20:36 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Нова блокчейн платформа ще се бори с 'тиранията' на социалните медии

След като напусна поста си на главен технически директор на EOS през януари, Дан Ларимър обяви нов проект за устойчива на цензура социална медия наречена Clarion.

 

Ларимър се насочва към "Големите технологии"


Ларимър сподели публикация в GitHub, обяснявайки концепцията на новия си проект. Той описа устойчива на цензура мрежа, която отразява "производителността и надеждността на централизирана услуга със свободата и независимостта на децентрализираната услуга".


Ларимър твърди, че неговият проект ще освободи приятели и семейство от така наречената "тирания на Twitter, Facebook, YouTube, Amazon и Google".


Проектът черпи вдъхновение от RetroShare, Hive (по-рано Steemit) и Voice, като Ларимър каза, че RetroShare е много по-близо до желаното ниво на централизация. Clarion ще улесни изпращането на имейли, видео чатове и други форми на разпространение на съобщения.


Ларимър завърши съобщението си, като заяви:


"Големите технологии" (от Big Tech.) са заключили своите потребители в своите услуги и вече не произвежда инструменти за овластяване на хората.


Крайнодясна политика на блокчейн


През януари Ларимър посочи, че интересът му към устойчива на цензура технология се дължи отчасти на факта, че Twitter изтри профила на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.


Достъпът на Тръмп бе забранен на 8-ми януари за подстрекаване към насилие в столицата на САЩ, като Ларимър заяви на следващия ден, че е "време да изостави Twitter".


Ларимър също така насърчи потребителите да изтеглят приложението Parler от Apple, преди да бъде премахнато. Parler спечели популярност като предполагаем център за неонацисти и крайнодесни екстремисти, като се рекламира като устойчива на цензура социална медийна платформа.


Parler беше забранен от Amazon и други платформи, както описва Ларимър в своя загадъчен пост в GitHub.


Въпреки това, Parler претърпя сериозен пробив на сигурността, когато хактивиста @donk_enby проникна в платформата и извлече публично достъпни метаданни, разкриващи обширна информация за потребителите на Parler, включително самоличности.


Информацията може потенциално да идентифицира много от хората, които са участвали в щурма на столицата на САЩ.


Дясната социална медия Gab също беше хакната наскоро, включително личния акаунт на Доналд Тръмп. Тъй като Gab и Parler вече не работят, дясното присъствие в социалните медии е ограничено до по-централизирани платформи. Ларимър обяви своя проект в деня след като хакът на Gab стана публично достояние.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (1)
Изкажете мнение
Още Блокчейн новини

Европейската инвестиционна банка планира да издаде дигитални облигации на блокчейн

Според доклад на Bloomberg от вторник, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) възлага на Goldman Sachs, Banco Santander SA и Societe Generale AG оценка на възможността за уреждане и регистриране на об...
АПР. 14, 2021 14:53 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Оракулът за Binance Smart Chain Orakuru стартира с редица одити

Orakuru, оракулски протокол за Binance Smart Chain, наскоро завърши успешна продажба на токени в платформата за набиране на средства KickPad. В началото имаше значително търсене на проекта, като ...
АПР. 12, 2021 15:13 3 МИН . ЧЕТЕНЕ

Cardano добавят смарт договори през август

Актуализацията ще позволи на разработчиците да започнат да надграждат върху платформата Cardano - дългоочаквана функционалност, която е ключова за мрежата Етериум.IOHK отбелязва, че актуализацията има...
АПР. 11, 2021 15:16 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Tether е първата стабилна монета в мрежата на Polkadot

Техническият директор на Tether Паоло Ардоино разкри, че най-големият стейбълкойн в крипто пространството по пазарна капитализация е готов за пускане в мрежа 'канарче' Kusama (KSM), а след това и Polk...
АПР. 9, 2021 17:24 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света