НАЧАЛО Регулации

Нов закон ще позволява на банките да продават Биткойн

НОЕ. 29, 2019 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Нов закон ще позволява на банките да продават Биткойн

От следващата година, банките в Германия ще могат да предлагат продажбата и съхранението на криптовалути, съгласно новото законодателство.

Преди това, на банките им беше забранено да предлагат директен достъп до криптовалути, но новият закон за прилагане на четвъртата директива на ЕС за пране на пари ще промени това, според доклад от местния бизнес вестник Handselblatt в сряда.

Законопроектът вече е приет от германския федерален парламент, Бундестага, и се очаква да бъде подписан от 16-те федерални провинции на страната.

Първоначално банките не е трябвало да действат като крипто попечители и е трябвало да разчитат на външни такива или специализирани дъщерни дружества.

Свен Хилдебранд, ръководител на консултантската фирма DLC, приветства новината, казвайки на Handselblatt: "Германия е на път да се превърне в 'рай за криптовалутите'. Немският законодател играе пионерска роля в регулацията на [крипто активите]."

Германската банкова асоциация BdB, също има положително отношение към законодателството. „Кредитните институции имат опит в опазването на клиентските активи и в управлението на риска, ангажирани са със защита на инвеститорите и винаги са били контролирани от финансовия надзор“, се споменава в съобщението. Като такива, банките биха могли „ефективно да предотвратят прането на пари и финансирането на тероризма“ с криптовалути.

Предстоящият закон допълнително ще даде възможност на инвеститорите да инвестират в криптовалути чрез базирани в Германия фондове и да не бъдат принудени да влагат парите си в чужбина, според BdB.

Някои коментатори изразиха загриженост относно възприеманата заплаха за защитата на потребителите, произтичаща от новия закон.

Нилс Наухаузер, финансов експерт в потребителския център в Баден-Вюртемберг, сподели на Handselblatt: „Ако [банките] имат разрешение да продават криптовалути и да ги държат [попечителстват] срещу заплащане, те рискуват да загубят активите на своите клиенти, без те дори да знаят в какво се въвличат."

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Индия премахва забраната за криптовалути

През март обаче RBI беше принудена да оттегли изискването си към банките под натиска на съда.Сега местен информационен бюлетин съобщава, че RBI официално е обещала да не пречи на управлението на крипт...
МАЙ. 26, 2020 22:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Крипто добивът в Съчуан, откъдето идва 9% от хеш-рейтa на Биткойн, вече е забранен

Регулаторите в Съчуан са известили всички крипто бизнеси в региона, че трябва да прекратят всякакви процеси на добив на криптовалути.  Всички районни администратори са били инструктирани да ...
МАЙ. 25, 2020 16:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Украйна ще позволи на крипто фирми да отварят банкови сметки

На 18-ти май Министерството на цифровата трансформация на държавата публикува нов законопроект ‘За виртуалните активи’. Той има за цел да определи правния статус на криптовалутите и правилата за тяхно...
МАЙ. 24, 2020 18:10 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Биткойн лична собственост ли е?

Връщането на тези средства на законния собственик не е лесна задача, тъй като освен всичко друго, нашите правни институции не са разработили ясен механизъм за връщането им. Новите възможности за просл...
МАЙ. 8, 2020 16:15 5 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света