НАЧАЛО Регулации

Нов закон ще позволява на банките да продават Биткойн

НОЕ. 29, 2019 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Нов закон ще позволява на банките да продават Биткойн

От следващата година, банките в Германия ще могат да предлагат продажбата и съхранението на криптовалути, съгласно новото законодателство.

Преди това, на банките им беше забранено да предлагат директен достъп до криптовалути, но новият закон за прилагане на четвъртата директива на ЕС за пране на пари ще промени това, според доклад от местния бизнес вестник Handselblatt в сряда.

Законопроектът вече е приет от германския федерален парламент, Бундестага, и се очаква да бъде подписан от 16-те федерални провинции на страната.

Първоначално банките не е трябвало да действат като крипто попечители и е трябвало да разчитат на външни такива или специализирани дъщерни дружества.

Свен Хилдебранд, ръководител на консултантската фирма DLC, приветства новината, казвайки на Handselblatt: "Германия е на път да се превърне в 'рай за криптовалутите'. Немският законодател играе пионерска роля в регулацията на [крипто активите]."

Германската банкова асоциация BdB, също има положително отношение към законодателството. „Кредитните институции имат опит в опазването на клиентските активи и в управлението на риска, ангажирани са със защита на инвеститорите и винаги са били контролирани от финансовия надзор“, се споменава в съобщението. Като такива, банките биха могли „ефективно да предотвратят прането на пари и финансирането на тероризма“ с криптовалути.

Предстоящият закон допълнително ще даде възможност на инвеститорите да инвестират в криптовалути чрез базирани в Германия фондове и да не бъдат принудени да влагат парите си в чужбина, според BdB.

Някои коментатори изразиха загриженост относно възприеманата заплаха за защитата на потребителите, произтичаща от новия закон.

Нилс Наухаузер, финансов експерт в потребителския център в Баден-Вюртемберг, сподели на Handselblatt: „Ако [банките] имат разрешение да продават криптовалути и да ги държат [попечителстват] срещу заплащане, те рискуват да загубят активите на своите клиенти, без те дори да знаят в какво се въвличат."

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Плащанията с крипто вече са узаконени в Украйна

Страната стриктно ще спазва международните стандарти за борба с прането на пари (AML).Според ‘Forklog’, членовете на Върховната рада - законодателната ръка на украинското правителство, прие нов закон...
ДЕК. 10, 2019 09:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Руската централна банка със силна позиция срещу криптовалутите

Според държавната информационна агенция RIA, финансовата институция разкри вярата си, че "частните криптовалути не могат да бъдат приравнени с фиатни пари и не могат да бъдат законно платежно средство...
ДЕК. 2, 2019 22:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Законите за криптовалутите в Тайланд ще се променят през 2020 г.

Както местният англоезичен информационен бюлетин “Bangkok Post” съобщи на 25-и ноември, регулаторът на Тайланд прекрати дейността на една от най-големите борси. Комисията за ценни книжа и борси (SEC) ...
НОЕ. 28, 2019 10:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Българска крипто фирма получава предупреждение от германски регулаторен орган

Българската фирма оперира без лиценз.Регулаторът е забранил на борсата да оперира в страната, тъй като фирмата незаконно предлага договори за разлика (CFD), предназначени да изложат клиентите на ценов...
НОЕ. 18, 2019 21:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света