НАЧАЛО Други

Нидерландия искат да изиграят водеща роля в издаването на дигитално евро

АПР. 22, 2020 19:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Нидерландия искат да изиграят водеща роля в издаването на дигитално евро

Нидерландската централна банка иска да бъде тестово пространство за дигитални валути на централната банка (CBDC) в Европейския съюз.

В доклад от 45 страници, публикуван от банката на 21-ви април, De Nederlandsche Bank (DNB) казват, че са „готови да играят водеща роля“ с научноизследователска и развойна дейност за собствената си дигитална валута, както и за общоевропейско CBDC.

Очаква се дигиталното евро да направи трансграничните плащания по-бързи и по-евтини за всички държави-членки, които участват. Нидерландия ще бъде подходящо място за тестване, се споменава в доклада.

Въпреки че това не е основната цел на доклада, DNB посочиха криптовалутата Libra като възможна заплаха за паричната стабилност и признаха, че това е „причината DNB и други централни банки да обмислят издаването на собствена дигитална валута“.

Използването на физическа валута намалява


Според доклада, ходът отчасти е в отговор на намаляващото използване на хартиените пари и монети в Нидерландия. Близо две трети от всички плащания в страната са дигитални.

При разработването на дигитална валута, докладът на DNB поставя въпроси „дали централните банки трябва да предоставят нов тип пари, които са по-добре съобразени с нуждите на гражданите и фирмите“.

Дигитални решения за пандемия


С пандемичните мерки за спиране на много предприятия по света, докладът на DNB отбелязва, че тези, които остават отворени, избягват физическите пари:

„Много магазини сега молят клиентите да не плащат в брой, което на практика означава, че се приемат само частни пари.“


Тъй като парите, които използваме, стават по-рискови - както физически поради риска от предаването на COVID-19, така и финансово поради несигурно икономическо бъдеще - надпреварата за CBDC се забързва.

Народната банка на Китай издаде изявление на 4-ти април, в което заяви, че "несъмнено ще продължи" своето развитие на CBDC, като нарече дигиталния юан един от "основните им приоритети". И Южна Корея, и Швеция стартираха пилотни програми за оценка на възможностите за издаване на CBDC.

Нидерландия да ръководи издаването на CBDC?


Членовете на ЕС, като Франция, наскоро започнаха да експериментират с дигитално евро, като дори президентът на Европейската централна банка подкрепи участието на банката в разработването на CBDC. Както отбелязва докладът на DNB, всяко решение за дигитално евро ще изисква сътрудничество между държавите-членки.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Русия и Китай искат да спрат хората да си купуват Биткойн
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (1)
Изкажете мнение
Още Други новини

SEC нареди на стартъп да върне $25,5 милиона на инвеститорите си

В съобщение от 28-ми май SEC обяви обвинения срещу базирания в Калифорния крипто стартъп. Регулаторът установи, че BitClave са отговорни за продажбата на нерегистрирани ценни книжа в първичното си пре...
МАЙ. 31, 2020 18:08 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Пускат документална поредица за криптовалутите по Discovery

Според съобщение на 29-ти май, Discovery Science ще излъчи документалната поредица за инкубираната от Disney блокчейн компания Dragonchain на 4-ти юли. Поредицата „Парите с отворен код“ е съвместно пр...
МАЙ. 31, 2020 15:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Русия и Китай искат да спрат хората да си купуват Биткойн

Той вярва, че правителствата на тези държави биха искали техните граждани да стоят далеч от BTC и да „държат хората бедни“.„Русия и Китай искат да избегнат хората им да купуват Биткойн “Мариус Ландм...
МАЙ. 31, 2020 12:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Крейг Райт подава предложение да не разкрива Биткойн адресите

Правният екип на Крейг Райт помoли съда да не разкрива Биткойн адресите, които предполагаемо клиента им притежава. Според Стивън Пали, партньор в адвокатската кантора Anderson Kill, адвокатите на Р...
МАЙ. 30, 2020 21:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света