НАЧАЛО Финтех

Могат ли CBDC да заменят стабилните монети?

ЯНУ. 10, 2021 11:44 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Могат ли CBDC да заменят стабилните монети?

Растежът на стабилните монети в крипто индустрията се е засилил през последната година, като общото предлагане достига близо $32 милиарда към момента на писане.

 По-голямата част от растежа се дължи на USDT и USDC, двете най-големи стабилни монети по общо предлагане, представляващи съответно 75% и 14% от пазара на стабилни монети.


Въпреки това, докато правителствата по целия свят насочват фокуса си към възприемане на предимствата на дигитални валути, проучвайки перспективата за въвеждане на дигитални валути на централните банки (CBDC), възниква въпросът дали CBDC всъщност могат да заменят стабилните монети.


Матю Сейнт Олив, съветник по CBDC към ConsenSys, каза следното в скорошен епизод на подкаста Unchained,


"Мисля, че CBDC и стабилните монети са две различни неща. Става въпрос за аспекта на парите, в неговата пазарна стойност и като средство за плащане. И аз вярвам, че е малко вероятно стабилните монети да станат широко възприети като запас от стойност."


Въпреки че това прави случаят държавно издадената CBDC да бъде предпочитаното платежно средство, това не означава непременно, че стабилните монети ще бъдат излишни до момента на пускане на CBDC.


Както Матю продължава да обяснява, някои стабилни монети или CBDC ще бъдат по-подходящи за конкретни случаи на употреба.


„Вярваме, че някои стабилни валути ще бъдат предпочитани за нишови случаи на използване и по същество ще съществуват заедно със CBDC“, каза той.


Роб Палатник, глобален ръководител на технологични изследвания и иновации в DTCC, посочва, че повечето стабилни монети, освен DAI, са само депозити на търговски банки на [нов фронт].


Парите на търговските банки се различават коренно от парите на централните банки и като такива за страните, които въвеждат CBDC, е вероятно те да съществуват едновременно със стабилни монети.


Като цяло въздействието на издаването на CBDC върху индустрията на стабилни монети не изглежда да представлява заплаха според тези изследователи, но докато официално не бъдат издадени CBDC, потенциалните последици от такова прекъсване остават като цяло.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Само 40 държави имат право да издават дигитални валути
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

DeFi секторът бележи ръст от 827% за близо 6 месеца

Децентрализираното финансиране (DeFi) е бързо развиващ се сектор на крипто пазара и представлява около 2% от общата пазарна капитализация от $1,04 трилиона. DeFiPulse предоставя данни за различни типо...
ЯНУ. 20, 2021 10:23 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Само 40 държави имат право да издават дигитални валути

В скорошна блог публикация МВФ съобщава, че според различни проучвания все по-голям брой централни банки проучват възможността да имат дигитална валута на централната банка (CBDC). Повечето държави-чл...
ЯНУ. 17, 2021 18:36 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Goldman Sachs 'скоро' ще навлезнат в пространството на криптовалутите

На въпрос за таймингът, източникът на Goldman каза, че плановете за попечителство на банката ще станат "явни скоро".Искането на информация за попечителство на дигитални активи от страна на Goldman Sac...
ЯНУ. 17, 2021 23:02 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Сделката на VISA за Plaid отпада

Предложената сделка беше обявена преди година, но през ноември DOJ заведе дело за блокиране на придобиването с антитръст основание.В изявление, обявяващо прекратяването на сливането във вторник, главн...
ЯНУ. 16, 2021 14:49 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света