НАЧАЛО Други

Млад български ученик с принос за блокчейн технологията

НОЕ. 3, 2018 16:45 4 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Млад български ученик с принос за блокчейн технологията

Intel ISEF e най-големият международен конкурс за наука и инженерство за гимназисти.

В състезанието участват близо 2000 души, като за участие се селектират най-перспективните научни разработки от всяка държава.


Средата е изключително конкурентна, след като всяка страна изпраща най-добрите си кадри. Също така за разлика от повечето международни олимпиади, където първите 50% получават медал, при ISEF са били около 25%.

Интересното за този формат, е че журито, което оценява проектите, не винаги е запознато с всяка специалност в сферата, както се предполага. Например част от журито не са запознати с блокчейн технологията, но въпреки това присъстват и такива проекти. Самата трудност се изразява в това, че тази сложна материя трябва да се систематизира и да се обясни по по-разбираем начин.


Звездин Бесарабов е възпитаник на софийската Национална природо-математическа гимназия (НПМГ) „Акад. Любомир Чакалов“. На 17-ти и 18-ти май е обявено, че той успява да вземе една от най–престижните спонсорски награди за своя принос в областта на блокчейн технологията.


Младият българин започва да се занимава с програмиране едва преди три години и половина, но бързо успява да навакса. Именно училището разпалва интереса му към програмирането, като в началото се занимава със C++. В последствие започва да се интересува от други компютърни езици и разработването на мобилни приложения.

Докато преди около две години неговият ментор, Тодор Колев, Cahirman на Comrade кооператива, го запознава с криптовалутите  и блокчейн технологията като цяло. Тогава господин Колев твърди, че въпросните дигитални  активи ще “избухнат”. Първоначално Звездин подхожда скептично към думите му, но в крайна сметка това го кара да се позаинтересува малко повече от това какво всъщност представлява тази нова технология.

Първата платформа, която младежа разработва е базирана на Етериум блокчейна. Тя позволява сформирането на екипи от хора, където има автоматизирано и честно разпределяне на приходи спрямо заслугата на всеки човек. Последната негова работа е свързана със събирането и анализирането на цялата информация от Етериум блокчейна и прогнозиране на бъдещата цена или интерес към валутата на чрез изкуствен интелект. Това е и именно наградената на Intel ISEF негова разработка. Освен, че всички платформи, които разработва са обвързани с протокола на етериум, на въпроса на коя криптовалута е най – голям привърженик, той без да се замисли отговори, че това е етериум. Като една от причините, които даде, е възможността за създаване и изпълнение на крипто приложения.


Като цяло, възпитаникът на елитната софийска гимназия застана с позицията, че криптовалутите в момента се разглеждат предимно като средство за изкарване на пари. За да се промени това той каза следното:


Струва си да се опита, защото блокчейн допринася за един нов поглед върху начина на функциониране на организации и на процеси. Потенциално може да доведе до революция в начина на живот на хората. За да може това да стане, трябва да се спре разглеждането на блокчейн като средство за правене на пари, а да се използва спрямо неговата първоначална цел. Аз смятам, че има бъдеще и просто трябва време за да могат хората да се запознаят малко повече.

Българинът никога не е инвестирал в крипто, поради факта, че той се интересува само и единствено от технологията стояща зад нея. Прогнозите му за криптовалутите са обнадеждаващи, като на въпроса какво мисли, че ще се случи с крипто пазара тази година, смеейки се той отговори: „КУПУВАЙ!Попитахме Звездин Бесарабов с какво се различава неговата платформа, спрямо останалите съществуващи проекти за прогноза на криптовалути. Той обясни, че останалите подобни анализират техническите показатели свързани с ценовите движения на различните валути, докато неговото приложение използва данни от самия блокчейн за създаване на краткосрочни прогнози. Оказва се, че като се анализира този тип информация, се постигат около 5 пъти по-малко грешки при прогнози, спрямо стандартния подход - анализ на пазара.


Понеже се анализира блокчейн в големи детайли може не само да прогнозираме цената, но дори да се опитаме да прогнозираме следващите стъпки на определени групи от потребители, примерно инвеститорите. Цялостно да се проследява и прогнозира дейността в блокчейн, а не само цената.

Освен проектът на Звездин на международния формат са представени и други приложения за крипто, като например система за гласуване чрез блокчейн и диагностициране на ракови заболявания.

След поредното голямо постижение на Звездин Бесарабов, той мисли да продължи обучението си в чужбина. Самата награда от състезанието е стипендия за университет по негово желание, независимо от местоположението му. След това той обаче смята да продължи развитието си в България, като посочва, че един от най-видните аргументи защо някой би останал е, че поради аутсорсинга в днешни дни, вече и няма смисъл да се търси ИТ работа в чужбина.

От екипа на CryptoDnes.bg пожелаваме много бъдещи успехи на Звездин, благодарим за интервюто. Положителната новина във връзка с развитието на блокчейн ни дава и още един повод за гордост, че сме българи. Фактът, че все повече млади хора започват да се интересуват от иновативния подход на блокчейн, е причина да продължим да вярваме, че това е само началото и за в бъдеще може единствено да очакваме намирането на все повече приложения на новата технология.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Crypto.com си партнира с Леброн Джеймс

Ходът е предназначен да научи децата на крипто технологията и начините, по които тя може да повлияе на живота им.Приблизително 1,600 деца в I Promise School на четирикратния шампион на НБА ще научат з...
ЯНУ. 28, 2022 18:22 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Белгийски депутат е първия в Европа, който ще приеме заплата в Биткойн

Месечната заплата на депутата от Брюксел от 5,500 евро ще бъде конвертирана в Биткойн с помощта на платформата за крипто търговия Bit4You, съобщи Bruzz. Беукелаер, който представлява партията Хуманист...
ЯНУ. 28, 2022 16:34 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ръководителят на гейминг отдела в YouTube ще се присъедини към Polygon Studios

Във вторник Райън Уайът, ръководител на гейминга в YouTube, обяви, че ще напусне платформата за споделяне на видео през февруари. Отчасти благодарение на неговото лидерство, YouTube Gaming вижда над 2...
ЯНУ. 28, 2022 12:45 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Хакер направи пробив в Trezor и възстанови $2 милиона на собственика

Средствата са били съхранявани в хардуерен портфейл на Trezor, един от най-популярните портфейли за 'студено' съхранение.През 2018 г. Дан Райх, който е главен изпълнителен директор и съосновател в Tro...
ЯНУ. 27, 2022 17:35 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света