НАЧАЛО Други

Млад български ученик с принос за блокчейн технологията

НОЕ. 3, 2018 16:45 4 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Млад български ученик с принос за блокчейн технологията

Intel ISEF e най-големият международен конкурс за наука и инженерство за гимназисти.

В състезанието участват близо 2000 души, като за участие се селектират най-перспективните научни разработки от всяка държава.


Средата е изключително конкурентна, след като всяка страна изпраща най-добрите си кадри. Също така за разлика от повечето международни олимпиади, където първите 50% получават медал, при ISEF са били около 25%.

Интересното за този формат, е че журито, което оценява проектите, не винаги е запознато с всяка специалност в сферата, както се предполага. Например част от журито не са запознати с блокчейн технологията, но въпреки това присъстват и такива проекти. Самата трудност се изразява в това, че тази сложна материя трябва да се систематизира и да се обясни по по-разбираем начин.


Звездин Бесарабов е възпитаник на софийската Национална природо-математическа гимназия (НПМГ) „Акад. Любомир Чакалов“. На 17-ти и 18-ти май е обявено, че той успява да вземе една от най–престижните спонсорски награди за своя принос в областта на блокчейн технологията.


Младият българин започва да се занимава с програмиране едва преди три години и половина, но бързо успява да навакса. Именно училището разпалва интереса му към програмирането, като в началото се занимава със C++. В последствие започва да се интересува от други компютърни езици и разработването на мобилни приложения.

Докато преди около две години неговият ментор, Тодор Колев, Cahirman на Comrade кооператива, го запознава с криптовалутите  и блокчейн технологията като цяло. Тогава господин Колев твърди, че въпросните дигитални  активи ще “избухнат”. Първоначално Звездин подхожда скептично към думите му, но в крайна сметка това го кара да се позаинтересува малко повече от това какво всъщност представлява тази нова технология.

Първата платформа, която младежа разработва е базирана на Етериум блокчейна. Тя позволява сформирането на екипи от хора, където има автоматизирано и честно разпределяне на приходи спрямо заслугата на всеки човек. Последната негова работа е свързана със събирането и анализирането на цялата информация от Етериум блокчейна и прогнозиране на бъдещата цена или интерес към валутата на чрез изкуствен интелект. Това е и именно наградената на Intel ISEF негова разработка. Освен, че всички платформи, които разработва са обвързани с протокола на етериум, на въпроса на коя криптовалута е най – голям привърженик, той без да се замисли отговори, че това е етериум. Като една от причините, които даде, е възможността за създаване и изпълнение на крипто приложения.


Като цяло, възпитаникът на елитната софийска гимназия застана с позицията, че криптовалутите в момента се разглеждат предимно като средство за изкарване на пари. За да се промени това той каза следното:


Струва си да се опита, защото блокчейн допринася за един нов поглед върху начина на функциониране на организации и на процеси. Потенциално може да доведе до революция в начина на живот на хората. За да може това да стане, трябва да се спре разглеждането на блокчейн като средство за правене на пари, а да се използва спрямо неговата първоначална цел. Аз смятам, че има бъдеще и просто трябва време за да могат хората да се запознаят малко повече.

Българинът никога не е инвестирал в крипто, поради факта, че той се интересува само и единствено от технологията стояща зад нея. Прогнозите му за криптовалутите са обнадеждаващи, като на въпроса какво мисли, че ще се случи с крипто пазара тази година, смеейки се той отговори: „КУПУВАЙ!Попитахме Звездин Бесарабов с какво се различава неговата платформа, спрямо останалите съществуващи проекти за прогноза на криптовалути. Той обясни, че останалите подобни анализират техническите показатели свързани с ценовите движения на различните валути, докато неговото приложение използва данни от самия блокчейн за създаване на краткосрочни прогнози. Оказва се, че като се анализира този тип информация, се постигат около 5 пъти по-малко грешки при прогнози, спрямо стандартния подход - анализ на пазара.


Понеже се анализира блокчейн в големи детайли може не само да прогнозираме цената, но дори да се опитаме да прогнозираме следващите стъпки на определени групи от потребители, примерно инвеститорите. Цялостно да се проследява и прогнозира дейността в блокчейн, а не само цената.

Освен проектът на Звездин на международния формат са представени и други приложения за крипто, като например система за гласуване чрез блокчейн и диагностициране на ракови заболявания.

След поредното голямо постижение на Звездин Бесарабов, той мисли да продължи обучението си в чужбина. Самата награда от състезанието е стипендия за университет по негово желание, независимо от местоположението му. След това той обаче смята да продължи развитието си в България, като посочва, че един от най-видните аргументи защо някой би останал е, че поради аутсорсинга в днешни дни, вече и няма смисъл да се търси ИТ работа в чужбина.

От екипа на CryptoDnes.bg пожелаваме много бъдещи успехи на Звездин, благодарим за интервюто. Положителната новина във връзка с развитието на блокчейн ни дава и още един повод за гордост, че сме българи. Фактът, че все повече млади хора започват да се интересуват от иновативния подход на блокчейн, е причина да продължим да вярваме, че това е само началото и за в бъдеще може единствено да очакваме намирането на все повече приложения на новата технология.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

SkyBridge събира $100 милиона за Algorand фонд - подава документи за ETF крипто компания

В разговор пред CNBC основателят на SkyBridge и бившият директор по комуникациите на Белия дом Антъни Скарамучи заяви, че фирмата е събрала над $100 милиона за наскоро обявения Algorand фонд. Той доба...
СЕП. 16, 2021 20:34 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Какво да очакваме от крипто пазара до края на 2021 година?

В ново интервю за Real Vision Finance Пал казва, че очаква Биткойн и крипто пазарите да претърпят значителен подем до края на годината.“Най-общо казано, последното тримесечие на годината е, когато идв...
СЕП. 16, 2021 19:17 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Cardano загатва за значителни партньорства в бъдеще

Негативната страна на крипто общността изрази съмнение дали това изобщо ще се случи, камо ли да се случи навреме. Независимо от това, с този основен момент, който вече официално мина, вниманието се на...
СЕП. 16, 2021 17:41 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

AMC ще приемат плащания в Етериум, Лайткойн и Биткойн Кеш

AMC Theaters, най-голямата верига киносалони в света, обяви, че ще приема повече криптовалути като метод на плащане до края на 2021 г. Криптовалутите, които ще поддържа, включват Биткойн, Етериум, Лай...
СЕП. 16, 2021 16:45 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света